Ogromni gubici za firme u BiH zbog zatvorenih granica EU

Još nema odluke Evropske unije o otvaranju spoljnih granica za građane država zapadnog Balkana i treće Zemlje.

Bosna i Hercegovina 29.06.2020 | 07:45
Ogromni gubici za firme u BiH zbog zatvorenih granica EU

 Na snazi su i dalje i mjere zabrane ulaska u Njemačku, a zbog pandemije korona virusa, poništeni su termini za izdavanje viza. Firmama, koje rade na osnovu detašmana, konkretno u građevinskom sektoru, prijeti kolaps. Dok se čeka otvaranje Ambasade Njemačke u Bosni i Hercegovini, privrednici i radnici zbrajaju štete.

Oko 50 radnika građevinskog preduzeća iz Bijeljine čeka radne vize za Njemačku. Ugovore su davno sklopili, ali radnike ne mogu poslati na izvršenje. Kako kaže direktor preduzeća, već postoji bojazan za gubitak pozicije na tržištu, do koje su, ističe, teško došli.

“Koliki su gubici teško je sada procijeniti. To ćemo morati tek na kraju da sumiramo, kad to sve skupa, podvuče se neka crta. Što se tiče vrijednosti poslova kreću se od 2-3 miliona, koji će sigurno, u najmanju ruku, biti prepolovljeni ove godine”, kaže Spasoje Albijanić, direktor preduzeća iz Bijeljine.

Reakciju nadležnih zatražile su i entitetske privredne komore. Između ostalog, upućena je inicijativa Predsjedništvu BiH, te Ministarstvu inostranih poslova i Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Traže da se ispoštuje Međudržavni sporazum između Bosne i Hercegovine i Njemačke. A s obzirom na popuštanje restriktivnih mjera, očekuju otvaranje kancelarije za vize.

„Privredna komora Republike Srpske se po ovom pitanju i obraćala Ambasadi SR Njemačke s molbom za podršku i razumijevanje koje bi se, prije svega, ogledalo u davanju mogućnosti da detaširana privredna društva dostavljaju zahtjev za vize putem pošte sa svom neophodnom dokumentacijom u prilogu, što bi pojednostavilo kompletan proces", rekao je Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i IGM.

“Bosna i Hercegovina može da time izgubi poziciju u funkcionisanju tog međudržavnog sporazuma koji svake godine obezbjeđuje 2.000 radnih mjesta. Ako se ne iskoriste dozvoljene kvote, imadnemo pad od nekih 300 ili 400, to vam znači isto da ste vi u toku godine zatvorili fabriku od 300 do 400 zaposlenih", pojašnjava mirsad Jašarspahih, predsjednik Gospodarske komore FBiH.

Mjere zabrane ulaska u Njemačku trenutno važe do 30. juna, a one se odnose i na detaširane radnike, navodi se u odgovoru Ambasade Njemačke u Sarajevu.

“… Iz navedenih razloga za ovu grupu podnositelja se ne mogu predati zahtjevi za vizu ni prema uobičajnom postupku niti poštanskim putem. Ambasada će na svojoj internet stranici blagovremeno informisati ako se mjere ograničenja ulaska u Njemačku budu promijenile i kada će odjeljenje za vize ponovo početi sa radom sa strankama.”

A iz Ministarstva inostranih poslova BiH odgovorili su da su upućeni u ovaj problem. Za sada bez rješenja.

“Ministarstvo se obraćalo Ambasadi SR Njemačke u Sarajevu i uputilo instrukciju našoj Ambasadi u Berlinu da u kontaktu sa Ministarstvom spoljnih poslova Njemačke pokuša dobiti odgovor na ovaj problem. MVP BiH će nastaviti diplomatskim putem nalaziti načine da se situacija sa zastojem izdavanja detašmana riješi.”

Prihodi koje ostvare privredna društva u Bosni i Hercegovini premašuju 35 miliona evra. Osamdeset odsto tih sredstava po raznim osnovama slije se u budžet.

(Agencije)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

MRKI MRKIĆ

29.06.2020 06:04

Dajte molim vas? Kako vam uvijek nešto smeta i uvijek nađete razlog za našu propast. Sad su krive zatvorene granice. Pa zašto je sve propadalo dok su bile širom otvorene. Sve je propalo zbog pljačke i javašluka bahate vlasti koja nas je uništila i dalje nas uništava a oni se bogate.

ODGOVORITE
Name

Svake godine

29.06.2020 07:33

Se sve vise i vise tonulo u propast i bez toga, prelijevanje iz supljog u prazno, takvo je stanje zbog kleptomanske vlasti (zaduzi, rasprodaj,raseli, pljackaj, vracaj kredite, povecaj plate glasackoj masineriji.....

Name

Roblje

29.06.2020 08:02

Rezimu sadasnjeg stanje itekako odgovara, da sakriju necasne tragove pod plast smisljenog virusa, da uzimaju nemilice, svakodnevno, bez ikakvih ogranicenja, pogotovo bez osjecanja da se sve mora vratiti, jednog dana ili dati voda, vazduh I zemlja na kojoj zivimo.

Name

Ре Мрки

29.06.2020 08:57

Не могу само они бити криви и они одлично раде посао а ја би волио видјети и дочекат да неко од мин, поднесе оставку а да то није наредио Додик, у центру за обуку полиције у Залужанима у овом тешком времену мин, ради дренажу стадиона и атлетске стазе од 3 мил, о овамо за битније ствари нема и само кукају и задужују , нигдје памети а Нешић способан и само троши акцизе а ботоби хвале никад бољи министар.

Name

Jaffa

29.06.2020 06:36

Na okupiranoj teritoriji strani vladari rade šta požele, uz bahate domaće podanike.

ODGOVORITE
Name

tako je to

29.06.2020 07:57

Nema tu "podanik" kad dođe ambasador jači od tebe 1000 puta on ne pita šta ti misliš nego kaže: "uradi kako ti je rečeno i budi sretan što izlaziš iz moje kancelarije na vlastitim nogama, i potrudi se da to lijepo prezentuješ narodu"

Name

mrki bravo

29.06.2020 08:06

Sve si rekao o vlastima u ovoj zemlji nista netreba dodavati,jedino da je vlast ogrizla u lopovluku i pljacki naroda.

Name

Re

29.06.2020 09:29

Kad ti ambasador kaze tako, izadjes u medije i kazes svom narodu sta ti je receno i das ostavku, bar tako bi trebalo biti

Name

Biljana

29.06.2020 06:49

Šta je sa našom privredom? Zašto je ona u takvom stanju ? To niko ne pominje..

ODGOVORITE
Name

MRKI MRKIĆ

29.06.2020 07:24

Pa zbog zatvorenih granica!

Name

Ttttttþt

29.06.2020 08:03

Ljudi moji jesteli vi svijesni da nama niko nije kriv vec mi sami sebi NASE VLASTI IMAJU VAZECU ODLUKU O ZABRANI ULASKA SVIM DRZAVLJANIMA EU OSIM HRVACKE I GLUPI NARODE NEMOZES SE NADATI DA CE ONI TEBI PRVI OTVORITI VRATA A NASA POLITICKA STOKA NEZNA STA RADI POZ.

Name

Gile

29.06.2020 07:46

I neka su. Sklope dogovor sa Švabom da dobija 15-20€ po satu a da radniku 7-8€.

ODGOVORITE
Name

To!

29.06.2020 08:02

Bitno je da se Privredna komora oglasila.

ODGOVORITE
Name

Lewa

29.06.2020 08:06

Ako Marinko Senator ii Bema stanu sa radom,onda je privredi Rsa kraj.

ODGOVORITE
Name

Samo

29.06.2020 08:16

Nijemci da preuzmu presedavajuce mjesto od Hrvata od 01.07. stanje se odma mijenja za bh. Ni brige, ni ......

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

29.06.2020 08:30

Pa testirajte još više, pokažite evropi da još više ima zaraženih. Stoko glupa.

ODGOVORITE
Name

Bosna

29.06.2020 16:53

TREBA otvorit granice za sve drzave kako primjer za komsiluk

ODGOVORITE