Специјалцима МУП-а РС пресуђено 40 година робије

Врховни суд Републике Српске правоснажно је осудио бивше специјалце МУП РС Владана Малића, Горана Параша и Александра Поповића, те њиховог саучесника и цивила Олега Банду на укупно 40 година робије.

Република Српска 16.04.2020 | 18:07
Специјалцима МУП-а РС пресуђено 40 година робије

Малић, Параш и Поповић осуђени су на правоснажне казне затвора од десет и по година, док је Банда правоснажно осуђен на нешто блажу казну, од осам и по година затвора.

Посебно отежавајућа околност на страни оптужених специјалаца била је што су у вријеме извршења кривичног дјела били припадници Специјалне јединице полиције МУП РС, па умјесто да чувају грађане и њихову имовину од криминалаца, они су је пљачкали.

Правоснажном пресудом оптужени су обавезани да врате 540.000 марака, а то је већи дио украденог новца, од укупно 617.000 КМ, за који до данас није утврђено гдје се уопште налази.

Јелена Деспотовић, портпарол Врховног суда изјавила је за Српскаинфо да је кривично вијеће Врховног суда одбило жалбе бранилаца и потврдило пресуду Окружног суда Бањалука из јула прошле године.

Посебно вијеће за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала Врховног суда Републике Српске одбацило је приговор бранилаца који се односио на надлежност Окружног суда Бањалука у поступку против оптужених.

-Нису основани приговори из жалбе бранилаца Владана Малића, Горана Параша и Олега Банде да је пресуду донио суд који није био стварно надлежан и да је тиме почињена битна повреда одредаба кривичног поступка. Наиме, Посебно одјељење Окружног суда Бањалука надлежно је за читаву територију Републике Српске за поступање у случајевима предвиђеним чланом 3. Закона, односно кривича дјела организованог криминала- наводи се између осталог у образложењу Врховног суда РС.

Вијеће је између осталог утврдило да нису основани ни аргументи из жалбе бранилаца Малића, Параша и Банде, изнесени у прилог тврдњи да је у поступку доношења побијане пресуде повријеђено право на одбрану и принцип “реформатио ин пеиус” (преиначење на горе оп.а.) и да је тиме почињена битна повреда одредаба кривичног поступка.

Иначе, поступак против оптужених премашио је све рекорде када је у питању притвор, јер су оптужени у њему од јануара 2016. године, када су и ухапшени након вишемјесечне истраге. 

Прва пресуда

Подсјетимо, пљачка је извршена у септембру 2015. године на аутопуту Бањалука- Градишка, а нападнут је конвој с новцем власништво “УниКредит банке” који је “Сектор секјурити” требао критичног дана превести до државне границе са Хрватском. Оптужени су ухапшени и притворени четири мјесеца касније.

Прва пресуда оптуженима била је у мају 2017. године, када су Малић и саучесници због истог кривичног дјела осуђени на по 11 година затвора, док је Банда био осуђен на девет година.

Након жалби адвоката одбране, Врховни суд РС је у фебруару 2018. укинуо те пресуде и суђење вратио на почетак.

У поновљеном поступку оптуженима је “скинуто” по пола године од раније изречених казни, али ни тај поступак није био по одредбама ЗКП, па је Врховни суд РС у септембру 2018. године поново укинуо пресуде и овог пута наредио новом судском вијећу да спроведе читав поступак од почетка.

Врховни суд РС је поступак против Малића и осталих по други пут вратио бањалучком Окружном суду, али уз једну опаску, каква није виђена.

Обзиром да након првог укидања пресуде судско вијеће бањалучког Окружног суда није поступило по упутама Врховног суда, а што је у коначници довело до новог суђења и нових трошкова, наређено је да се поновљени поступак проведе пред новим судијама, у складу са законом.

Врховни суд је у 2018. прошле године у образложењу своје одлуке, о којој је портал Српскаинфо тада ексклузивно писао, објаснио да је прихватио жалбе адвоката оптужених Јадранке Ивановић, Јасминке Јовишевић и Александре Метлић, изјављене због битних повреда одредаба кривичног поступка.

Битне повреде биле се у томе што биолошки трагови који су били предмет вјештачења, односно ДНК пронађени у “аудију” у којем су наводно били оптужени, нису достављени на анализу у складу с Правилником о начину прикупљања, паковања и транспортовања ДНК узорака.

Укратко речено, крунски докази тужилаштва били су контаминирани. 

Покајници

На основу споразума о признању кривице због ове пљачке још раније су осуђени саучесници и бивши специјалци Горан Јањуз из Козарске Дубице и Жељко Инђић из Братунца на по шест мјесеци затвора. Након признања кривице на три године затвора осуђен је и бивши радник агенције “Сектор секјурити” Данијел Кузмић.

Занимљива су била свједочења покајника у поновљеном поступку.

Свједоци републичког тужилаштва Горан Јањуз и Данијел Кузмић су тако на поновљеном суђењу у новембру 2018. године ћутали на сва питања тужиоца и судије.

Јањуз је кратко тада изјавио да се боји за свој живот, али није желио детаљисати да ли му је неко пријетио. Јањуз је међутим у првом свједочењу до детаља објаснио своју улогу у оружаној пљачки 616.000 марака на аутопуту Бањалука – Градишка након чега је осуђен на шест мјесеци затвора. Јањуз је у поновљеном поступку додао како је ранију изјаву дао под притиском, али ни то ко је вршио притисак на њега није желио објаснити.

Покајник Кузмић је током поновљеног свједочења такође ћутао све вријеме, па га је суд казнио са 5.000 марака.

Рекорд

Суђење бившим специјалцима МУП РС остаће упамћено и као једно од најдужих поступака од реформе правосуђа у Српској.

Наиме, Окружни суд у Бањалуци је до сада у овом случају објавио три осуђујуће пресуде Владану Малићу, Горану Парашу, Александру Поповићу и Олегу Банди од 2017. године.

Последња пресуда објављена у јулу прошле године, потврђена је јуче одлуком Врховног суда Републике Српске.

(Српскаинфо)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

М

16.04.2020 16:19

Прије пљацке су били похваљен од министра да је то најбоља јединица мупа рс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велиц

16.04.2020 16:38

Специјалци су то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.04.2020 05:49

Кад изадју имаце по 150 000 то неби устедјели да зиве 10 зивота у РСу.Вец су у затвору 3-4 године,јос толико и пустице их.То да врате 540 хиљада,нема сансе,вратили би до сад да су мислили.Мада ми и то није јасно,украли 617 а требају вратити 540,сто разлику не морају,то би било интересантно цути

Name

На власти су

16.04.2020 17:31

Бољи специјалци...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тртмрт

16.04.2020 18:17

Како си сјао тако ћеш зњати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

16.04.2020 20:15

Баш су специјалци. Брука и срамота баш попут саме власти. Кукала нам мајка шта смо дочекали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

16.04.2020 20:53

Пусти момке каква казна ,они су плацкали за Ронхила И Ронхиловце ако има закон хапси Ронхила И Ронхиловце паим затегни јајца пацес видјети гдје су новци оплацкани И остале 52 милијарде сто су оплацкали Ронхил И Ронхиловци За петнаест Година стегни И’м јајца пацес цути И видјети све плацке њихове они су слабици Све це реци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дусан

16.04.2020 22:21

Ево ја се јављам добробољно да цу одлезати за њих за тих 540.000 КМ које суд потразије да се врати. (Јер за 40 година нема сансе да зарадим негдје толики новац) Драге судије (мада сте далеко од судија), да сте ви судије и да има закона ја би сваког од њих осудио на по 40 година строгог затвора уз корисни рад у зељезари или руднику све док не пропјевају гдје је тих јос 540.000 КМ....ако пропјевају и врате новац онда би им одрезао по 20 година. Па нека се господа специјалци добро размисле да ли признају или не. Немамо ми ни дрзаве ни закона ни судија.. Надам се да цете овај пут објавити овај мој коментар. Унапријед захвалан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелка

16.04.2020 23:12

А лукацу ниста судјење, а?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еј бре

18.04.2020 11:50

А пирамида..??!! Шта то бијаше пирамида..??

Name

мајевица

17.04.2020 05:24

мало је полицајаца који се не баве криминàлом у бих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Право и правда

17.04.2020 06:58

Једна од ријетких, а можда и једина пљачка великог износа новца у транспорту, која је доживјела судски епилог, правоснажну пресуду. Остали примјери су или неоткривени или разводњени, пали у сјену и заборав. Сумњало се, знало се, привођено и хапшено, али ништа. Ујо вук магаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуле

18.04.2020 16:28

Јос мало па це изаци и то је то

ОДГОВОРИТЕ