Boksit s Aluminom ima ugovor oko 35 miliona maraka

Što se tiče fabrike „Alumina“ u Zvorniku, Dukić navodi da se zbog znatno smanjenih potreba za rudom boksita, u odnosu na period kada je radila maksimalno, proizvodeći samo metaluršku glinicu, kao i zbog potrebe da od drugih kupuje boksit boljeg kvaliteta, proizvodnja rude iznosi 1/5, od nekadašnje maksimalne proizvodnje "Boksita".

Republika Srpska 30.04.2020 | 15:03
Boksit s Aluminom ima ugovor oko 35 miliona maraka

Biznismen Rajko Dukić, iako blizak vlastima Republike Srpske, našao se na udaru režimskim medija i to zbog kritika koje je uputio u otvorenom pismu predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću u kome je izrazio otvoreno neslaganje s ekonomskim rješenjima za ublažavanje posljedica u privredi izazvanim pandemijom Kovid 19.

Sam Dukić je nedavno saopštio da je svjestan da se vodi organizovana i pripremana kampanjia sa ciljem da se zaplaši i zastraši svako ko i pomisli a kamoli da javno iskaže, kao građanin, pa i kao poreski obveznik, svoje stavove po određenim pitanjima, koja se tiču funkcionisanja Vlasti i društva u cjelini, što on često čini.

Kompaniju "Boksit" našla se na udaru režimskih medija uz optužbe da imaju ogromna dugovanja prema budžetu RS, na ime poreza i koncesionih naknada.

Dukić odgovara da ne spori da Kompanija „Boksit“, uključujući i ćerke firme (Gramel, Soligna, Specijalna bolnica iz hirurških oblasti sa porodilištem), na dan 29. aprila, što se može provjeriti u karticama Poreske uprave, duguje 450.715,55 KM.

"Obzirom da se porezi i doprinosi plaćaju u roku od 60 dana po dospjeću, procjenjena obaveza, za februar i mart, od cca 588.000 KM, kako je naveo direktor Poreske uprave Goran Maričić je prolongirana sa plaćanjem do 30. juna.

Kompanija „Boksit“ uredno izmiruje svoje obaveze po osnovu koncesija, pa otuda podatak da smo, za 2019. godinu, uplatili samo 142.853,80 KM, nije ni približno tačan jer je uplaćeno 605.354,08 KM a u ovoj godini 154.666,28 KM. Kao dokaz o izvršenim plaćanjima vidi se i u karticama Poreske uprave. Koncesiona naknada se inače obračunava i plaća kvartalno", odgovara Dukić saopštenjem na optužbe i dodaje:

- Kada je u pitanju koncesija za eksploataciju kamena krečnjaka, na lokalitetu Jevtići, istu smo tokom dana vratili.

Dalje navode da se eksploatacijom kamena Kompanija „Boksit“ ne bavi decenijama i da je kamenolom pod zakupom vlaseničkog preduzeća „Tehnometal“.

"Koncesija se plaća, rudarski inspektor koji, najmanje dva puta, vrši kontrolu kompanije „Boksit“, pored ostalog, provjerava i pitanje koncesija, kako na eksploataciju rude, tako i na eksploataciju kamena, a povremenu kontrolu vrše i predstavnici Komisije za koncesije", objašnjava Dukić.

Što se tiče fabrike „Alumina“ u Zvorniku, Dukić navodi da se zbog znatno smanjenih potreba za rudom boksita, u odnosu na period kada je radila maksimalno, proizvodeći samo metaluršku glinicu, kao i zbog potrebe da od drugih kupuje boksit boljeg kvaliteta, proizvodnja rude iznosi 1/5, od nekadašnje maksimalne proizvodnje "Boksita".

"Sa fabrikom imamo odličnu poslovnu saradnju i dugoročne ugovore. Za ovu godinu, naš međusobni poslovni odnos je cca 35 miliona KM", otkriva Dukić i naglašava da je rudarstvo, kao primarna djelatnost, koje je nekada činilo 100 % prihoda kompanije, danas u prihodu učestvuje 25 %, a u okviru sistema, kojim rukovodi 14 %.

"Navedeni podaci govore da smo decenijama, uspješno valorizujući nezanovljivo prirodno bogatstvo, ulagali i stvarali druga trajnija dobra", zaključuje Dukić.

Na kraju saopštenja uputio je čestitku za Prvi maj, praznik rada, uz poruku "odmorite malo".

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Naravoucenije

30.04.2020 14:04

Papak ostaje papak, zauvijek!

ODGOVORITE
Name

joj joj roćko moj

30.04.2020 14:26

Milici dukic, zvornik gladni...nastavite niz

ODGOVORITE
Name

Srb in

30.04.2020 14:41

Golema li je budala ovaj Rajko. Svaki dan me sve više i više uvjerava u to.

ODGOVORITE
Name

Milicanka

30.04.2020 18:07

Ne podrzavam napade na Rajka u vasim komentarima. O njemu znate onoliko koliko su pojedini mediji uzeli para! Ja radim u Boksitu, nama je dobro i ne berite Vi nase brige! Mi sa Rajkom gladni biti necemo, sto naravno ni Vama ne zelim.

ODGOVORITE
Name

Aleksandar

30.04.2020 22:04

Reci im tata...budale su to povjerovaće...

Name

Rajko Žugić

30.04.2020 19:51

Ovaj matori lopov sve što je napravio u Milićima sve je preveo na sebe 1\1.,tako da građani Milića nemaju nikakve koristi od toga!!!

ODGOVORITE
Name

Grob

30.04.2020 22:10

Ma da... Priča o 128 milina maraka, a narod jedva živi u MIlićima. Pa gdje su ti milioni, koliko vidim Milići nisu Las Vegas..? Lopurda stara u ratu nas je gurao da ginemo za rudnik, a sad nas gura u jamu da ginemo...Neka te milione nosi u grob samo da nas pusti da mirno živimo u bjedi...