Opština Šamac donijela set mjera za pomoć privredi

 Opština Šamac donijela je set mjera, usmjerenih na pomoć privredi i privrednim subjektima tokom trajanja krize virusa korona na području ove opštine, sve s ciljem da se privredna aktivnost u 2020. godini održi bar na nivou na kojem je bila do početka ove godine.

Republika Srpska 15.07.2020 | 17:06
Opština Šamac donijela set mjera za pomoć privredi

Opština Šamac je još u vrijeme vanrednog stanja jedan dio sredstava iz budžeta preusmjerila na podršku privredi, a posebno onim privrednim subjektima koji u tom periodu nisu radili ili su radili ograničeno. Kao posebna mjera bila je pomoć poslodavcima koji nisu otpuštali radnike ili odjavljivali svoju djelatnost.

“U proteklih mjesec i po dana primili smo 138 zahtjeva privrednih subjekata na području opštine Šamac. Pozitivno smo riješili 123 zahtjeva i isplatili 55.000 konvertibilnih maraka svim subjektima koji nisu mogli raditi u vrijeme vanrednog stanja. Tu se prvenstveno misli da oblast ugostiteljstva, ali i određene uslužne i zanatske djelatnosti. Ovu isplatu je teško realizovati u uslovima smanjenih prihoda opštine, jer su samo za prvih pola godine ukupni prihodi opštine za pola miliona maraka niži nego što su bili u istom periodu prošle godine”, kaže Đorđe Milićević, načelnik opštine Šamac.

Novim setom mjera privredni subjekti, koji su u zakup uzimali objekte u vlasništvu opštine, oslobođeni su zakupnine za dva mjeseca, a svi subjekti su oslobođeni komunalne takse za zauzimanje javne površine u periodu od tri mjeseca. Glavi cilj mjera je održavanje postojećeg broja zaposlenih, kaže dalje Milićević.

“Mi smo u januaru 2020. godine imali 300 radnika više nego u istom periodu 2017. godine. Zbog virusa korona imamo nekih 100 radnika manje u ovom momentu, ali u odnosu na 2017. godinu imamo negdje oko 200 radnika više nego prije tri godine. Ono što posebno raduje jeste činjenica da su poslovni subjekti na području opštine Šamac tokom 2019. godine ostvarili negdje oko 14 miliona maraka više poslovnih prihoda nego 2018. godine”, ističe Milićević.

Pandemija virusa korona privrednike je zatekla nepripremljene i ostavila je posljedice na kompletnu privredu, kažu poslodavci.

“Imali smo subvenciju od opštine Šamac za zadržavanje broja zaposlenih. Mi smo kao preduzeće dobili 1.700 maraka i to svakako znači, kao i bilo koja druga pomoć. Imamo stalnu potrebu za radnicima, vozačima i trgovcima, ali ih ne pronalazimo. Ako nam se neko javi, biće primljen”, kaže Veselin Blagojević, preduzetnik iz Šamca.

Posljedice pandemije tek će se vidjeti, a Skupština opštine Šamac na septembarskoj sjednici razmatraće novi set mjera za 2020. godinu, najavio je predsjednik opštine Šamac Đorđe Milićević.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Moj Šamac

15.07.2020 16:37

Nikakav set mjera nije donesen,sve je čista laž i izmišljotina. Šamac nikad nije bio u gorem stanju,čak i kad su Burlini bili na vlasti.

ODGOVORITE