Bosić: Da li se više iko sjeća zaključaka NSRS?

Da li se više iko sjeća zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske od 17. februara ove godine? Pitanje je koje postavlja i delegat SDS-a u Domu naroda Parlamenta BiH Mladen Bosić. I ovaj put, kao i mnogo puta ranije, pokazalo se da zaključci skupštine služe u dnevno-političke svrhe i da ih najprije ne poštuju oni koji ih predlažu.

Republika Srpska 12.06.2020 | 16:10
Bosić: Da li se više iko sjeća zaključaka NSRS?

Da li se više iko sjeća zaključka skupštinske većine u Republici Srpskoj kojim se obavezuju srpski predstavnici u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

U međuvremenu, održavane su sjednice Parlamenta BiH, Savjeta ministara, a u donošenju odluka učestvovali upravo oni koji su na sav glas podržali ovaj zaključak. Skupštinska većina predvođena SNSD-om i ovaj put je pogazila ono što je donijela.

Međutim, da li se ovog zaključka više iko sjeća, pita i Mladen Bosić, delegat SDS-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Bosić je predsjedniku Parlamenta Srpske Nedeljku Čubriloviću uputio i dopis u kome je tražio objašnjenje da li je došlo do promjene tog skupštinskog zaključka.

"Pošto od tada nisam učestvovao u donošenju odluka na način da nisam glasao ni po jednom pitanju, a evidentno da su sve vrijeme drugi delegati iz Republike Srpske u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i predstavnici u ostalim institucijama na nivou BiH učestvovali u donošenju odluka, postoji mogućnost da nisam informisan da je u međuvremenu promjenjen stav Narodne skupštine Republike Srpske po ovom pitanju", naveo je Bosić u dopisu upućenom Čubriloviću.

Odgovor na dopis još nije stigao, a Bosić kaže da je svima jasno da Narodna skupština RS radi i usvaja zaključke i odluke po dikatatu jednog čovjeka, koji nakon toga ni sam to ne poštuje.

“Za 60 dana se vidimo. Vjerujem da ću biti uvjereniji kada vam se budem obraćao ponovo I da ću biti bliže onome što sam na početku rekao “Gud baj BiH, velkam RS exit”, ovako je govorio Milorad Dodik 17. februara, koristeći i tu priliku da spomene potencijalni izlazak RS iz BiH, jer podgrijavanje nacionalnih tenzija je karta na koju igra kad kog mu to zatreba. A za to mu služe i njegovi skupštinski piuni.

Vremenom se pokazalo da je ta sjednica parlamenta, sazvana zbog odluke Ustavnog suda u vezi sa poljoprivrednim zemljištem RS, brzo otišla u zaborav, kao i svi zaključci koji su tada usvojeni.

“Narodna skupština se zloupotrebljava zato što ona učestvuje u raspravama koje apsolutno nemaju nikakvog efekta. U konačnici ti zaključci jednostavno ostaju mrtvo slovo na papiru”, kaže politički analitičar Tanja Topić.

U našem društvu je veoma teško zaštititi institucije, kaže Topićeva, jer smo izuzetno daleko od pravne države, a u međuvremenu su se, ističe ona, pojedinci nametnuli kao neko ko je iznad institucija i iznad zakona.

“Mi se iz dana u dan uvjeravamo u to da pred zakonom nismo svi jednakli, da postoji sloj privilegovanih. Onis u ti koji donose zakone, primjenjuuju selektivno ono što njima odgovara a ostali građani kako prođu u tom haosu od nepostajanja pravne države”, ističe Tanja Topić.

Na ovaj način šalje se jedna veoma loša poruka građanima RS da je besmisleno da glasaju, biraju svoje narodne predstavnike, ističe Topićeva, jer se oni veoma malo bave onim pitanjima zbog kojih izabrani, već bivaju instrumentalizovani za potrebe politike. 

BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

AKTIVISTA

12.06.2020 14:52

Da sjećaju se normalni i pošteni. Samo bogovi, kriminalci i bogovi lažu sami sebe a pokušavaju i narod. E neće da može.

ODGOVORITE
Name

Uhh

12.06.2020 16:48

Skupstina je sprdacina sa onim klimoglavcima i papcima koji su pokrali izbore kao dusica 100% glasova.

Name

Goran

12.06.2020 16:54

Ja uzmem slobodno kad NSRS zasjeda, to je meni kao farma na happy tv.

Name

Re

12.06.2020 16:58

Sjećamo ih se onoliko koliko vrijede, zaključci i deklaracije nemaju nikakvu snagu, to su politički panfleti koji nikoga ne obavezuju. To su Bajini igrokazi za dnevno političku upotrebu.

Name

Banjaluka

12.06.2020 15:12

Bosić je bio i ostao gospodin.

ODGOVORITE
Name

А

12.06.2020 15:19

Не знам. Стварно не знам, али ти се сигурно не сјећаш чим питаш свако 5 дана.

ODGOVORITE
Name

Drina

12.06.2020 15:54

da li se jos neko sjeca kad je narodna skupstina republike srpske bila ozbiljna institucija?

ODGOVORITE
Name

Jovo Savic

12.06.2020 16:19

Ocito tvoji stranacke kolege secne sjecaju!

ODGOVORITE