ММФ упозорио: Централна банка мора бити независна

Ендру Џуел, резидентни представник Међународног монетарног фонда у Босни и Херцеговини изјавио је да банкарски сектор у Босни и Херцеговини игра кључну улогу у помагању да економија преброди а на крају и да се опорави од кризе изазване ЦОВИД-19.

Босна и Херцеговина 22.04.2020 | 09:49
ММФ упозорио: Централна банка мора бити независна
ММФ, кажу, снажно охрабрује банке да наставе активно учествовати у овим програмима.

"Међутим, како је нагласио и Извршни одбор ММФ-а, и Фонд је против апсолутног мораторија који се примјењује на све дужнике, без обзира на њихову финансијску ситуацију. Правна и физичка лица која су способна да плаћају своје дугове треба да наставе са плаћањем истих. Ово ће осигурати да банке буду у могућности да пружају нове кредите привреди. Поред тога, да би стимулисали банке да више кредитирају, власти размишљају о шемама кредитних гаранција гдје влада преузима значајан дио ризика новог кредита", истакнуто је.

То је, кажу, прави начин да се стимулише додатно кредитирање привреде уз истовремено очување функционисања финансијског сектора.

"ММФ се снажно противи свим приједлозима којим се диктира банкама висина каматних стопа које оне наплаћују за своје кредите. Банке се, попут других економских актера, суочавају са невиђеним изазовима и извјесно је да ће имати губитке у 2020. Да би заштитили дужнике, ФБА и БАРС су већ забраниле банкама да повећавају каматне стопе на преостале кредите те да наплаћују додатне накнаде за вријеме трајања мораторија. Наметање апсолутног мораторија и прописивање каматне стопе испод тржишне вриједности би увећало губитке банака, смањило њихову ликвидност и ослабило банкарски систем", наглашено је.

Како каже, ризик негативних прелијевања у финансијски сектор је нешто што помно прате. Глобална финансијска криза је настала у финансијском сектору и проширила се на реалну економију. Сада је ситуација, додају, обрнута јер криза је погодила реалну економију и постоји ризик ширења на финансијски сектор.

"Кроз историју знамо да када се тако нешто догоди, опоравак који слиједи након кризе је много спорији", истакнуто је.

Треба нагласити да је предсједник СББ-а Фахрудин Радончић након прекључерашњег разговора са директором Агенције за банкарство ФБиХ Јасмином Махмузићем предложио да мораториј за оне који га буду тражили буде минимално шест мјесеци и да камата износи један посто.

Такође, Клуб СББ-а у Представничком дому ФБиХ довео је у питању усвајање Приједлога закона о ублажавању негативних економских посљедица или колоквијално речено корона-закона, те је то условио увођењем мораторија на кредите за све правне и физичке особе.

Након што је у понедјељак Босни и Херцеговини одобрио 333 милиона евра хитне помоћи, ММФ ће сада усмјерити своју пажњу на преговарање новог, вишегодишњег аранжмана са властима.

"Независнот ФБА, БАРС и Централне банке БиХ ће бити он највеће важности у било којем новом аранжману", јасан је порука бх. политичарима.

Иначе, Савјет министара БиХ на јучерашњој ванредној телефонској сједници није усвојило Одлуку о повлачењу средстава Инструмента за брзо финансирање (РФИ) од Међународног монетарног фонда (ММФ).

Чланови Савјета министара БиХ који нису гласали за ову одлуку су били Бисера Турковић, Џевад Махмутовић и Сифет Поџић. 
 
У изјави за наш портал Махмутовић је објаснио да је министар финансија БиХ Вјекослав Беванда одбио да се позове на члан 39. Закона о задуживању, дугу и гаранцијама БиХ уз образложење да би то развукло процедуре.

Исто тако, наводи он, у одлуци су наведени кантони, што, како каже, није у реду, јер они нису субјекти међународног задужења. И када иду сами да се задужују, напомиње, ФБиХ се за њих задужи и враћа дуг.
 
(Клиx)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Бас тако

22.04.2020 08:10

Ви цете узет тону папира и настампат 700 милијарди еура. А ми несмијемо. А и не треба ви цете нам посудит. И за кило папира ми цемо вам дати 2000 тона јунетине, 500 мегавата струје, 70 000 хиљада столица и 15 000 кубика градје и јос стоста

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

22.04.2020 08:17

Бас тако,ал они су они а ми смо ми

Name

Ипе

22.04.2020 08:34

Као и свака друга банка тако и ММФ,мисле само на банке,а на привреду запослене и на људе уопсте то и не спомињу.

Name

Поједностављено

22.04.2020 10:11

Тако је. Тако функционисе цитав запад у изобиљу..... Додај НАТО улогу томе.

Name

дамир

22.04.2020 14:03

Управо тако... и не дирајте нам банке оне су свакако наше а не ваше..

Name

Душан

22.04.2020 08:52

Наши би мораториј на отплату кредита на годину дана??'Па д чега би банке давале нове кредите????Једни отплачују своје кредите други узимају кредите...тако и нфукционише банкарство само стручњаци из Травника Гсруда Широког измишљају топлу воду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

топ

22.04.2020 09:23

Поштовани, кредити се не дају од онога што други у банци држе него банка такорећи сваки пут створи новац из ничега и јави централној банци да ти је дала кредит од 10000км. Централна банка онда једноставно повећа свеукупну количину КМ за 10000. Када се кредит отплати, тај се новац једноставно избрише. Твој новац који је у банци орочен је негдје уложен у акције или имобилије, фирме итд. и од тога се добива камата. Кредитне камате убире само банка.

Name

Кромпир

22.04.2020 09:01

Дати Мили све у његове руке он сва зна како треба са парама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

22.04.2020 09:06

Молим Централну банку БиХ и ММФ да овим нашим властодршцима не дају ни један пфенинг кредита. Ни један пфенинг никакве помоћи. Нека докажу да смо стабилни и бољи дио БиХ, а нека народ прогледа већ једанпут и види за какве је политичаре гласао. Ми смо свеједно пропали, па нека се то сада и озваничи. Коначно да слијепац прогледа. ПС."Извињавам се слијепим људима, на њих уопште нисам мислио, нити сам их желио овим коментаром увриједити".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

22.04.2020 13:02

У потпуности се слажем. Расписати тендер и РС нека купи ко боље понуди.... Овако не гине нам банкрот

Name

Поједностављено

22.04.2020 10:26

Како је ста настало,новац,банке,кредити...Како функционисе, како би требало имати користи од тога или како би требало спријецити стету од тога, ста је добро а ста не, све везано за то .... Најосновније ствари, које само наизглед изгледају такво, мозе свако од нас знати....По мени у свему томе, какво је да јw, прије свега је потребно да имамо ОДГОВОРНУ, СТРУЦНУ, способну власт, ПРАВНУ ДРЗАВУ, да би друство било напредно..... КРИМИНАЛ, КОРУПЦИЈУ НЕПОТИЗАМ, НЕОДГОВОРНОСТ И НЕЗНАЊЕ избацити из система, из власти.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

22.04.2020 11:13

Ста ми имамо са централном банкомБиХ.Па зар ми нисмо дрзава...Цекај мало,нисмо и никад нецемо бити па макар сви експлодирали од муке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

22.04.2020 11:32

Дати Бурлету све јер јадан није се довољно накро до сада....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

22.04.2020 15:54

Треба Централна банка БиХ да буде независна али прво од ММФ-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

22.04.2020 16:38

Јбт побит ће се!

ОДГОВОРИТЕ