Хоће ли Влада Српске платити штету фирмама које су радиле у јеку епидемије?

Да би се направиле претпоставке у којој мјери ће епидемија Цовид19 утицати на пословну заједницу у Републици Српској, Унија удружења послодаваца спровела је истраживање и анкетирање 543 послодаваца који запошљавају 49 466 радника. Циљ је да се анализира утицај епидемије на пословање у Српској.

Република Српска 12.06.2020 | 19:32
Хоће ли Влада Српске платити штету фирмама које су радиле у јеку епидемије?

Истраживање је показало, да у периоду од 8. до 30.априла четвртина предузећа није радила док их је 39 одсто дјелимично радило, а само 3% фирми било је у пуном капацитету без измјене режима рада.

Најизложенија су била предузећа која запошљавају до 10 радника чиме је ова група и најрањивија. 

 „Било коју штету неко мора да плати, ко ће платити било би добро да плати онај ко може, у овом моменту може држава и послодавци радници не могу јер већина живи од личних доходака и један до два мјесеца их дијели од личног банкрота тако да раднике треба задржати и охрабрити и све мјере усмјерити да их поднесу или држава или послодавци“, каже Саша Стевановић, један од аутора извјештаја „Утицај ЦОВИД-19 на пословање у РС“.

Сектори који су највише погођени су туризам и угоститељство, гдје 95% радника није радило као ни 51 одсто пословних субјеката у сектору производње текстила, коже и одјеће.

У овим секторима се и очекује највећи пад прихода док ће најмању штету имати сектор банкарства и осигуравајућих друштава. Из Уније послодаваца кажу да је сада најбитније обезбиједити финансијску ликвидност фирми али и сачувати раднике.

 „То подразумијева или неке посебне кредитне линије или омогућавање инвестиционих фондова да финансирају предузећа или да и држава уђе у власништво предузећа. Што се тиче пореза, са циљем да они који су имали највећи финансијски пад прихода од преко 30% дођу у посебан порески третман по питању пореза и доприноса“, сматра Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца РС.

Свако десето предузеће у Српској има сопствени извор финансриања у облику готовине или штедње, а приступ кредитима и зајмовима има мање од половине послодаваца. Зато су све мјере, за које пословна заједница сматра да су потребне за помоћ привреди, упућене ка ресорном министарству. 

 „Мјере које је Влада РС спровела су неке од најбољих у региону, исплата плата радницима који нису радили, и та фаза је у завршној фази, и очекујемо до краја седмице да ће бити завршена исплата још неколико хиљада радника за исплату“, истиче Вјекослав Петричевић, министар привреде и предузетништва РС .

Неке од препорука послодаваца су пореска растерећења кроз смањење збирне стопе доприноса, програм подршке расту плата и повећању броја запослених у реалном сектору али и формирање кризног фонда за помоћ послодавцима.

Процијењена економска штета која се очекује у Републици Српској, према овом истраживању, износи између 450 и 700 милиона марака.   

БН ТВ

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Лопов лопову

12.06.2020 18:07

Опет це новац бити уплацен фирмама блиским власти а радиле су за вријеме короне и Сад када дрзава уплати минималце на рачун радника газда тражи да они то подигну и њему дају,примјер фирма из Бијељине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.06.2020 19:47

Порески обвезници ће да врачају кредите што Рс исплаћеје фирмама што нису радиле, није РС направила корону и забранила фирмама да раде, што нису ишли у иниостранство па радили, ако их тамо хоће, а неће и немају никакв права, као страниц, приванци само овде могу да пљачају и да се побуне пто због короне нису довољно напљачкали.

Name

Ре

12.06.2020 19:54

Која фирма?

Name

ЦИРКУС

12.06.2020 20:05

Која влада па Баја је влада предсједник РС отац свих срба највеци србин србенда

Name

ТО ЈЕ ЛАКО

13.06.2020 00:08

ТО ЈЕ БАР ЛАКО. ЗА БУДАЛЕ. ДАКЛЕ САД ЦЕ СЕ ОНИ ЕКСПРЕС ЗАДУЗИТИ. ОНДА ЦЕ ПОЛА ЛОВЕ ПОКРАСТИ. А ПОЛА ЦЕ ДАТИ КО НЕКУ ЦРКАВИЦУ ФИРМАМА. И ОНДА ЦЕ КЛЕПТОМАН ПРОГЛАСИТИ ЈОС ЈЕДНУ ИСТОРИЈСКУ ПОБЈЕДУ СРПСКОГ НАРОДА НАД МРСКИМ НЕПРИЈАТЕЉИМА. НАЈБОЉЕ ДА ПРИЈЕ ТОГА ОРГАНИЗУЈЕ КОНТРАМИТИНГ, А ДА НАРОД НА ТАЈ ЊЕГОВ МИТИНГ ИЗАДЈЕ У ЛУДАЦКИМ КОСУЉАМА. ИЗ КИНЕ.

Name

Илија

12.06.2020 18:40

Неце. Не пада им на памет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Птица

12.06.2020 19:00

Види лакица. Гарант ту има неких лаких пара за супљу прицу

Name

Ре

13.06.2020 05:56

Ни ја нисам вјеровала у то искрено. Медјутим јуце нам је газда уплатио плате за период који нисмо радили. А затворили смо фризерски кад и сви остали и престали са радом. Тако да се ипак испуњава обећано, на срећу нашу а и вјерујем и многих других

Name

атила

12.06.2020 18:44

Кад процитам ријец Послодавац одмах идем у WЦ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јој

12.06.2020 19:08

унија и њихова лупетања ко им ради статистику ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

12.06.2020 19:42

Све са будзета треба послати само 5 дана да раде у Беми,Врбасу код тих такозваних поослодаваца у преводу Робовласника па да виде како је радити за минималац све и једну соботу и продузавати.

Name

Влада

12.06.2020 19:27

Хоце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован ẞимиц

12.06.2020 19:51

Ни много богатије дрзаве нису у стању надокнадити стету фирмама које због короне нису радиле. У Америци је милион људи остало без посла,многе велике компаније у Европи отпустају раднике. Дсј бозе да влада РС пронадје нацин да помогне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маки

13.06.2020 05:37

То да што су измирене све обавезе за март и април и што су паре већ 'легле' на рацуне је доказ да је Влада рс пронашла начин да помогне привредницима. Пишем ово јер знам са сигурношћу да је тако, јер ми особа из блиског окружења има занатску радњу. За март су јој уплаћени порези и доприноси, а за април и порези и доприноси и минималац. У оваквим ситуацијама то јој је помогло да се мало врати у норналу, јер након сто висе од два мјесеца не радис, а зивис од тога нема примања, откуд. Немојте да пишете напамет. Нисам ни ја вјеровала, али десило се, тако да браво за Вишковића и Владу РС

Name

Јован

13.06.2020 05:52

Наса Влада ће наћи рјешење. Народ смо који је за разлику од неких других научио да се избори са сваком врстом кризе која га задеси. Тако да мало стрпљења и подршке за ове људе који раде нешто наш.

Name

Да!

12.06.2020 23:04

Наравно да хоће! Влада се показала и у поплавама и у пандемији да је способна да одговори свим изазовима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

13.06.2020 05:41

Чиме помоћи, па из празне се не пуца.Узеће од сиротиње да дају приватницима да буду ликвидни.Ако немају чиме да раде имају банке а ако ни то не могу овамо међу сиротињу.Докле више?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маки

13.06.2020 05:42

Како читам ове коментаре стално ми је у глави она често потврђена фраза да ће увијек највише причати оно који најмање знају. Тако и овдје. Искрено, сви смо помало били скептични по питању ових помоћи привредницима, али то се десило и све сумње су отклоњене. Из непосредног оокружења имам примјер, за март уплаћени порези и доприноси, а за април порези и доприноси + мининалац. Па малим привредницима, занатлијама је то све, непроцјењив значај. У периоду када то нису успјеле ни најразвијеније земље РС јесте, тако да можемо само да искажемо захвалност Влади и Вишковићу. Браво за премијера.

ОДГОВОРИТЕ