Столац: Око 300 особа ће морати у самоизолацију

Вијест о 50 новозаражених корона вирусом у Стоцу је изненађујућа, али није нас превише шокирала јер се нико од тестираних за сада није жалио на тежу симптоматологију, рекао је за Н1 директор Дома здравља Столац Казимир Рагуж.

Босна и Херцеговина 27.06.2020 | 15:41
Столац: Око 300 особа ће морати у самоизолацију

Др. Рагуж је појаснио да су до сада четири особе пријавиле благо повишену температуру. Иначе, сви случајеви су повезани за Погон за прераду рибе у којем ради око 120 зрадника. Прије шест дана потврђен је први случај заразе код особе из Љубиња.

“Без обзира на велики број заражених немамо тешку клиничку слику и практично немамо јако изражене симптоме болести. Јутрос смо добили резултате тестова, односно имена особа и приступили смо обавјештавању и епидемиолошком извиду. Према досадашњим искуствима свака заражена особа поред својих конатаката на послу, приватно може имати 10 до 15 примарних контаката. Наши тимови су већ контактирали 70 одсто позитивних особа и број њихових примарних контаката је мањи од процјена.

Не очекујемо више од 300 контаката који ће морати у самоизолацију. Међу тестираним радницима једна је радница која има негативан тест. И она ће такође у самоизолацију и биће ретестирана након одређеног времена. Сада морамо пописати те особе, ставити у самоизолацију, пратити њихово здравствено стање, а посебно пратити оне особе које спадају у ризичне скупине", изјавио је Рагуж за Н1.

"Додатно, требамо припазти уколико има неко јако болестан да се уради додатна дијагностика на вријеме како не би дошло до погоршања здравственог стања тих особа. Када знамо да у тих 50породица имамо зараженог и да су све те породице стављене у самоизолацију - на тај начин смо практично спријечили даље ширење.

Ми ћемо и даље 'ући' у ту популацију и покушати детектовати колико је заражених унутар породице. Међутим, због очекиваног великог броја примарних контаката – биће јако тешко у кратком времену узети брисеве, па ћемо се фокусирати на случајеве код којих се укажу симптоми или погоршања клиничке слике - тада ћемо реагирати. Радимо тако да практично немамо викенда, слободних дана нити радног времана”, додао је Рагуж.

Директор Дома здравља Столац каже да су бројке на први поглед застрашујуће објашњавајући то доста добром ситуацијом на терену.

“Од свих 56 тренутно заражених у Стоцу само је једна особа хоспитализована, али због потпуно друге болести, не због ЦОВИД-19. Захвалан сам нашим пацијентима и грађанима. Од синоћ су многи тражили савјет, свјесни су ситуације, један мањи број је негодовао. Мислим да ћемо уз мјере које радимо и са полицијом – спријечити свако кршење мјера самоизолације јер морамо мислити на заштиту осталих људи. Колико год бројке изгледале превелике ми се можемо носити са овом ситуацијом и капацитетом који имамо", истакао је.

На наше питање има ли грубе процјене о броју нових тестирања с обзиром на вртоглаву процјену броја особа које ће морати у самоизолацију, др. Рагуж је одговорио:

“Ми смо јутрос у Дому здравља наставили са нормалном динамиком узимања брисева. Узели смо преко 20 брисева и послали анализу, а ће стићи током дана. Код особа код којих сада радимо епидемиолошки извид направићемо процјену динамике узимања брисева. У Стоцу имамо Дом за особе са посебним потребама на који се такође морамо базирати, као и наше вртиће чији радници морају бити тестирати да евентуално не буду расадници даље заразе”. 

(Н1)

Коментари / 0

Оставите коментар