Banke i MKO pod lupom zbog pranja novca

– Banke i mikrokreditne organizacije u Republici Srpskoj prošle godine su najviše kontrolisane zbog kršenja prava građana koji su uzeli kredite, ali i zbog nadzora sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, pokazuje izvještaj Agencije za bankarstvo RS.

Republika Srpska 15.07.2020 | 15:59
Banke i MKO pod lupom zbog pranja novca

 Izvještaj o poslovanju i rezultatima rada Agencije za bankarsvo RS, sa finansijskim izvještajem, biće razmatran na idućoj sjednici Narodne skupštine RS.

Iz izveštaja je vidljivo da je Agencija lani izvršila niz kontrola banaka i mikrokreditnih društava i fondacija.

Neposredni nadzor

Odjeljenje za neposredni nadzor imalo je 12 kontrola u osam banaka tokom 2019. godine, od čega je u najviše njih izvršena kontrola izvršenja naloga i kontrola likvidnosti. Izdati su brojni nalozi za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti.

U izvršenim obimnim kontrolama, utvrđene su, između ostalog, nepravilnosti i neusklađenosti u poslovanju koje su se odnosile na: nedostatke u upravljanju kreditnim rizikom, neadekvatnu identifikaciju grupa povezanih lica-korisnika, nenamjensko trošenje kreditnih sredstava, nedozvoljene koncentracije kreditnog rizika, neadekvatno postupanje sa stečenom materijalnom aktivom…

Nadzor sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma

Odjeljenje za nadzor sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma i nadzor obavljanja platnog prometa izvršilo je 15 neposrednih kontrola banaka i MKO i izdalo 13 naloga za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti i to kod MF banke, Komercijalne banke, te kod mikrokreditnih organizacija „Taurus“, „Auris“, „FinCredit“ i „Moneda“.

„Jedna kontrola banke je izvršena u saradnji sa supervizorima Banke Slovenije“, navedeno je iz Agencije.

U kontrolama izvršenim u bankama utvrđeno je da kontrolisane banke u velikoj mjeri primjenjuju minimalne standarde sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i obavljanja platnog prometa, ali i da pojedine kontrolisane banke još uvijek na adekvatan način ne primjenjuju navedene standarde.

To znači da im uspostavljeni Registar profila klijenta za fizička lica nije ažuriran, da nije u potpunosti obezbijeđena dokumentovanost dosijea za fizička i pravna lica i da na propisan način ne obavještavaju Finansijsko obavještajno odjeljenje SIPA-e.

„U kontrolama izvršenja naloga kod dvije banke i četiri MKO nisu utvrđeni nedostaci i nepravilnosti u poslovanju iz oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (iste su u potpunosti izvršile naloge Agencije), a u zajedničkoj kontroli jedne banke izvršenoj u saradnji sa predstavnicima Banke Slovenije nisu utvrđeni nedostaci i nepravilnosti u poslovanju iz oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti“, navela je Agencija.

Nadzor obezbjeđenja zaštite prava korisnika finansijskih usluga

Odjeljenje za nadzor obezbjeđenja zaštite prava korisnika finansijskih usluga izvršilo je 14 kontrola banaka i MKO, uglavnom po pitanju zaštite prava korisnika finansijskih usluga i kredita. Nepravilnosti su uočene kod dvije banke i kod sedam MKO.

Utvrđeno je da kod pojedinih banaka ugovori o kreditu ne sadrže sve propisane elemente, kao i da sadrže odredbe suprotne načelu savjesnosti i poštenja te da je u pojedinim slučajevima neopravdano naplaćivana naknada za prijevremenu otplatu kredita…

Banke i MKO koje su konrolisane i kojima su izdati nalozi za otklanjanje nepravilnosti možete pogledati u tabeli u nastavku.

Kontrole su vršila i druga odjeljenja Agencije za bankarstvo.

(Capital)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Jaffa

15.07.2020 15:34

To je sve prforme.

ODGOVORITE
Name

daleko bila, ne trbala

15.07.2020 16:22

Šta će takva bolnica pored toliko praznih zidina. Bar toga ima u RS ... praznih škola po selima, praznih hala nekadašnjih jugoslovenskih giganata ... samo traba dobre opreme. Dolazili bi i zdravi da se oporave i predahnu od izrabljivanja. Eko država, negdje u prirodi, slabo šta radi, nema otrova ... ljepota!!! A mogli bi poslije to malo u hotele prepraviti i odmarati se u prirodi. Oporavila bi se i ekonomija, a i narod ojačao imunitet.

ODGOVORITE
Name

Klark

15.07.2020 16:37

I kad naprave ocigledne prestupe, operu novac, izvaraju klijente onda Mk organizaciju gurnu u stecaj a potom nastupa vec pripremljena firma za utjerivanje dugova,, MATRIX '' Sarajevo i u sa dejstvu sa sudovima nastavlja se pljacka naroda. Zadnji primjet PRIZMA - SUDSTVO - MATRIX koji drma BiH.

ODGOVORITE