Еколози због “Бук Бијеле” поднијели жалбу

Неколико организација из БиХ и Црне Горе поднијело је жалбу надлежним тијелима на додјељивање еколошке дозволе за градњу хидроелектране "Бук Бијела" на ријеци Дрини.

Република Српска 07.06.2020 | 19:41
Еколози због “Бук Бијеле” поднијели жалбу

Жалба и тужба због најављене градње хидроелектране "Бук Бијела". Жале се организације за заштиту животне средине из Бањалуке, Сарајева, али и Црне Горе, а у причу се укључује и црногорска Влада.

Из Црне Горе траже да буду укључени у процес студије утицаја на животну средину односно траже да буде испоштована процедура прекограничне провјере утицаја на животну средину.

У бањалучком Центру за животну средину појашњавају да еколошка дозвола за хидроелектрану "Бук Бијела" није била предмет прекограничне процјене да је оборена, а да је Влада Српске издала нову иако је инвеститор, Електропривреда Републике Српске, нову дозволу тражио са закашњењем.

Ресорни министар Сребренка Голић тврди да нема ништа спорно у процедурама за Бук бијелу, а да је јавност Црне Горе адекватно обавјештавана о свему.

У организацијама за заштиту животне средине у Црној Гори напомињу да ће изградња "Бук Бијеле" негативно утицати на еко систем ријеке Тару и национални парк Дурмитор. Хидроелектрана "Бук Бијела" планирана је снаге 93,52 мегавата.

(БН ТВ)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Који лудак

07.06.2020 18:20

Имамо сансу за запослење стотине радника и милионску добит, а он из Б. Луке се секира за Црну Гору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.06.2020 21:51

Ајде боте не лупетај немамо сансу ни за ста, нити имамо могуцности нити паре да то сами урадимо, сто занци да цемо подици неку неповољну кредитцину од рецимо Кинеза који це нас уцјенити тако сто це нам тај кредит дати под условом да њихове компаније раде на изградњи. До времена кад електрана буде пустена у рад банда на власти це довести Електропривреду у такво стање да це је морати продати за тепсију рибе. И ста це нам на крају остати: кредит који цемо врацати, електрана у тудјем приватном власниству, и неповратно унистена природа. Та радна мјеста о којима прицас неце се мјерити стотинама него десетинама јер приватник сигурно неце од електропривреде правити центар за социјални рад и паркинг за несколоване и неспособне партијске ухљебе, него це гледати да минимизира троскове сто знаци да це запослити само минималан број радника који је заиста потребан за несметан рад. Зато ти је боље да цутис кад појма ни о цему немас.

Name

За Ре

08.06.2020 06:04

Е свака ти цаст јаране. Доста је ових глупана сто великом водји из гузе вире. Везе с мозгом немају али ето нос свуда забадају. Овдје су испливали такву уљези, а цестити и паметни или су отисли 90 или одлазе данас или це сутра. Ко и како да зиви са великим (умисљеним) водјама?

Name

Ре

08.06.2020 13:05

Ако це туризам донијети радних мјеста и добити као хидроцентрала у реду нека је не буде. Овде народ не зна ни ста би, мозда да нико не ради ниста а сви да примају новац онако.

Name

А

07.06.2020 18:41

50 година је праве. Е сад мене интересује која се будала ту нашла да је повјеровала да ће се стварно правити та "уклета" "Бук бијела".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фочак

07.06.2020 21:22

Дајте ви из БЛ 6 милиона КМ општини Фоча на име годишње изгубљене добити за Бук Бијелу, ако се већ сикирсте толико.

Name

ДРИНА,БИСТРИЦА,БЈЕЛАВА

07.06.2020 18:43

Засто не радите јавно И транспарентно кад су у питању насе ријеке,није то васе приватно власниство,ни власниство странака на власти.Униставате ријеке концесијама И изградњом мини хидроцентрала,униставате природу правите екоцид И то вам доказују бројни струцњаци али ви бахато тјерате по свом!!!Тајкуни раде без одобрења, дозвола,а кад јавност реагује онда се појављују фамозна "геолоска"истразивања из Мин.енергетике да прикрију нелегалне радове на ријекама!Зарад лицног приватног интереса појединаца,униставају се мале ријеке на насим просторима!И назалост цуте сви,туристицке организације,опстине,инспекција,народни посланици,одборници....сви они који наводно представљају градјане И њихове интересе!То се десава И у Фоци,на ријеци Бјелави И малој Бјелави И док су градјани дигли свој глас против униставања извориста питке воде за град,униставање природе И ријеке ви преставници народа се кријете И цутите!Али свима је јасно да сте ту ради свог интереса!Нема висе вадих лази на које цемо насјести!Ослобадја се Фоца страха,потписује се петиција,неце висе моци "господар" из сјенке који је унистио Бистрицу,Дрину проци ...зауставицемо униставање ријека И сацувати природу за генерације које долазе!Ми обицни градјани!Придрузите нам се,спадимо насе ријеке!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

07.06.2020 19:35

Браво! Али треба нама/некима јос дуго да схвате ста је злато и ста су драгуљи....

Name

Рашо

07.06.2020 19:43

Као прво ову Голићку треба питати дали она заправо зна шта је то ХИДРОЕЛЕКТРАНА???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милијана

07.06.2020 20:06

Сребра спрчи своја уста и да изјаву и мисли све је прошло ок.

Name

Горан М

07.06.2020 19:56

И ако је буду градили, тек кад буде завршена, цијела електропривреда РС ће бити приватизована, тј.продата. А иначе, ми више нисмо способни изградити нити један већи пројекат. То би градили Кинези.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еколог

08.06.2020 10:01

Ова голићка је дно дна. Она увијек исту причу прича. Надам се да ће једног дана одговарати за сав криминал који је потписала за многе криминалне објекте. Сматрам да народ није ни свјестан шта она ради и какво нам зло наноси. Вријеме ће показати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др.

08.06.2020 13:45

Немој тако. Види јој главусе. Ко топуз Краљевица Марка. Ваљда има несто, није вакуум.

Name

Игипоп

08.06.2020 12:11

Није Центар за заститу зивотне средине него Удружење градјана....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др.

08.06.2020 13:53

Ниста не брините. Сваки пут кад у Фоцу успут сврате Бурле, Биса или ретарди Виско и Перо исти дан је поцела градња Бук Бијеле и јос 3-4 протоцне.

ОДГОВОРИТЕ