Ekolozi zbog “Buk Bijele” podnijeli žalbu

Nekoliko organizacija iz BiH i Crne Gore podnijelo je žalbu nadležnim tijelima na dodjeljivanje ekološke dozvole za gradnju hidroelektrane "Buk Bijela" na rijeci Drini.

Republika Srpska 07.06.2020 | 19:41
Ekolozi zbog “Buk Bijele” podnijeli žalbu

Žalba i tužba zbog najavljene gradnje hidroelektrane "Buk Bijela". Žale se organizacije za zaštitu životne sredine iz Banjaluke, Sarajeva, ali i Crne Gore, a u priču se uključuje i crnogorska Vlada.

Iz Crne Gore traže da budu uključeni u proces studije uticaja na životnu sredinu odnosno traže da bude ispoštovana procedura prekogranične provjere uticaja na životnu sredinu.

U banjalučkom Centru za životnu sredinu pojašnjavaju da ekološka dozvola za hidroelektranu "Buk Bijela" nije bila predmet prekogranične procjene da je oborena, a da je Vlada Srpske izdala novu iako je investitor, Elektroprivreda Republike Srpske, novu dozvolu tražio sa zakašnjenjem.

Resorni ministar Srebrenka Golić tvrdi da nema ništa sporno u procedurama za Buk bijelu, a da je javnost Crne Gore adekvatno obavještavana o svemu.

U organizacijama za zaštitu životne sredine u Crnoj Gori napominju da će izgradnja "Buk Bijele" negativno uticati na eko sistem rijeke Taru i nacionalni park Durmitor. Hidroelektrana "Buk Bijela" planirana je snage 93,52 megavata.

(BN TV)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Koji ludak

07.06.2020 18:20

Imamo sansu za zaposlenje stotine radnika i milionsku dobit, a on iz B. Luke se sekira za Crnu Goru.

ODGOVORITE
Name

Re

07.06.2020 21:51

Ajde bote ne lupetaj nemamo sansu ni za sta, niti imamo mogucnosti niti pare da to sami uradimo, sto zanci da cemo podici neku nepovoljnu kreditcinu od recimo Kineza koji ce nas ucjeniti tako sto ce nam taj kredit dati pod uslovom da njihove kompanije rade na izgradnji. Do vremena kad elektrana bude pustena u rad banda na vlasti ce dovesti Elektroprivredu u takvo stanje da ce je morati prodati za tepsiju ribe. I sta ce nam na kraju ostati: kredit koji cemo vracati, elektrana u tudjem privatnom vlasnistvu, i nepovratno unistena priroda. Ta radna mjesta o kojima pricas nece se mjeriti stotinama nego desetinama jer privatnik sigurno nece od elektroprivrede praviti centar za socijalni rad i parking za neskolovane i nesposobne partijske uhljebe, nego ce gledati da minimizira troskove sto znaci da ce zaposliti samo minimalan broj radnika koji je zaista potreban za nesmetan rad. Zato ti je bolje da cutis kad pojma ni o cemu nemas.

Name

Za Re

08.06.2020 06:04

E svaka ti cast jarane. Dosta je ovih glupana sto velikom vodji iz guze vire. Veze s mozgom nemaju ali eto nos svuda zabadaju. Ovdje su isplivali takvu uljezi, a cestiti i pametni ili su otisli 90 ili odlaze danas ili ce sutra. Ko i kako da zivi sa velikim (umisljenim) vodjama?

Name

Re

08.06.2020 13:05

Ako ce turizam donijeti radnih mjesta i dobiti kao hidrocentrala u redu neka je ne bude. Ovde narod ne zna ni sta bi, mozda da niko ne radi nista a svi da primaju novac onako.

Name

А

07.06.2020 18:41

50 година је праве. Е сад мене интересује која се будала ту нашла да је повјеровала да ће се стварно правити та "уклета" "Бук бијела".

ODGOVORITE
Name

Fočak

07.06.2020 21:22

Dajte vi iz BL 6 miliona KM opštini Foča na ime godišnje izgubljene dobiti za Buk Bijelu, ako se već sikirste toliko.

Name

DRINA,BISTRICA,BJELAVA

07.06.2020 18:43

Zasto ne radite javno I transparentno kad su u pitanju nase rijeke,nije to vase privatno vlasnistvo,ni vlasnistvo stranaka na vlasti.Unistavate rijeke koncesijama I izgradnjom mini hidrocentrala,unistavate prirodu pravite ekocid I to vam dokazuju brojni strucnjaci ali vi bahato tjerate po svom!!!Tajkuni rade bez odobrenja, dozvola,a kad javnost reaguje onda se pojavljuju famozna "geoloska"istrazivanja iz Min.energetike da prikriju nelegalne radove na rijekama!Zarad licnog privatnog interesa pojedinaca,unistavaju se male rijeke na nasim prostorima!I nazalost cute svi,turisticke organizacije,opstine,inspekcija,narodni poslanici,odbornici....svi oni koji navodno predstavljaju gradjane I njihove interese!To se desava I u Foci,na rijeci Bjelavi I maloj Bjelavi I dok su gradjani digli svoj glas protiv unistavanja izvorista pitke vode za grad,unistavanje prirode I rijeke vi prestavnici naroda se krijete I cutite!Ali svima je jasno da ste tu radi svog interesa!Nema vise vadih lazi na koje cemo nasjesti!Oslobadja se Foca straha,potpisuje se peticija,nece vise moci "gospodar" iz sjenke koji je unistio Bistricu,Drinu proci ...zaustavicemo unistavanje rijeka I sacuvati prirodu za generacije koje dolaze!Mi obicni gradjani!Pridruzite nam se,spadimo nase rijeke!

ODGOVORITE
Name

Re:

07.06.2020 19:35

Bravo! Ali treba nama/nekima jos dugo da shvate sta je zlato i sta su dragulji....

Name

Рашо

07.06.2020 19:43

Као прво ову Голићку треба питати дали она заправо зна шта је то ХИДРОЕЛЕКТРАНА???

ODGOVORITE
Name

Милијана

07.06.2020 20:06

Сребра спрчи своја уста и да изјаву и мисли све је прошло ок.

Name

Goran M

07.06.2020 19:56

I ako je budu gradili, tek kad bude završena, cijela elektroprivreda RS će biti privatizovana, tj.prodata. A inače, mi više nismo sposobni izgraditi niti jedan veći projekat. To bi gradili Kinezi.

ODGOVORITE
Name

Ekolog

08.06.2020 10:01

Ova golićka je dno dna. Ona uvijek istu priču priča. Nadam se da će jednog dana odgovarati za sav kriminal koji je potpisala za mnoge kriminalne objekte. Smatram da narod nije ni svjestan šta ona radi i kakvo nam zlo nanosi. Vrijeme će pokazati.

ODGOVORITE
Name

Dr.

08.06.2020 13:45

Nemoj tako. Vidi joj glavuse. Ko topuz Kraljevica Marka. Valjda ima nesto, nije vakuum.

Name

Igipop

08.06.2020 12:11

Nije Centar za zastitu zivotne sredine nego Udruženje gradjana....

ODGOVORITE
Name

Dr.

08.06.2020 13:53

Nista ne brinite. Svaki put kad u Focu usput svrate Burle, Bisa ili retardi Visko i Pero isti dan je pocela gradnja Buk Bijele i jos 3-4 protocne.

ODGOVORITE