Hoće li Vlada Srpske platiti štetu firmama koje su radile u jeku epidemije?

Da bi se napravile pretpostavke u kojoj mjeri će epidemija Covid19 uticati na poslovnu zajednicu u Republici Srpskoj, Unija udruženja poslodavaca sprovela je istraživanje i anketiranje 543 poslodavaca koji zapošljavaju 49 466 radnika. Cilj je da se analizira uticaj epidemije na poslovanje u Srpskoj.

Republika Srpska 12.06.2020 | 19:32
Hoće li Vlada Srpske platiti štetu firmama koje su radile u jeku epidemije?

Istraživanje je pokazalo, da u periodu od 8. do 30.aprila četvrtina preduzeća nije radila dok ih je 39 odsto djelimično radilo, a samo 3% firmi bilo je u punom kapacitetu bez izmjene režima rada.

Najizloženija su bila preduzeća koja zapošljavaju do 10 radnika čime je ova grupa i najranjivija. 

 „Bilo koju štetu neko mora da plati, ko će platiti bilo bi dobro da plati onaj ko može, u ovom momentu može država i poslodavci radnici ne mogu jer većina živi od ličnih dohodaka i jedan do dva mjeseca ih dijeli od ličnog bankrota tako da radnike treba zadržati i ohrabriti i sve mjere usmjeriti da ih podnesu ili država ili poslodavci“, kaže Saša Stevanović, jedan od autora izvještaja „Uticaj COVID-19 na poslovanje u RS“.

Sektori koji su najviše pogođeni su turizam i ugostiteljstvo, gdje 95% radnika nije radilo kao ni 51 odsto poslovnih subjekata u sektoru proizvodnje tekstila, kože i odjeće.

U ovim sektorima se i očekuje najveći pad prihoda dok će najmanju štetu imati sektor bankarstva i osiguravajućih društava. Iz Unije poslodavaca kažu da je sada najbitnije obezbijediti finansijsku likvidnost firmi ali i sačuvati radnike.

 „To podrazumijeva ili neke posebne kreditne linije ili omogućavanje investicionih fondova da finansiraju preduzeća ili da i država uđe u vlasništvo preduzeća. Što se tiče poreza, sa ciljem da oni koji su imali najveći finansijski pad prihoda od preko 30% dođu u poseban poreski tretman po pitanju poreza i doprinosa“, smatra Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Svako deseto preduzeće u Srpskoj ima sopstveni izvor finansrianja u obliku gotovine ili štednje, a pristup kreditima i zajmovima ima manje od polovine poslodavaca. Zato su sve mjere, za koje poslovna zajednica smatra da su potrebne za pomoć privredi, upućene ka resornom ministarstvu. 

 „Mjere koje je Vlada RS sprovela su neke od najboljih u regionu, isplata plata radnicima koji nisu radili, i ta faza je u završnoj fazi, i očekujemo do kraja sedmice da će biti završena isplata još nekoliko hiljada radnika za isplatu“, ističe Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva RS .

Neke od preporuka poslodavaca su poreska rasterećenja kroz smanjenje zbirne stope doprinosa, program podrške rastu plata i povećanju broja zaposlenih u realnom sektoru ali i formiranje kriznog fonda za pomoć poslodavcima.

Procijenjena ekonomska šteta koja se očekuje u Republici Srpskoj, prema ovom istraživanju, iznosi između 450 i 700 miliona maraka.   

BN TV

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Lopov lopovu

12.06.2020 18:07

Opet ce novac biti uplacen firmama bliskim vlasti a radile su za vrijeme korone i Sad kada drzava uplati minimalce na račun radnika gazda traži da oni to podignu i njemu daju,primjer firma iz Bijeljine.

ODGOVORITE
Name

re

12.06.2020 19:47

Poreski obveznici će da vračaju kredite što Rs isplaćeje firmama što nisu radile, nije RS napravila koronu i zabranila firmama da rade, što nisu išli u iniostranstvo pa radili, ako ih tamo hoće, a neće i nemaju nikakv prava, kao stranic, privanci samo ovde mogu da pljačaju i da se pobune pto zbog korone nisu dovoljno napljačkali.

Name

Re

12.06.2020 19:54

Koja firma?

Name

CIRKUS

12.06.2020 20:05

Koja vlada pa Baja je vlada predsjednik RS otac svih srba najveci srbin srbenda

Name

TO JE LAKO

13.06.2020 00:08

TO JE BAR LAKO. ZA BUDALE. DAKLE SAD CE SE ONI EKSPRES ZADUZITI. ONDA CE POLA LOVE POKRASTI. A POLA CE DATI KO NEKU CRKAVICU FIRMAMA. I ONDA CE KLEPTOMAN PROGLASITI JOS JEDNU ISTORIJSKU POBJEDU SRPSKOG NARODA NAD MRSKIM NEPRIJATELJIMA. NAJBOLJE DA PRIJE TOGA ORGANIZUJE KONTRAMITING, A DA NAROD NA TAJ NJEGOV MITING IZADJE U LUDACKIM KOSULJAMA. IZ KINE.

Name

Ilija

12.06.2020 18:40

Nece. Ne pada im na pamet.

ODGOVORITE
Name

Ptica

12.06.2020 19:00

Vidi lakica. Garant tu ima nekih lakih para za suplju pricu

Name

Re

13.06.2020 05:56

Ni ja nisam vjerovala u to iskreno. Medjutim juce nam je gazda uplatio plate za period koji nismo radili. A zatvorili smo frizerski kad i svi ostali i prestali sa radom. Tako da se ipak ispunjava obećano, na sreću našu a i vjerujem i mnogih drugih

Name

atila

12.06.2020 18:44

Kad procitam rijec Poslodavac odmah idem u WC.

ODGOVORITE
Name

joj

12.06.2020 19:08

unija i njihova lupetanja ko im radi statistiku ???

ODGOVORITE
Name

Miso

12.06.2020 19:42

Sve sa budzeta treba poslati samo 5 dana da rade u Bemi,Vrbasu kod tih takozvanih pooslodavaca u prevodu Robovlasnika pa da vide kako je raditi za minimalac sve i jednu sobotu i produzavati.

Name

Vlada

12.06.2020 19:27

Hoce!

ODGOVORITE
Name

Jovan ẞimic

12.06.2020 19:51

Ni mnogo bogatije drzave nisu u stanju nadoknaditi stetu firmama koje zbog korone nisu radile. U Americi je milion ljudi ostalo bez posla,mnoge velike kompanije u Evropi otpustaju radnike. Dsj boze da vlada RS pronadje nacin da pomogne

ODGOVORITE
Name

Maki

13.06.2020 05:37

To da što su izmirene sve obaveze za mart i april i što su pare već 'legle' na racune je dokaz da je Vlada rs pronašla način da pomogne privrednicima. Pišem ovo jer znam sa sigurnošću da je tako, jer mi osoba iz bliskog okruženja ima zanatsku radnju. Za mart su joj uplaćeni porezi i doprinosi, a za april i porezi i doprinosi i minimalac. U ovakvim situacijama to joj je pomoglo da se malo vrati u nornalu, jer nakon sto vise od dva mjeseca ne radis, a zivis od toga nema primanja, otkud. Nemojte da pišete napamet. Nisam ni ja vjerovala, ali desilo se, tako da bravo za Viškovića i Vladu RS

Name

Jovan

13.06.2020 05:52

Nasa Vlada će naći rješenje. Narod smo koji je za razliku od nekih drugih naučio da se izbori sa svakom vrstom krize koja ga zadesi. Tako da malo strpljenja i podrške za ove ljude koji rade nešto naš.

Name

Da!

12.06.2020 23:04

Naravno da hoće! Vlada se pokazala i u poplavama i u pandemiji da je sposobna da odgovori svim izazovima.

ODGOVORITE
Name

Mirkan

13.06.2020 05:41

Čime pomoći, pa iz prazne se ne puca.Uzeće od sirotinje da daju privatnicima da budu likvidni.Ako nemaju čime da rade imaju banke a ako ni to ne mogu ovamo među sirotinju.Dokle više?

ODGOVORITE
Name

Maki

13.06.2020 05:42

Kako čitam ove komentare stalno mi je u glavi ona često potvrđena fraza da će uvijek najviše pričati ono koji najmanje znaju. Tako i ovdje. Iskreno, svi smo pomalo bili skeptični po pitanju ovih pomoći privrednicima, ali to se desilo i sve sumnje su otklonjene. Iz neposrednog ookruženja imam primjer, za mart uplaćeni porezi i doprinosi, a za april porezi i doprinosi + mininalac. Pa malim privrednicima, zanatlijama je to sve, neprocjenjiv značaj. U periodu kada to nisu uspjele ni najrazvijenije zemlje RS jeste, tako da možemo samo da iskažemo zahvalnost Vladi i Viškoviću. Bravo za premijera.

ODGOVORITE