Босић: Да ли се више ико сјећа закључака НСРС?

Да ли се више ико сјећа закључака Народне скупштине Републике Српске од 17. фебруара ове године? Питање је које поставља и делегат СДС-а у Дому народа Парламента БиХ Младен Босић. И овај пут, као и много пута раније, показало се да закључци скупштине служе у дневно-политичке сврхе и да их најприје не поштују они који их предлажу.

Република Српска 12.06.2020 | 16:10
Босић: Да ли се више ико сјећа закључака НСРС?

Да ли се више ико сјећа закључка скупштинске већине у Републици Српској којим се обавезују српски представници у институцијама БиХ да обуставе доношење било каквих одлука у органима БиХ до усвајања Закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставном суду БиХ.

У међувремену, одржаване су сједнице Парламента БиХ, Савјета министара, а у доношењу одлука учествовали управо они који су на сав глас подржали овај закључак. Скупштинска већина предвођена СНСД-ом и овај пут је погазила оно што је донијела.

Међутим, да ли се овог закључка више ико сјећа, пита и Младен Босић, делегат СДС-а у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ. Босић је предсједнику Парламента Српске Недељку Чубриловићу упутио и допис у коме је тражио објашњење да ли је дошло до промјене тог скупштинског закључка.

"Пошто од тада нисам учествовао у доношењу одлука на начин да нисам гласао ни по једном питању, а евидентно да су све вријеме други делегати из Републике Српске у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, као и представници у осталим институцијама на нивоу БиХ учествовали у доношењу одлука, постоји могућност да нисам информисан да је у међувремену промјењен став Народне скупштине Републике Српске по овом питању", навео је Босић у допису упућеном Чубриловићу.

Одговор на допис још није стигао, а Босић каже да је свима јасно да Народна скупштина РС ради и усваја закључке и одлуке по дикатату једног човјека, који након тога ни сам то не поштује.

“За 60 дана се видимо. Вјерујем да ћу бити увјеренији када вам се будем обраћао поново И да ћу бити ближе ономе што сам на почетку рекао “Гуд бај БиХ, велкам РС еxит”, овако је говорио Милорад Додик 17. фебруара, користећи и ту прилику да спомене потенцијални излазак РС из БиХ, јер подгријавање националних тензија је карта на коју игра кад ког му то затреба. А за то му служе и његови скупштински пиуни.

Временом се показало да је та сједница парламента, сазвана због одлуке Уставног суда у вези са пољопривредним земљиштем РС, брзо отишла у заборав, као и сви закључци који су тада усвојени.

“Народна скупштина се злоупотребљава зато што она учествује у расправама које апсолутно немају никаквог ефекта. У коначници ти закључци једноставно остају мртво слово на папиру”, каже политички аналитичар Тања Топић.

У нашем друштву је веома тешко заштитити институције, каже Топићева, јер смо изузетно далеко од правне државе, а у међувремену су се, истиче она, појединци наметнули као неко ко је изнад институција и изнад закона.

“Ми се из дана у дан увјеравамо у то да пред законом нисмо сви једнакли, да постоји слој привилегованих. Онис у ти који доносе законе, примјењуују селективно оно што њима одговара а остали грађани како прођу у том хаосу од непостајања правне државе”, истиче Тања Топић.

На овај начин шаље се једна веома лоша порука грађанима РС да је бесмислено да гласају, бирају своје народне представнике, истиче Топићева, јер се они веома мало баве оним питањима због којих изабрани, већ бивају инструментализовани за потребе политике. 

БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

АКТИВИСТА

12.06.2020 14:52

Да сјећају се нормални и поштени. Само богови, криминалци и богови лажу сами себе а покушавају и народ. Е неће да може.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

12.06.2020 16:48

Скупстина је спрдацина са оним климоглавцима и папцима који су покрали изборе као дусица 100% гласова.

Name

Горан

12.06.2020 16:54

Ја узмем слободно кад НСРС засједа, то је мени као фарма на хаппy тв.

Name

Ре

12.06.2020 16:58

Сјећамо их се онолико колико вриједе, закључци и декларације немају никакву снагу, то су политички панфлети који никога не обавезују. То су Бајини игрокази за дневно политичку употребу.

Name

Бањалука

12.06.2020 15:12

Босић је био и остао господин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

12.06.2020 15:19

Не знам. Стварно не знам, али ти се сигурно не сјећаш чим питаш свако 5 дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина

12.06.2020 15:54

да ли се јос неко сјеца кад је народна скупстина републике српске била озбиљна институција?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово Савиц

12.06.2020 16:19

Оцито твоји странацке колеге сецне сјецају!

ОДГОВОРИТЕ