Novinar Nikola Vučić na meti brutalnih napada

Upravni odbor Udruženja /udruge  BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuje prijetnje Nikoli Vučiću, novinaru N1 TV iz Sarajeva,  upućene putem društvenih mreža, nakon njegove objave na Tweeteru. 

Bosna i Hercegovina 29.05.2020 | 13:22
Novinar Nikola Vučić na meti brutalnih napada

Komentarišući vijest da se Zapadno - hercegovački kanton proglasio “korona - free zonom”, novinar Vučić je putem Tweetera sarkastično upitao hoće li “uskoro proglašenje ´fascism –free´ zone”.  Nakon toga su uslijedile prijetnje, pozivanje na nasilje uz opaske  kako treba sa njim “ u Neretvu ili na kolac”, etiketiranje Vučića kao “halal Srbina”, te brojne druge uvredljive poruke na njegov i račun njegove porodice. 

UO BH novinara smatra neprihvatljivim prijetnje nasiljem, govor mržnje i pokretanje hajke na novinara  Vučića i članove njegove porodice, te poziva MUP Federacije Bosne i Hercegvine, kao i Federalnu upravu policije na hitnu reakciju, istragu prijetnji i poduzimanje zakonskih mjera prema osobama koje stoje iza njih. 

UO BH novinara izričito naglašava kako su pozivi na nasilje i prijetnje smrću krivično djelo, što znači da niko ne smije koristiti javni komunikacijski prostor kako bi ugrožavao sigurnost bilo koga, u ovom slučaju novinara Vučića i njegove porodice.

Neslaganje sa Vučićevim komentarom nikako ne smije biti izgovor za nasilje ili prijetnje smrću, budući da sloboda govora i javna politička debata podrzumijevanju kritiku, negiranje, osporavanje i argumentiranu polemiku o nečijim tvrdnjama ili stavovima. Takođe, podsjećamo  kako  novinari  i(li)  mediji, pa makar to bilo i putem društvenih mreža, ne smiju kršiti pravila profesionalnog, objektivnog i korektnog izražavanja.

U tom kontekstu, UO BH novinara skreću pažnju na neprihvatljivo pokretanje medijske hajke na Nikolu Vučića, kao i politčke manipulacije, činjenično neutemeljene natpise i  generalizacije u vezi sa njegovim Tweeter komentarom u jednom broju medija iz Hercegovine. Posebno je neprihvatljivo kršenje prava na privatnost, kao i nepotrebno izlaganje javnosti Vučićevih roditelja, posebno oca, za šta ne postoji nikakav razuman osnov niti opravdan javni interes. 

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima će o ovom slučaju obavijestiti nadležne policijske organe Federacije BiH, Vijeće za štampu i online medije u BiH i Regulatornu agenciju za komuniakcije, kao i sve druge medijske organizacije i institucije u BiH i Evropi, navedeno je u saopštenju Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Leka

29.05.2020 12:27

Fasisticka tvorevina Bih

ODGOVORITE
Name

Nino

08.07.2020 17:26

Nije

Name

o

29.05.2020 14:29

Vidi vidi koristi se rijec privatnost ja prije par dana pisah komentar na tu temu,postovani nigdje ga ne objaviste.

ODGOVORITE
Name

Lili

29.05.2020 15:00

Zemlja BiH je puna politickih lopova 0,1 % je postenih. Isto tako je i sa novinarima i sta sad jeli to neki problem nemaju oni pravo nikoga nazivati onim ili ovim. Naravno ne odobravam prijetnje iako su to prijetnje nekih balavaca. Bombasticne naslove pisu i kad to i nije bas bombasticna vijest, ali rejtinga radi nismo ni mi bas pajseri tolko

ODGOVORITE