Kako će raditi dječije igraonice nakon korone?

Dječijim igraonicama u Srpskoj još nije dozvoljen rad, ali kada i one dođu na red za ublažavanje mjera i otvaranje, moraće da primjenjuju vrlo striktna pravila i mjere za zaštitu od virusa korona.

Republika Srpska 20.05.2020 | 07:40
Kako će raditi dječije igraonice nakon korone?

Prije svega, kod ulaska djece u igraonice mjeriće im se temperatura, a neće smjeti da se stvara gužva i djeca će ulaziti u unaprijed dogovorenim intervalima.

Roditeljima i drugim osobama koje dovode mališane biće zabranjen ulaz u prostorije igraonice, moraće da nose maske, ali unučiće neće smjeti da dovode bake i deke starije od 65 godina.

– Pri svakoj sumnji na postojanje infektivne bolesti ili ako je povećana temperatura dijete ne primati u igraonicu – navodi se, između ostalog, u preporukama za rad igraonica koje je pripremio Institut za javno zdravstvo RS.

Preporučuje se da kod kuće ostanu i djeca sa hroničnim bolestima, kao i djeca čiji roditelji imaju takva oboljenja. 

Iz Instituta ističu da boravak djece treba organizovati tako da se međusobni kontakt maksimalno izbjegne, odnosno treba organizovati igru u manjim grupama, uz što je moguće veći razmak između djece. Broj djece u igraonici trebaće da bude takav da jedno dijete bude na 10 metara kvadratnih.

– Fizički razmak neophodno je podsticati, ali je za očekivati da će često to biti teško izvodivo, u zavisnosti od dobi i zrelosti djeteta – navode iz Instituta.

Preporučuju i da se djeca ne zadržavaju dugo u igraonicama, ako su u zatvorenom prostoru.

Uz sve to se, naravno, preporučuju pojačane higijenske mjere u cijelom objektu, dok zaposleni obavezno moraju da nose maske.

Djeca starija od dvije godine mogu da nose maske, ali moraju biti pod strogim nadzorom.

(Srpskainfo)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

DD

20.05.2020 05:59

Niko nije lud da ih vodi u igraonice pod takvim uslovima.Kako zabraniti djetetu da se ne igra sa drugom djecom.Ko je ovo smislio mora da je studirao 15 godina I opet nema pojma o zivotu.

ODGOVORITE
Name

Bake i deke

20.05.2020 06:11

Samo zbog toga što se brani bakama i dekama da dovode unučiće treba dići ustanak.

ODGOVORITE
Name

Za banja luku

20.05.2020 07:15

Ovo je glupost, pa dva i po mjeseca se djeca igraju na djecijim igralistima, ostvaruju medjusobne kontakte BEZ MASKI, koriste iste sprave i igracke, i? NISTA?! BOLJE OGRANICITI BROJ, NA KVADRATURU, VRIJEME, recimo 1 djete na 10 m kvadratnih 30 min i dosta

ODGOVORITE
Name

Zvrk

20.05.2020 08:24

Kako je svijet uopste postojao dok ne izmislise igraonice? Naravno, za djecu je mnogo zdravije da se guraju u "osmisljenom" zatvorenom prostoru nego, ne dao Bog napolju.

ODGOVORITE
Name

Микајло

20.05.2020 12:47

Законом забранити рад играоница, јер је то извор бактерија и вируса. Направили играонице да би родитељи могли да сједе и блеје у телефоне.

Name

Banjalučanka

20.05.2020 09:27

Ja i prije korone svoje dijete nisam nešto puno vodila u igraonice. Pa ljepše im je vani. I mi smo bili djeca i odrastali smo bez igraonica, a ne vidim da su nam nešto puno nedostajale. Po čitav dan smo bili vani, nije nam smetala ni vrućina ni hladnoća. Igrali smo se lastiša, klikera, žmurke i mnogih drugih igara. Danas najbolje djecu da zatvorimo da su u ograničenom prostoru, a da mi roditelji nesmetamo ispijamo kafe, visimo po društvenim mrežama.

ODGOVORITE
Name

Zlocha

20.05.2020 09:46

Ovo je prica za malu djecu. Gdje god maknes niko nista ne postuje, u prodavnicama se ne postuje razmak, radnici citav dan u istim maskama i rukavicama, zubni tehnicari ne mijenjaju rukavice kad slikaju zube, katastrofa

ODGOVORITE