ЕУ треба да пружи економску подршку овом региону

Предсједник ПДП – а Бранислав Бореновић учествовао је данас видеоконференцијском Самиту Европска народна партија -  лидери Западног Балкана чији су домаћини били предсједник Европске народне партије (ЕПП) Доналд Туск и хрватски премијер Андреј Пленковић. 

Република Српска 06.05.2020 | 15:05
ЕУ треба да пружи економску подршку овом региону

Теме самита су биле тренутна политичка ситуација, односи Европске уније и Западног Балкана, као и заједничка борба против пандемије Ковид-19. 

Предсједник Бореновић је истакао да је ПДП истински посвећена евроинтеграцијама, што првенствено значи развијено друштво, вриједности засноване на владавини права, јаким и одговорним институцијама, више социјалне једнакости и поштивања права. 

Он се током обраћања захвалио Европској народној партији на утицају да ЕУ упути помоћ током борбе са вирусом корона, али и ранијих година. 
„Дозволите ми да се захвалим што сте учинили све у вашој моћи да ЕУ донесе значајне одлуке о великој финансијској и медицинској помоћи БиХ и земљама регије. Још једном сте показали своју солидарност и емпатију“, рекао је Бореновић обраћајући се присутнима. 

Бореновић је истакао да ЕУ треба да одвоји питање формалног чланства у ЕУ од питања економске подршке регији. 

„Данас је вријеме за нове велике политичке и економске идеје које ЕУ мора да понуди, јер је то једини начин да из кризе која је дуго тресе изађе оснажена. Наш кључни стратешки циљ је да будемо дио истог економског, тржишног, безбједносног, здравственог и политичког оквира са осталим чланицама ЕУ што је прије могуће, “, рекао је Бореновић. 

Нагласио је да БиХ и даље далеко од ЕУ како у економском, тако и у вриједносном смислу, још увијек се константно суочавајући са високим степеном корупције, неефикасним правосуђем, парламентарним блокадама, социјалним неједнакостима, заробљеним јавним медијима политичком корупцијом за шта одговорност носе тзв. владајуће политичке елите које суштински не желе испуњавање услова и придруживање ЕУ, па својим понашањем, а све чешће и изјавама подижу ниво евроскептицизма.  

„Због тога је екстремно важно да Европа јасно препозна ове процесе и пружи никад снажнију подршку европским политикама у региону“, изричит је Бореновић. 

Самиту ЕПП – лидери Западног Балкана присуствовали су и предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лејен, потпредсједници ЕПП-а, предсједник Србије Александар Вучић, премијери Грчке и Бугарске Киријакос Мицотакис и Бојко Борисов, опозициони лидер и бивши италијански премијер Силвио Берлускони и многи други, саопштено је из ПДП-а.

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Снежана Србац

06.05.2020 13:12

Коначно да неко спомене и ове квази европљане из власти.Подршка јединој правој партији из Републике Српске коју уважавају у Европи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

06.05.2020 13:13

Сад ће Додик да те прозове издајником,причаш енглески.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

06.05.2020 13:13

Реци им са је ова власт у БиХ лоповска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е мој Добојлија

06.05.2020 14:12

Ту власт је европа и довела.

Name

Шишај се

06.05.2020 13:24

Види се да је овај Бореновић поштен,није ошишан,значи поштује мјере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бец

06.05.2020 13:35

Дај нелупај глупости, народ све зна какав ПДП све лоси програми коме требају такви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оп

06.05.2020 16:46

Треба све реци да није них ниста небизнали стасе десава милина их је слусати у скупстини када дискутују Јелена Драско Вукановиц Станиц све у малом прсту имају све тацно сто казу Јелена за преседницу треба изабрати Вукан исто ма сви они се тако добро припрпе нико их не демантује само напред свака вам цаст како се борите за народ

Name

Андриц

06.05.2020 15:21

Не разумијем,ста има Бореновиц да присуствује том састанку.Иако сам присталица људи који су у тој странци(не Бореновица),па зар не видите да су самиту присуствовали све предсједници дрзава или премијери.Откуд ту Бореновиц???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕПП

07.05.2020 00:23

ЕПП =групација Европска народна партија чији ПДП члан(једина српска партија ЧЛАН). На молбу ПДП као придружени члан ЕПП примљен Вучићев СНС па је након тога Вучић у знак захвалности забио нож у леђа Иванићу и ПДП у вријеме предизборне шутње 2018 године. Ово је био скуп ЕПП, а већина премијера у Европи је из партија чланица ЕПП. То је кратковидост народа у РС да није у стању да препозна ко има углед у Европи, а ко је у другој евро групацији Социјалиста избачен из чланства(СНСД). Тако РС има власт која није ни у једној групацији, нигде пожељна као сарадник. Вучићев СНС ће бити избачен из групације прије него ће постати пуноправни члан управо због шуровања са Додиком и преузимања његове методе владања(+Додикови најближи сарадници, саветници су сада високопозиционирани Вучићеви кадрови као министри, директори јавних предузећа који су били са Додиком дио великих афера ЧЕЗ Зорана Михајловић министарка и Обрадовић директор ЕПС и то да не буде забуне није због односа Р. Србија-Р. Српска како се у јавности Вучић правда на све отвореније примедбе из ЕПП, већ нивоу Додик - Вучић (СНСД-СНС). На све ове испаде СНС, величина ПДП је што није поднео никакве пријаве ЕПП. Вучић те испаде пегла уступцима на штету Србије.Све девијације Вучићеве власти око мутних радњи када се анализирају имају у основи везе са Додиком и екипом око њега и то ће Вучићу скратити период власти. Без обзира на испаде које ради он и његови Вулин, Весић.... Вучић би могао владати до века, али ће му како он каже "Миле којем се диви како исплаћује плате и пензије" скратити владарски период.

Name

ЛаwАндОрдер

06.05.2020 18:08

ЕУ треба да вас учи памети и уградјује у вас вриједности 21-ог вијека. Мање прослава и обичаја 17-ог вијека и више разумијевања и поштовања за промјене и модернији начин живота. Немогу Скандинавски прохтјеви и Балкански нерад и арогантност заједно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зз

06.05.2020 18:54

Па Боренови ко нека ствар ста он има да прица ко је њега звао нико и ниста ста се проваљујјете

ОДГОВОРИТЕ