Рок за плаћање ПДВ-а остаје до 10. у мјесецу

Иако привредници, пословна заједница, али и неки парламентарци траже да се плаћање пореза на додатну вриједност с десетог у мјесецу помјери на крај мјесеца, у Вијећу министара БиХ нема спремности ни да се разговара о таквој могућности. Тешко да ће до краја године доћи и до измјена Закона о ПДВ-у.

Босна и Херцеговина 10.05.2020 | 21:50
Рок за плаћање ПДВ-а остаје до 10. у мјесецу

Зоран Тегелтија, предсједавајући Вијећа министара, сматра да у овом тренутку измјене Закона о ПДВ-у не дјелују реално.

"Ти приједлози су долазили са многих страна, али ћу подсјетити јавност да смо на почетку ове године разговарали о могућности помјерања плаћања ПДВ-а. Тада смо рекли да то није могуће једнократно урадити и то у тренуцима када смо процјењивали да ће раст БДП-а у БиХ бити значајан. Сви макроекономски показатељи у том тренутку били су јако добри, али смо рекли да то за све нивое власти није прихватљиво и да би изазвало превелики шок. Нереално је процјењивати да се то може направити у тренутку када сви буџети имају потребу за додатним средствима, прије свега због здравственог сектора, али и помоћи привредним субјектима. С друге стране, сусрећу се с губицима од индиректних пореза и још им помјерите плаћање ПДВ-а... Лично мислим да у овом тренутку буџети то не би успјели да издрже", каже Тегелтија.

Он каже да је за измјене Закона о ПДВ-у потребна сагласност свих министара финансија, ентитетских и Вијећа министара, и да нико од њих у овом тренутку није исказао спремност да се доноси одлука о помјерању плаћања ПДВ-а. Сматра да у овом тренутку није реално разговарати ни о промјени ПДВ стопе.

"Надам се да ћемо у другој половини године стабилизовати ситуацију и да ћемо тада моћи ући у причу која се зове законодавне промјене. Али, ако се и створе ти услови, мислим да ћемо водити доста полемика о стопи ПДВ-а. Сматрам да у овом тренутку није реално да ћемо у овој години имати измјену Закона о ПДВ-у, која би подразумијевала промјену стопе", истиче Тегелтија.

Мирсад Исаковић, финансијски стручњак и професор на Економском факултету у Зеници, за "Независне" истиче да је прије пандемије привреда тражила да се помјери плаћање ПДВ-а на крај мјесеца.

"То су чак тражили и у прошлом мандату парламента БиХ. Тражили су да се ПДВ наплаћује или на крају мјесеца, или по наплати фактуре. У парламенту су неки посланици чак предлагали да то буде на крају мјесеца без обзира на наплату, јер би око 30 дана из тих средстава била финансирана привреда и тиме би се БиХ ускладила с ЕУ", казао је Исаковић.

Истиче да је очито да држава унапријед хоће паре, јер је у посљедње три деценије увијек био недостатак средстава у буџетима и увијек су се копља ломила на привреди.

"Сматрам да је помјерање плаћања ПДВ-а свакако требало да буде у програму мјера због пандемије како би привредници имали олакшице. Било би сасвим логично да држава пусти привреди да се опорави на тај начин, да јој да једна ширина у средствима које привреда заради", додаје Исаковић и наглашава да је то само једно од могућих рјешења.

Истиче да је доста разговора било и о увођењу диференциране стопе.

"Сада у овим околностима видимо да су основне животне намирнице, лијекови и дјечја храна поскупјели, а потребно је да се смањи цијена јер је куповна моћ уништена. Те мјере би сада дале прави ефекат", објашњава Исаковић те прогнозира да ће држава испаштати прије или касније то што сада не жели да одгоди плаћање ПДВ-а или смањи стопу ПДВ-а, јер неће имати приходе на јединственом рачуну онако како се нада.

Аднан Смаилбеговић, предсједник Удружења послодаваца ФБиХ, казао је за "Независне" да је ово удружење Влади ФБиХ упутило иницијативу да се помјери плаћање ПДВ-а за крај мјесеца, а онда је федерална влада исту иницијативу упутила Вијећу министара.

"То мора прво проћи Управни одбор УИО, па тек онда доћи на Вијеће министара, а УИО то није ни разматрала. Вјекослав Беванда, предсједавајући УО УИО, јавно је рекао да је то неприхватљиво, и да никада није ни стављено на дневни ред", казао је Смаилбеговић.

Додаје да би то била велика помоћ привреди јер би се на ФБиХ односило око 150 милиона КМ које би привреда имала на располагању у тих 20 дана.

"То би умногоме помогло пословној заједници у моменту када се фирме боре са ликвидношћу и падом промета", рекао је Смаилбеговић.

Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске, за "Независне" је рекао да је добро дошла свака марка која би бар привремено остала у џеповима послодаваца.

"Сигурни смо да господин Тегелтија зна који су могући извори финансирања и мислим да овдје није само у питању добра воља, него да ли има новца, с обзиром на то да би за ту операцију у буџету, како ФБиХ и РС, тако и институција БиХ, недостајало 240 милиона КМ. Таква операција је могућа уколико су институције способне да обезбиједе тај новац", рекао је Тривић.

(Независне)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

XxX

10.05.2020 20:39

рок за плацање пдв-а треба бити до 30. у мјесецу у којем је изврсена наплата услуге.. Једино то је логицно и нормално..овако сви само кредитирамо УИО..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рекет

10.05.2020 20:41

Рекет се увијек узима унапред. То са зељом да се привреда ојаца нема везе. Њима требају финансијери, али под њиховим условима. Кривицу за то дјелимицно сносе и сами привредници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

10.05.2020 21:38

Ха ха ха ха....само будале су се надале помоћи од државе ха ха ха ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

10.05.2020 22:17

Ако ико унисти будзет БиХ то це бити овај пацијент, унистио је све иједну банку У РС па це и вас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

11.05.2020 04:16

Немамо ми порезну управу него харач ага отима од народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хазим

11.05.2020 06:18

Плаћање пдв само по наплати фактуре. Јер по овом начину купац аутоматски повлачи пдв а плаћа кад му одговара. Треба увести ко у свим западним земљама плаћање пдв привредним субјектима тек по наплати фактуре од купаца

ОДГОВОРИТЕ