Боксит с Алумином има уговор око 35 милиона марака

Што се тиче фабрике „Алумина“ у Зворнику, Дукић наводи да се због знатно смањених потреба за рудом боксита, у односу на период када је радила максимално, производећи само металуршку глиницу, као и због потребе да од других купује боксит бољег квалитета, производња руде износи 1/5, од некадашње максималне производње "Боксита".

Република Српска 30.04.2020 | 15:03
Боксит с Алумином има уговор око 35 милиона марака

Бизнисмен Рајко Дукић, иако близак властима Републике Српске, нашао се на удару режимским медија и то због критика које је упутио у отвореном писму предсједнику Владе Републике Српске Радовану Вишковићу у коме је изразио отворено неслагање с економским рјешењима за ублажавање посљедица у привреди изазваним пандемијом Ковид 19.

Сам Дукић је недавно саопштио да је свјестан да се води организована и припремана кампањиа са циљем да се заплаши и застраши свако ко и помисли а камоли да јавно искаже, као грађанин, па и као порески обвезник, своје ставове по одређеним питањима, која се тичу функционисања Власти и друштва у цјелини, што он често чини.

Компанију "Боксит" нашла се на удару режимских медија уз оптужбе да имају огромна дуговања према буџету РС, на име пореза и концесионих накнада.

Дукић одговара да не спори да Компанија „Боксит“, укључујући и ћерке фирме (Грамел, Солигна, Специјална болница из хируршких области са породилиштем), на дан 29. априла, што се може провјерити у картицама Пореске управе, дугује 450.715,55 КМ.

"Обзиром да се порези и доприноси плаћају у року од 60 дана по доспјећу, процјењена обавеза, за фебруар и март, од цца 588.000 КМ, како је навео директор Пореске управе Горан Маричић је пролонгирана са плаћањем до 30. јуна.

Компанија „Боксит“ уредно измирује своје обавезе по основу концесија, па отуда податак да смо, за 2019. годину, уплатили само 142.853,80 КМ, није ни приближно тачан јер је уплаћено 605.354,08 КМ а у овој години 154.666,28 КМ. Као доказ о извршеним плаћањима види се и у картицама Пореске управе. Концесиона накнада се иначе обрачунава и плаћа квартално", одговара Дукић саопштењем на оптужбе и додаје:

- Када је у питању концесија за експлоатацију камена кречњака, на локалитету Јевтићи, исту смо током дана вратили.

Даље наводе да се експлоатацијом камена Компанија „Боксит“ не бави деценијама и да је каменолом под закупом власеничког предузећа „Технометал“.

"Концесија се плаћа, рударски инспектор који, најмање два пута, врши контролу компаније „Боксит“, поред осталог, провјерава и питање концесија, како на експлоатацију руде, тако и на експлоатацију камена, а повремену контролу врше и представници Комисије за концесије", објашњава Дукић.

Што се тиче фабрике „Алумина“ у Зворнику, Дукић наводи да се због знатно смањених потреба за рудом боксита, у односу на период када је радила максимално, производећи само металуршку глиницу, као и због потребе да од других купује боксит бољег квалитета, производња руде износи 1/5, од некадашње максималне производње "Боксита".

"Са фабриком имамо одличну пословну сарадњу и дугорочне уговоре. За ову годину, наш међусобни пословни однос је цца 35 милиона КМ", открива Дукић и наглашава да је рударство, као примарна дјелатност, које је некада чинило 100 % прихода компаније, данас у приходу учествује 25 %, а у оквиру система, којим руководи 14 %.

"Наведени подаци говоре да смо деценијама, успјешно валоризујући незановљиво природно богатство, улагали и стварали друга трајнија добра", закључује Дукић.

На крају саопштења упутио је честитку за Први мај, празник рада, уз поруку "одморите мало".

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Наравоуценије

30.04.2020 14:04

Папак остаје папак, заувијек!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јој јој роћко мој

30.04.2020 14:26

Милици дукиц, зворник гладни...наставите низ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срб ин

30.04.2020 14:41

Голема ли је будала овај Рајко. Сваки дан ме све више и више увјерава у то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милицанка

30.04.2020 18:07

Не подрзавам нападе на Рајка у васим коментарима. О њему знате онолико колико су поједини медији узели пара! Ја радим у Бокситу, нама је добро и не берите Ви насе бриге! Ми са Рајком гладни бити нецемо, сто наравно ни Вама не зелим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Александар

30.04.2020 22:04

Реци им тата...будале су то повјероваће...

Name

Рајко Жугић

30.04.2020 19:51

Овај матори лопов све што је направио у Милићима све је превео на себе 1\1.,тако да грађани Милића немају никакве користи од тога!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гроб

30.04.2020 22:10

Ма да... Прича о 128 милина марака, а народ једва живи у МИлићима. Па гдје су ти милиони, колико видим Милићи нису Лас Вегас..? Лопурда стара у рату нас је гурао да гинемо за рудник, а сад нас гура у јаму да гинемо...Нека те милионе носи у гроб само да нас пусти да мирно живимо у бједи...