EU treba da pruži ekonomsku podršku ovom regionu

Predsjednik PDP – a Branislav Borenović učestvovao je danas videokonferencijskom Samitu Evropska narodna partija -  lideri Zapadnog Balkana čiji su domaćini bili predsjednik Evropske narodne partije (EPP) Donald Tusk i hrvatski premijer Andrej Plenković. 

Republika Srpska 06.05.2020 | 15:05
EU treba da pruži ekonomsku podršku ovom regionu

Teme samita su bile trenutna politička situacija, odnosi Evropske unije i Zapadnog Balkana, kao i zajednička borba protiv pandemije Кovid-19. 

Predsjednik Borenović je istakao da je PDP istinski posvećena evrointegracijama, što prvenstveno znači razvijeno društvo, vrijednosti zasnovane na vladavini prava, jakim i odgovornim institucijama, više socijalne jednakosti i poštivanja prava. 

On se tokom obraćanja zahvalio Evropskoj narodnoj partiji na uticaju da EU uputi pomoć tokom borbe sa virusom korona, ali i ranijih godina. 
„Dozvolite mi da se zahvalim što ste učinili sve u vašoj moći da EU donese značajne odluke o velikoj finansijskoj i medicinskoj pomoći BiH i zemljama regije. Još jednom ste pokazali svoju solidarnost i empatiju“, rekao je Borenović obraćajući se prisutnima. 

Borenović je istakao da EU treba da odvoji pitanje formalnog članstva u EU od pitanja ekonomske podrške regiji. 

„Danas je vrijeme za nove velike političke i ekonomske ideje koje EU mora da ponudi, jer je to jedini način da iz krize koja je dugo trese izađe osnažena. Naš ključni strateški cilj je da budemo dio istog ekonomskog, tržišnog, bezbjednosnog, zdravstvenog i političkog okvira sa ostalim članicama EU što je prije moguće, “, rekao je Borenović. 

Naglasio je da BiH i dalje daleko od EU kako u ekonomskom, tako i u vrijednosnom smislu, još uvijek se konstantno suočavajući sa visokim stepenom korupcije, neefikasnim pravosuđem, parlamentarnim blokadama, socijalnim nejednakostima, zarobljenim javnim medijima političkom korupcijom za šta odgovornost nose tzv. vladajuće političke elite koje suštinski ne žele ispunjavanje uslova i pridruživanje EU, pa svojim ponašanjem, a sve češće i izjavama podižu nivo evroskepticizma.  

„Zbog toga je ekstremno važno da Evropa jasno prepozna ove procese i pruži nikad snažniju podršku evropskim politikama u regionu“, izričit je Borenović. 

Samitu EPP – lideri Zapadnog Balkana prisustvovali su i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen, potpredsjednici EPP-a, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Grčke i Bugarske Кirijakos Micotakis i Bojko Borisov, opozicioni lider i bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni i mnogi drugi, saopšteno je iz PDP-a.

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Snežana Srbac

06.05.2020 13:12

Konačno da neko spomene i ove kvazi evropljane iz vlasti.Podrška jedinoj pravoj partiji iz Republike Srpske koju uvažavaju u Evropi.

ODGOVORITE
Name

Бањалучанин

06.05.2020 13:13

Сад ће Додик да те прозове издајником,причаш енглески.

ODGOVORITE
Name

Добој

06.05.2020 13:13

Реци им са је ова власт у БиХ лоповска.

ODGOVORITE
Name

E moj Dobojlija

06.05.2020 14:12

Tu vlast je evropa i dovela.

Name

Шишај се

06.05.2020 13:24

Види се да је овај Бореновић поштен,није ошишан,значи поштује мјере.

ODGOVORITE
Name

Bec

06.05.2020 13:35

Daj nelupaj gluposti, narod sve zna kakav PDP sve losi programi kome trebaju takvi.

ODGOVORITE
Name

Op

06.05.2020 16:46

Treba sve reci da nije nih nista nebiznali stase desava milina ih je slusati u skupstini kada diskutuju Jelena Drasko Vukanovic Stanic sve u malom prstu imaju sve tacno sto kazu Jelena za presednicu treba izabrati Vukan isto ma svi oni se tako dobro priprpe niko ih ne demantuje samo napred svaka vam cast kako se borite za narod

Name

Andric

06.05.2020 15:21

Ne razumijem,sta ima Borenovic da prisustvuje tom sastanku.Iako sam pristalica ljudi koji su u toj stranci(ne Borenovica),pa zar ne vidite da su samitu prisustvovali sve predsjednici drzava ili premijeri.Otkud tu Borenovic???

ODGOVORITE
Name

EPP

07.05.2020 00:23

EPP =grupacija Evropska narodna partija čiji PDP član(jedina srpska partija ČLAN). Na molbu PDP kao pridruženi član EPP primljen Vučićev SNS pa je nakon toga Vučić u znak zahvalnosti zabio nož u leđa Ivaniću i PDP u vrijeme predizborne šutnje 2018 godine. Ovo je bio skup EPP, a većina premijera u Evropi je iz partija članica EPP. To je kratkovidost naroda u RS da nije u stanju da prepozna ko ima ugled u Evropi, a ko je u drugoj evro grupaciji Socijalista izbačen iz članstva(SNSD). Tako RS ima vlast koja nije ni u jednoj grupaciji, nigde poželjna kao saradnik. Vučićev SNS će biti izbačen iz grupacije prije nego će postati punopravni član upravo zbog šurovanja sa Dodikom i preuzimanja njegove metode vladanja(+Dodikovi najbliži saradnici, savetnici su sada visokopozicionirani Vučićevi kadrovi kao ministri, direktori javnih preduzeća koji su bili sa Dodikom dio velikih afera ČEZ Zorana Mihajlović ministarka i Obradović direktor EPS i to da ne bude zabune nije zbog odnosa R. Srbija-R. Srpska kako se u javnosti Vučić pravda na sve otvorenije primedbe iz EPP, već nivou Dodik - Vučić (SNSD-SNS). Na sve ove ispade SNS, veličina PDP je što nije podneo nikakve prijave EPP. Vučić te ispade pegla ustupcima na štetu Srbije.Sve devijacije Vučićeve vlasti oko mutnih radnji kada se analiziraju imaju u osnovi veze sa Dodikom i ekipom oko njega i to će Vučiću skratiti period vlasti. Bez obzira na ispade koje radi on i njegovi Vulin, Vesić.... Vučić bi mogao vladati do veka, ali će mu kako on kaže "Mile kojem se divi kako isplaćuje plate i penzije" skratiti vladarski period.

Name

LawAndOrder

06.05.2020 18:08

EU treba da vas uči pameti i ugradjuje u vas vrijednosti 21-og vijeka. Manje proslava i običaja 17-og vijeka i više razumijevanja i poštovanja za promjene i moderniji način života. Nemogu Skandinavski prohtjevi i Balkanski nerad i arogantnost zajedno.

ODGOVORITE
Name

Zz

06.05.2020 18:54

Pa Borenovi ko neka stvar sta on ima da prica ko je njega zvao niko i nista sta se provaljujjete

ODGOVORITE