Новинар Никола Вучић на мети бруталних напада

Управни одбор Удружења /удруге  БХ новинари и Линија за помоћ новинарима најоштрије осуђује пријетње Николи Вучићу, новинару Н1 ТВ из Сарајева,  упућене путем друштвених мрежа, након његове објаве на Тwеетеру. 

Босна и Херцеговина 29.05.2020 | 13:22
Новинар Никола Вучић на мети бруталних напада

Коментаришући вијест да се Западно - херцеговачки кантон прогласио “корона - фрее зоном”, новинар Вучић је путем Тwеетера саркастично упитао хоће ли “ускоро проглашење ´фасцисм –фрее´ зоне”.  Након тога су услиједиле пријетње, позивање на насиље уз опаске  како треба са њим “ у Неретву или на колац”, етикетирање Вучића као “халал Србина”, те бројне друге увредљиве поруке на његов и рачун његове породице. 

УО БХ новинара сматра неприхватљивим пријетње насиљем, говор мржње и покретање хајке на новинара  Вучића и чланове његове породице, те позива МУП Федерације Босне и Херцегвине, као и Федералну управу полиције на хитну реакцију, истрагу пријетњи и подузимање законских мјера према особама које стоје иза њих. 

УО БХ новинара изричито наглашава како су позиви на насиље и пријетње смрћу кривично дјело, што значи да нико не смије користити јавни комуникацијски простор како би угрожавао сигурност било кога, у овом случају новинара Вучића и његове породице.

Неслагање са Вучићевим коментаром никако не смије бити изговор за насиље или пријетње смрћу, будући да слобода говора и јавна политичка дебата подрзумијевању критику, негирање, оспоравање и аргументирану полемику о нечијим тврдњама или ставовима. Такође, подсјећамо  како  новинари  и(ли)  медији, па макар то било и путем друштвених мрежа, не смију кршити правила професионалног, објективног и коректног изражавања.

У том контексту, УО БХ новинара скрећу пажњу на неприхватљиво покретање медијске хајке на Николу Вучића, као и политчке манипулације, чињенично неутемељене натписе и  генерализације у вези са његовим Тwеетер коментаром у једном броју медија из Херцеговине. Посебно је неприхватљиво кршење права на приватност, као и непотребно излагање јавности Вучићевих родитеља, посебно оца, за шта не постоји никакав разуман основ нити оправдан јавни интерес. 

Управни одбор БХ новинара и Линија за помоћ новинарима ће о овом случају обавијестити надлежне полицијске органе Федерације БиХ, Вијеће за штампу и онлине медије у БиХ и Регулаторну агенцију за комуниакције, као и све друге медијске организације и институције у БиХ и Европи, наведено је у саопштењу Управног одбора Удружења/удруге БХ новинари.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Лека

29.05.2020 12:27

Фасистицка творевина Бих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нино

08.07.2020 17:26

Није

Name

о

29.05.2020 14:29

Види види користи се ријец приватност ја прије пар дана писах коментар на ту тему,постовани нигдје га не објависте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лили

29.05.2020 15:00

Земља БиХ је пуна политицких лопова 0,1 % је постених. Исто тако је и са новинарима и ста сад јели то неки проблем немају они право никога називати оним или овим. Наравно не одобравам пријетње иако су то пријетње неких балаваца. Бомбастицне наслове пису и кад то и није бас бомбастицна вијест, али рејтинга ради нисмо ни ми бас пајсери толко

ОДГОВОРИТЕ