Огромни губици за фирме у БиХ због затворених граница ЕУ

Још нема одлуке Европске уније о отварању спољних граница за грађане држава западног Балкана и треће Земље.

Босна и Херцеговина 29.06.2020 | 07:45
Огромни губици за фирме у БиХ због затворених граница ЕУ

 На снази су и даље и мјере забране уласка у Њемачку, а због пандемије корона вируса, поништени су термини за издавање виза. Фирмама, које раде на основу деташмана, конкретно у грађевинском сектору, пријети колапс. Док се чека отварање Амбасаде Њемачке у Босни и Херцеговини, привредници и радници збрајају штете.

Око 50 радника грађевинског предузећа из Бијељине чека радне визе за Њемачку. Уговоре су давно склопили, али раднике не могу послати на извршење. Како каже директор предузећа, већ постоји бојазан за губитак позиције на тржишту, до које су, истиче, тешко дошли.

“Колики су губици тешко је сада процијенити. То ћемо морати тек на крају да сумирамо, кад то све скупа, подвуче се нека црта. Што се тиче вриједности послова крећу се од 2-3 милиона, који ће сигурно, у најмању руку, бити преполовљени ове године”, каже Спасоје Албијанић, директор предузећа из Бијељине.

Реакцију надлежних затражиле су и ентитетске привредне коморе. Између осталог, упућена је иницијатива Предсједништву БиХ, те Министарству иностраних послова и Министарству спољне трговине и економских односа БиХ.

Траже да се испоштује Међудржавни споразум између Босне и Херцеговине и Њемачке. А с обзиром на попуштање рестриктивних мјера, очекују отварање канцеларије за визе.

„Привредна комора Републике Српске се по овом питању и обраћала Амбасади СР Њемачке с молбом за подршку и разумијевање које би се, прије свега, огледало у давању могућности да деташирана привредна друштва достављају захтјев за визе путем поште са свом неопходном документацијом у прилогу, што би поједноставило комплетан процес", рекао је Миле Петровић, секретар Удружења грађевинарства и ИГМ.

“Босна и Херцеговина може да тиме изгуби позицију у функционисању тог међудржавног споразума који сваке године обезбјеђује 2.000 радних мјеста. Ако се не искористе дозвољене квоте, имаднемо пад од неких 300 или 400, то вам значи исто да сте ви у току године затворили фабрику од 300 до 400 запослених", појашњава мирсад Јашарспахих, предсједник Господарске коморе ФБиХ.

Мјере забране уласка у Њемачку тренутно важе до 30. јуна, а оне се односе и на деташиране раднике, наводи се у одговору Амбасаде Њемачке у Сарајеву.

“… Из наведених разлога за ову групу подноситеља се не могу предати захтјеви за визу ни према уобичајном поступку нити поштанским путем. Амбасада ће на својој интернет страници благовремено информисати ако се мјере ограничења уласка у Њемачку буду промијениле и када ће одјељење за визе поново почети са радом са странкама.”

А из Министарства иностраних послова БиХ одговорили су да су упућени у овај проблем. За сада без рјешења.

“Министарство се обраћало Амбасади СР Њемачке у Сарајеву и упутило инструкцију нашој Амбасади у Берлину да у контакту са Министарством спољних послова Њемачке покуша добити одговор на овај проблем. МВП БиХ ће наставити дипломатским путем налазити начине да се ситуација са застојем издавања деташмана ријеши.”

Приходи које остваре привредна друштва у Босни и Херцеговини премашују 35 милиона евра. Осамдесет одсто тих средстава по разним основама слије се у буџет.

(Агенције)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

МРКИ МРКИЋ

29.06.2020 06:04

Дајте молим вас? Како вам увијек нешто смета и увијек нађете разлог за нашу пропаст. Сад су криве затворене границе. Па зашто је све пропадало док су биле широм отворене. Све је пропало због пљачке и јавашлука бахате власти која нас је уништила и даље нас уништава а они се богате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сваке године

29.06.2020 07:33

Се све висе и висе тонуло у пропаст и без тога, прелијевање из супљог у празно, такво је стање због клептоманске власти (задузи, распродај,расели, пљацкај, врацај кредите, повецај плате гласацкој масинерији.....

Name

Робље

29.06.2020 08:02

Резиму садасњег стање итекако одговара, да сакрију нецасне трагове под пласт смисљеног вируса, да узимају немилице, свакодневно, без икаквих ограницења, поготово без осјецања да се све мора вратити, једног дана или дати вода, ваздух И земља на којој зивимо.

Name

Ре Мрки

29.06.2020 08:57

Не могу само они бити криви и они одлично раде посао а ја би волио видјети и дочекат да неко од мин, поднесе оставку а да то није наредио Додик, у центру за обуку полиције у Залужанима у овом тешком времену мин, ради дренажу стадиона и атлетске стазе од 3 мил, о овамо за битније ствари нема и само кукају и задужују , нигдје памети а Нешић способан и само троши акцизе а ботоби хвале никад бољи министар.

Name

Јаффа

29.06.2020 06:36

На окупираној територији страни владари раде шта пожеле, уз бахате домаће поданике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је то

29.06.2020 07:57

Нема ту "поданик" кад дође амбасадор јачи од тебе 1000 пута он не пита шта ти мислиш него каже: "уради како ти је речено и буди сретан што излазиш из моје канцеларије на властитим ногама, и потруди се да то лијепо презентујеш народу"

Name

мрки браво

29.06.2020 08:06

Све си рекао о властима у овој земљи ниста нетреба додавати,једино да је власт огризла у лоповлуку и пљацки народа.

Name

Ре

29.06.2020 09:29

Кад ти амбасадор казе тако, изадјес у медије и казес свом народу ста ти је рецено и дас оставку, бар тако би требало бити

Name

Биљана

29.06.2020 06:49

Шта је са нашом привредом? Зашто је она у таквом стању ? То нико не помиње..

ОДГОВОРИТЕ
Name

МРКИ МРКИЋ

29.06.2020 07:24

Па због затворених граница!

Name

Ттттттþт

29.06.2020 08:03

Људи моји јестели ви свијесни да нама нико није крив вец ми сами себи НАСЕ ВЛАСТИ ИМАЈУ ВАЗЕЦУ ОДЛУКУ О ЗАБРАНИ УЛАСКА СВИМ ДРЗАВЉАНИМА ЕУ ОСИМ ХРВАЦКЕ И ГЛУПИ НАРОДЕ НЕМОЗЕС СЕ НАДАТИ ДА ЦЕ ОНИ ТЕБИ ПРВИ ОТВОРИТИ ВРАТА А НАСА ПОЛИТИЦКА СТОКА НЕЗНА СТА РАДИ ПОЗ.

Name

Гиле

29.06.2020 07:46

И нека су. Склопе договор са Швабом да добија 15-20€ по сату а да раднику 7-8€.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То!

29.06.2020 08:02

Битно је да се Привредна комора огласила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леwа

29.06.2020 08:06

Ако Маринко Сенатор ии Бема стану са радом,онда је привреди Рса крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

29.06.2020 08:16

Нијемци да преузму преседавајуце мјесто од Хрвата од 01.07. стање се одма мијења за бх. Ни бриге, ни ......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

29.06.2020 08:30

Па тестирајте још више, покажите европи да још више има заражених. Стоко глупа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босна

29.06.2020 16:53

ТРЕБА отворит границе за све дрзаве како примјер за комсилук

ОДГОВОРИТЕ