Банке и МКО под лупом због прања новца

– Банке и микрокредитне организације у Републици Српској прошле године су највише контролисане због кршења права грађана који су узели кредите, али и због надзора спречавања прања новца и финансирања терористичких активности, показује извјештај Агенције за банкарство РС.

Република Српска 15.07.2020 | 15:59
Банке и МКО под лупом због прања новца

 Извјештај о пословању и резултатима рада Агенције за банкарсво РС, са финансијским извјештајем, биће разматран на идућој сједници Народне скупштине РС.

Из извештаја је видљиво да је Агенција лани извршила низ контрола банака и микрокредитних друштава и фондација.

Непосредни надзор

Одјељење за непосредни надзор имало је 12 контрола у осам банака током 2019. године, од чега је у највише њих извршена контрола извршења налога и контрола ликвидности. Издати су бројни налози за отклањање утврђених неправилности.

У извршеним обимним контролама, утврђене су, између осталог, неправилности и неусклађености у пословању које су се односиле на: недостатке у управљању кредитним ризиком, неадекватну идентификацију група повезаних лица-корисника, ненамјенско трошење кредитних средстава, недозвољене концентрације кредитног ризика, неадекватно поступање са стеченом материјалном активом…

Надзор спречавања прања новца и финансирања тероризма

Одјељење за надзор спречавања прања новца и финансирања тероризма и надзор обављања платног промета извршило је 15 непосредних контрола банака и МКО и издало 13 налога за отклањање утврђених неправилности и то код МФ банке, Комерцијалне банке, те код микрокредитних организација „Таурус“, „Аурис“, „ФинЦредит“ и „Монеда“.

„Једна контрола банке је извршена у сарадњи са супервизорима Банке Словеније“, наведено је из Агенције.

У контролама извршеним у банкама утврђено је да контролисане банке у великој мјери примјењују минималне стандарде спречавања прања новца и финансирања терористичких активности и обављања платног промета, али и да поједине контролисане банке још увијек на адекватан начин не примјењују наведене стандарде.

То значи да им успостављени Регистар профила клијента за физичка лица није ажуриран, да није у потпуности обезбијеђена документованост досијеа за физичка и правна лица и да на прописан начин не обавјештавају Финансијско обавјештајно одјељење СИПА-е.

„У контролама извршења налога код двије банке и четири МКО нису утврђени недостаци и неправилности у пословању из области спречавања прања новца и финансирања терористичких активности (исте су у потпуности извршиле налоге Агенције), а у заједничкој контроли једне банке извршеној у сарадњи са представницима Банке Словеније нису утврђени недостаци и неправилности у пословању из области спречавања прања новца и финансирања терористичких активности“, навела је Агенција.

Надзор обезбјеђења заштите права корисника финансијских услуга

Одјељење за надзор обезбјеђења заштите права корисника финансијских услуга извршило је 14 контрола банака и МКО, углавном по питању заштите права корисника финансијских услуга и кредита. Неправилности су уочене код двије банке и код седам МКО.

Утврђено је да код појединих банака уговори о кредиту не садрже све прописане елементе, као и да садрже одредбе супротне начелу савјесности и поштења те да је у појединим случајевима неоправдано наплаћивана накнада за пријевремену отплату кредита…

Банке и МКО које су конролисане и којима су издати налози за отклањање неправилности можете погледати у табели у наставку.

Контроле су вршила и друга одјељења Агенције за банкарство.

(Цапитал)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Јаффа

15.07.2020 15:34

То је све прформе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

далеко била, не трбала

15.07.2020 16:22

Шта ће таква болница поред толико празних зидина. Бар тога има у РС ... празних школа по селима, празних хала некадашњих југословенских гиганата ... само траба добре опреме. Долазили би и здрави да се опораве и предахну од израбљивања. Еко држава, негдје у природи, слабо шта ради, нема отрова ... љепота!!! А могли би послије то мало у хотеле преправити и одмарати се у природи. Опоравила би се и економија, а и народ ојачао имунитет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кларк

15.07.2020 16:37

И кад направе оцигледне преступе, оперу новац, изварају клијенте онда Мк организацију гурну у стецај а потом наступа вец припремљена фирма за утјеривање дугова,, МАТРИX '' Сарајево и у са дејству са судовима наставља се пљацка народа. Задњи примјет ПРИЗМА - СУДСТВО - МАТРИX који дрма БиХ.

ОДГОВОРИТЕ