Upustvo za ino studente: Kako se testirati?

Da bi osoba mogla obaviti testiranje na korona virus (SARS-CoV-2) radi školovanja u inostranstvu, mora regulisati svoj status preko Ministarstva za naučno-tehnoliški razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

Republika Srpska 15.05.2020 | 08:06
Upustvo za ino studente: Kako se testirati?

Takođe, mora popuniti i zahtjev za testiranje na prisustvo korona virusa, saopštili su iz Instituta za javno zdravstvo RS (IJZ RS).

Uzorak za testiranje na korona virus, odnosno, bris nosa, uzima se u IJZ RS u Banjaluci ili regionalnim centrima ovog instituta u Doboju, Foči, Istočnom Sarajevu, Zvorniku i Trebinju, u određenom terminu. – Pored uzimanja uzorka, obavezno se popunjava i obrazac zahtjeva za laboratorijsko testiranje – naglašavaju u IJZ RS.

Testiranje se radi u laboratoriji Službe za mikrobiologiju IJZ RS u Banjaluci, a koristi se rtPCR metoda, kojom se detektuje ribonukleinska kiselina (RNK) virusa u brisu nosa.

– Nalaz se može podići lično u IJZ RS u Banjaluci, u regionalnim centrima, odnosno na mjestu gdje je uzet uzorak ili može biti dostavljen na e-mail adresu – objašnjavaju u IJZ RS.

(Srnpskainfo) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Vladimir

15.05.2020 07:17

I onda uzmes taj test a na granici te vrate jer treba papir od ambasade. Dok izganjas papir od ambasade istekne ti vazenje testa. Sprdacina.

ODGOVORITE
Name

Dušan

15.05.2020 07:26

Ima li ko da piše o ovom ogromnom problemu za studente i njijove roditelje. Obaveze na fakultetima u Srbiji počinju već 18.maja. Za testiranje se prijavilo nekoliko hiljada studenata samo sa regije koju pokriva regionalni centar u Zvorniku. Regonalni centar u Zvorniku uzima samo po 20 uzoraka dnevno tako da ovim tempom neki studenti ne bi bili testirani ni za dva mjeseca. Niko ne daje nikakva dodatna obavještenja tako da bih zamolio BN televiziju da se pozabavi ovim problemom.

ODGOVORITE
Name

Re

15.05.2020 10:15

Smirite se, ne panicite, ne nasjedate na njihova izivljavanja. Neka sjede tu gdje su i sute nasa djeca. Nista nece dobiti ni ako odu ovog momenta. Profesori ne rade, a ni asistenti ne znaju odakle poceti

Name

Baja

15.05.2020 11:46

Dušane! Ne misliš valjda da ovi tvoji hoće a kamo li da znaju organizovat testiranje.Da bi se nešto organizovalo treba posjedovat znanje.Pa vidi ko je danas imenovan u savjet ministara.Jedan je socijalista.TUGA!