Упуство за ино студенте: Како се тестирати?

Да би особа могла обавити тестирање на корона вирус (САРС-ЦоВ-2) ради школовања у иностранству, мора регулисати свој статус преко Министарства за научно-технолишки развој, високо образовање и информационо друштво РС.

Република Српска 15.05.2020 | 08:06
Упуство за ино студенте: Како се тестирати?

Такође, мора попунити и захтјев за тестирање на присуство корона вируса, саопштили су из Института за јавно здравство РС (ИЈЗ РС).

Узорак за тестирање на корона вирус, односно, брис носа, узима се у ИЈЗ РС у Бањалуци или регионалним центрима овог института у Добоју, Фочи, Источном Сарајеву, Зворнику и Требињу, у одређеном термину. – Поред узимања узорка, обавезно се попуњава и образац захтјева за лабораторијско тестирање – наглашавају у ИЈЗ РС.

Тестирање се ради у лабораторији Службе за микробиологију ИЈЗ РС у Бањалуци, а користи се ртПЦР метода, којом се детектује рибонуклеинска киселина (РНК) вируса у брису носа.

– Налаз се може подићи лично у ИЈЗ РС у Бањалуци, у регионалним центрима, односно на мјесту гдје је узет узорак или може бити достављен на е-маил адресу – објашњавају у ИЈЗ РС.

(Срнпскаинфо) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Владимир

15.05.2020 07:17

И онда узмес тај тест а на граници те врате јер треба папир од амбасаде. Док изгањас папир од амбасаде истекне ти вазење теста. Спрдацина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

15.05.2020 07:26

Има ли ко да пише о овом огромном проблему за студенте и њијове родитеље. Обавезе на факултетима у Србији почињу већ 18.маја. За тестирање се пријавило неколико хиљада студената само са регије коју покрива регионални центар у Зворнику. Регонални центар у Зворнику узима само по 20 узорака дневно тако да овим темпом неки студенти не би били тестирани ни за два мјесеца. Нико не даје никаква додатна обавјештења тако да бих замолио БН телевизију да се позабави овим проблемом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.05.2020 10:15

Смирите се, не паниците, не насједате на њихова изивљавања. Нека сједе ту гдје су и суте наса дјеца. Ниста неце добити ни ако оду овог момента. Професори не раде, а ни асистенти не знају одакле поцети

Name

Баја

15.05.2020 11:46

Душане! Не мислиш ваљда да ови твоји хоће а камо ли да знају организоват тестирање.Да би се нешто организовало треба посједоват знање.Па види ко је данас именован у савјет министара.Један је социјалиста.ТУГА!