MMF upozorio: Centralna banka mora biti nezavisna

Endru Džuel, rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini izjavio je da bankarski sektor u Bosni i Hercegovini igra ključnu ulogu u pomaganju da ekonomija prebrodi a na kraju i da se oporavi od krize izazvane COVID-19.

Bosna i Hercegovina 22.04.2020 | 09:49
MMF upozorio: Centralna banka mora biti nezavisna
MMF, kažu, snažno ohrabruje banke da nastave aktivno učestvovati u ovim programima.

"Međutim, kako je naglasio i Izvršni odbor MMF-a, i Fond je protiv apsolutnog moratorija koji se primjenjuje na sve dužnike, bez obzira na njihovu finansijsku situaciju. Pravna i fizička lica koja su sposobna da plaćaju svoje dugove treba da nastave sa plaćanjem istih. Ovo će osigurati da banke budu u mogućnosti da pružaju nove kredite privredi. Pored toga, da bi stimulisali banke da više kreditiraju, vlasti razmišljaju o šemama kreditnih garancija gdje vlada preuzima značajan dio rizika novog kredita", istaknuto je.

To je, kažu, pravi način da se stimuliše dodatno kreditiranje privrede uz istovremeno očuvanje funkcionisanja finansijskog sektora.

"MMF se snažno protivi svim prijedlozima kojim se diktira bankama visina kamatnih stopa koje one naplaćuju za svoje kredite. Banke se, poput drugih ekonomskih aktera, suočavaju sa neviđenim izazovima i izvjesno je da će imati gubitke u 2020. Da bi zaštitili dužnike, FBA i BARS su već zabranile bankama da povećavaju kamatne stope na preostale kredite te da naplaćuju dodatne naknade za vrijeme trajanja moratorija. Nametanje apsolutnog moratorija i propisivanje kamatne stope ispod tržišne vrijednosti bi uvećalo gubitke banaka, smanjilo njihovu likvidnost i oslabilo bankarski sistem", naglašeno je.

Kako kaže, rizik negativnih prelijevanja u finansijski sektor je nešto što pomno prate. Globalna finansijska kriza je nastala u finansijskom sektoru i proširila se na realnu ekonomiju. Sada je situacija, dodaju, obrnuta jer kriza je pogodila realnu ekonomiju i postoji rizik širenja na finansijski sektor.

"Kroz istoriju znamo da kada se tako nešto dogodi, oporavak koji slijedi nakon krize je mnogo sporiji", istaknuto je.

Treba naglasiti da je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić nakon preključerašnjeg razgovora sa direktorom Agencije za bankarstvo FBiH Jasminom Mahmuzićem predložio da moratorij za one koji ga budu tražili bude minimalno šest mjeseci i da kamata iznosi jedan posto.

Takođe, Klub SBB-a u Predstavničkom domu FBiH doveo je u pitanju usvajanje Prijedloga zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica ili kolokvijalno rečeno korona-zakona, te je to uslovio uvođenjem moratorija na kredite za sve pravne i fizičke osobe.

Nakon što je u ponedjeljak Bosni i Hercegovini odobrio 333 miliona evra hitne pomoći, MMF će sada usmjeriti svoju pažnju na pregovaranje novog, višegodišnjeg aranžmana sa vlastima.

"Nezavisnot FBA, BARS i Centralne banke BiH će biti on najveće važnosti u bilo kojem novom aranžmanu", jasan je poruka bh. političarima.

Inače, Savjet ministara BiH na jučerašnjoj vanrednoj telefonskoj sjednici nije usvojilo Odluku o povlačenju sredstava Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Članovi Savjeta ministara BiH koji nisu glasali za ovu odluku su bili Bisera Turković, Dževad Mahmutović i Sifet Podžić. 
 
U izjavi za naš portal Mahmutović je objasnio da je ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda odbio da se pozove na član 39. Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama BiH uz obrazloženje da bi to razvuklo procedure.

Isto tako, navodi on, u odluci su navedeni kantoni, što, kako kaže, nije u redu, jer oni nisu subjekti međunarodnog zaduženja. I kada idu sami da se zadužuju, napominje, FBiH se za njih zaduži i vraća dug.
 
(Klix)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Bas tako

22.04.2020 08:10

Vi cete uzet tonu papira i nastampat 700 milijardi eura. A mi nesmijemo. A i ne treba vi cete nam posudit. I za kilo papira mi cemo vam dati 2000 tona junetine, 500 megavata struje, 70 000 hiljada stolica i 15 000 kubika gradje i jos stosta

ODGOVORITE
Name

marko

22.04.2020 08:17

Bas tako,al oni su oni a mi smo mi

Name

Ipe

22.04.2020 08:34

Kao i svaka druga banka tako i MMF,misle samo na banke,a na privredu zaposlene i na ljude uopste to i ne spominju.

Name

Pojednostavljeno

22.04.2020 10:11

Tako je. Tako funkcionise citav zapad u izobilju..... Dodaj NATO ulogu tome.

Name

damir

22.04.2020 14:03

Upravo tako... i ne dirajte nam banke one su svakako naše a ne vaše..

Name

Dušan

22.04.2020 08:52

Naši bi moratorij na otplatu kredita na godinu dana??'Pa d čega bi banke davale nove kredite????Jedni otplačuju svoje kredite drugi uzimaju kredite...tako i nfukcioniše bankarstvo samo stručnjaci iz Travnika Gsruda Širokog izmišljaju toplu vodu.

ODGOVORITE
Name

top

22.04.2020 09:23

Poštovani, krediti se ne daju od onoga što drugi u banci drže nego banka takoreći svaki put stvori novac iz ničega i javi centralnoj banci da ti je dala kredit od 10000km. Centralna banka onda jednostavno poveća sveukupnu količinu KM za 10000. Kada se kredit otplati, taj se novac jednostavno izbriše. Tvoj novac koji je u banci oročen je negdje uložen u akcije ili imobilije, firme itd. i od toga se dobiva kamata. Kreditne kamate ubire samo banka.

Name

Krompir

22.04.2020 09:01

Dati Mili sve u njegove ruke on sva zna kako treba sa parama.

ODGOVORITE
Name

P

22.04.2020 09:06

Molim Centralnu banku BiH i MMF da ovim našim vlastodršcima ne daju ni jedan pfening kredita. Ni jedan pfening nikakve pomoći. Neka dokažu da smo stabilni i bolji dio BiH, a neka narod progleda već jedanput i vidi za kakve je političare glasao. Mi smo svejedno propali, pa neka se to sada i ozvaniči. Konačno da slijepac progleda. PS."Izvinjavam se slijepim ljudima, na njih uopšte nisam mislio, niti sam ih želio ovim komentarom uvrijediti".

ODGOVORITE
Name

Laki

22.04.2020 13:02

U potpunosti se slažem. Raspisati tender i RS neka kupi ko bolje ponudi.... Ovako ne gine nam bankrot

Name

Pojednostavljeno

22.04.2020 10:26

Kako je sta nastalo,novac,banke,krediti...Kako funkcionise, kako bi trebalo imati koristi od toga ili kako bi trebalo sprijeciti stetu od toga, sta je dobro a sta ne, sve vezano za to .... Najosnovnije stvari, koje samo naizgled izgledaju takvo, moze svako od nas znati....Po meni u svemu tome, kakvo je da jw, prije svega je potrebno da imamo ODGOVORNU, STRUCNU, sposobnu vlast, PRAVNU DRZAVU, da bi drustvo bilo napredno..... KRIMINAL, KORUPCIJU NEPOTIZAM, NEODGOVORNOST I NEZNANJE izbaciti iz sistema, iz vlasti.....

ODGOVORITE
Name

sale

22.04.2020 11:13

Sta mi imamo sa centralnom bankomBiH.Pa zar mi nismo drzava...Cekaj malo,nismo i nikad necemo biti pa makar svi eksplodirali od muke.

ODGOVORITE
Name

Mirko

22.04.2020 11:32

Dati Burletu sve jer jadan nije se dovoljno nakro do sada....

ODGOVORITE
Name

Milan

22.04.2020 15:54

Treba Centralna banka BiH da bude nezavisna ali prvo od MMF-a.

ODGOVORITE
Name

BL

22.04.2020 16:38

Jbt pobit će se!

ODGOVORITE