Општина Шамац донијела сет мјера за помоћ привреди

 Општина Шамац донијела је сет мјера, усмјерених на помоћ привреди и привредним субјектима током трајања кризе вируса корона на подручју ове општине, све с циљем да се привредна активност у 2020. години одржи бар на нивоу на којем је била до почетка ове године.

Република Српска 15.07.2020 | 17:06
Општина Шамац донијела сет мјера за помоћ привреди

Општина Шамац је још у вријеме ванредног стања један дио средстава из буџета преусмјерила на подршку привреди, а посебно оним привредним субјектима који у том периоду нису радили или су радили ограничено. Као посебна мјера била је помоћ послодавцима који нису отпуштали раднике или одјављивали своју дјелатност.

“У протеклих мјесец и по дана примили смо 138 захтјева привредних субјеката на подручју општине Шамац. Позитивно смо ријешили 123 захтјева и исплатили 55.000 конвертибилних марака свим субјектима који нису могли радити у вријеме ванредног стања. Ту се првенствено мисли да област угоститељства, али и одређене услужне и занатске дјелатности. Ову исплату је тешко реализовати у условима смањених прихода општине, јер су само за првих пола године укупни приходи општине за пола милиона марака нижи него што су били у истом периоду прошле године”, каже Ђорђе Милићевић, начелник општине Шамац.

Новим сетом мјера привредни субјекти, који су у закуп узимали објекте у власништву општине, ослобођени су закупнине за два мјесеца, а сви субјекти су ослобођени комуналне таксе за заузимање јавне површине у периоду од три мјесеца. Глави циљ мјера је одржавање постојећег броја запослених, каже даље Милићевић.

“Ми смо у јануару 2020. године имали 300 радника више него у истом периоду 2017. године. Због вируса корона имамо неких 100 радника мање у овом моменту, али у односу на 2017. годину имамо негдје око 200 радника више него прије три године. Оно што посебно радује јесте чињеница да су пословни субјекти на подручју општине Шамац током 2019. године остварили негдје око 14 милиона марака више пословних прихода него 2018. године”, истиче Милићевић.

Пандемија вируса корона привреднике је затекла неприпремљене и оставила је посљедице на комплетну привреду, кажу послодавци.

“Имали смо субвенцију од општине Шамац за задржавање броја запослених. Ми смо као предузеће добили 1.700 марака и то свакако значи, као и било која друга помоћ. Имамо сталну потребу за радницима, возачима и трговцима, али их не проналазимо. Ако нам се неко јави, биће примљен”, каже Веселин Благојевић, предузетник из Шамца.

Посљедице пандемије тек ће се видјети, а Скупштина општине Шамац на септембарској сједници разматраће нови сет мјера за 2020. годину, најавио је предсједник општине Шамац Ђорђе Милићевић.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мој Шамац

15.07.2020 16:37

Никакав сет мјера није донесен,све је чиста лаж и измишљотина. Шамац никад није био у горем стању,чак и кад су Бурлини били на власти.

ОДГОВОРИТЕ