Како ће радити дјечије играонице након короне?

Дјечијим играоницама у Српској још није дозвољен рад, али када и оне дођу на ред за ублажавање мјера и отварање, мораће да примјењују врло стриктна правила и мјере за заштиту од вируса корона.

Република Српска 20.05.2020 | 07:40
Како ће радити дјечије играонице након короне?

Прије свега, код уласка дјеце у играонице мјериће им се температура, а неће смјети да се ствара гужва и дјеца ће улазити у унапријед договореним интервалима.

Родитељима и другим особама које доводе малишане биће забрањен улаз у просторије играонице, мораће да носе маске, али унучиће неће смјети да доводе баке и деке старије од 65 година.

– При свакој сумњи на постојање инфективне болести или ако је повећана температура дијете не примати у играоницу – наводи се, између осталог, у препорукама за рад играоница које је припремио Институт за јавно здравство РС.

Препоручује се да код куће остану и дјеца са хроничним болестима, као и дјеца чији родитељи имају таква обољења. 

Из Института истичу да боравак дјеце треба организовати тако да се међусобни контакт максимално избјегне, односно треба организовати игру у мањим групама, уз што је могуће већи размак између дјеце. Број дјеце у играоници требаће да буде такав да једно дијете буде на 10 метара квадратних.

– Физички размак неопходно је подстицати, али је за очекивати да ће често то бити тешко изводиво, у зависности од доби и зрелости дјетета – наводе из Института.

Препоручују и да се дјеца не задржавају дуго у играоницама, ако су у затвореном простору.

Уз све то се, наравно, препоручују појачане хигијенске мјере у цијелом објекту, док запослени обавезно морају да носе маске.

Дјеца старија од двије године могу да носе маске, али морају бити под строгим надзором.

(Српскаинфо)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ДД

20.05.2020 05:59

Нико није луд да их води у играонице под таквим условима.Како забранити дјетету да се не игра са другом дјецом.Ко је ово смислио мора да је студирао 15 година И опет нема појма о зивоту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баке и деке

20.05.2020 06:11

Само због тога што се брани бакама и декама да доводе унучиће треба дићи устанак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За бања луку

20.05.2020 07:15

Ово је глупост, па два и по мјесеца се дјеца играју на дјецијим игралистима, остварују медјусобне контакте БЕЗ МАСКИ, користе исте справе и играцке, и? НИСТА?! БОЉЕ ОГРАНИЦИТИ БРОЈ, НА КВАДРАТУРУ, ВРИЈЕМЕ, рецимо 1 дјете на 10 м квадратних 30 мин и доста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зврк

20.05.2020 08:24

Како је свијет уопсте постојао док не измислисе играонице? Наравно, за дјецу је много здравије да се гурају у "осмисљеном" затвореном простору него, не дао Бог напољу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микајло

20.05.2020 12:47

Законом забранити рад играоница, јер је то извор бактерија и вируса. Направили играонице да би родитељи могли да сједе и блеје у телефоне.

Name

Бањалучанка

20.05.2020 09:27

Ја и прије короне своје дијете нисам нешто пуно водила у играонице. Па љепше им је вани. И ми смо били дјеца и одрастали смо без играоница, а не видим да су нам нешто пуно недостајале. По читав дан смо били вани, није нам сметала ни врућина ни хладноћа. Играли смо се ластиша, кликера, жмурке и многих других игара. Данас најбоље дјецу да затворимо да су у ограниченом простору, а да ми родитељи несметамо испијамо кафе, висимо по друштвеним мрежама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злоцха

20.05.2020 09:46

Ово је прица за малу дјецу. Гдје год макнес нико ниста не постује, у продавницама се не постује размак, радници цитав дан у истим маскама и рукавицама, зубни техницари не мијењају рукавице кад сликају зубе, катастрофа

ОДГОВОРИТЕ