Specijalcima MUP-a RS presuđeno 40 godina robije

Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio bivše specijalce MUP RS Vladana Malića, Gorana Paraša i Aleksandra Popovića, te njihovog saučesnika i civila Olega Bandu na ukupno 40 godina robije.

Republika Srpska 16.04.2020 | 18:07
Specijalcima MUP-a RS presuđeno 40 godina robije

Malić, Paraš i Popović osuđeni su na pravosnažne kazne zatvora od deset i po godina, dok je Banda pravosnažno osuđen na nešto blažu kaznu, od osam i po godina zatvora.

Posebno otežavajuća okolnost na strani optuženih specijalaca bila je što su u vrijeme izvršenja krivičnog djela bili pripadnici Specijalne jedinice policije MUP RS, pa umjesto da čuvaju građane i njihovu imovinu od kriminalaca, oni su je pljačkali.

Pravosnažnom presudom optuženi su obavezani da vrate 540.000 maraka, a to je veći dio ukradenog novca, od ukupno 617.000 KM, za koji do danas nije utvrđeno gdje se uopšte nalazi.

Jelena Despotović, portparol Vrhovnog suda izjavila je za Srpskainfo da je krivično vijeće Vrhovnog suda odbilo žalbe branilaca i potvrdilo presudu Okružnog suda Banjaluka iz jula prošle godine.

Posebno vijeće za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Vrhovnog suda Republike Srpske odbacilo je prigovor branilaca koji se odnosio na nadležnost Okružnog suda Banjaluka u postupku protiv optuženih.

-Nisu osnovani prigovori iz žalbe branilaca Vladana Malića, Gorana Paraša i Olega Bande da je presudu donio sud koji nije bio stvarno nadležan i da je time počinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka. Naime, Posebno odjeljenje Okružnog suda Banjaluka nadležno je za čitavu teritoriju Republike Srpske za postupanje u slučajevima predviđenim članom 3. Zakona, odnosno kriviča djela organizovanog kriminala- navodi se između ostalog u obrazloženju Vrhovnog suda RS.

Vijeće je između ostalog utvrdilo da nisu osnovani ni argumenti iz žalbe branilaca Malića, Paraša i Bande, izneseni u prilog tvrdnji da je u postupku donošenja pobijane presude povrijeđeno pravo na odbranu i princip “reformatio in peius” (preinačenje na gore op.a.) i da je time počinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka.

Inače, postupak protiv optuženih premašio je sve rekorde kada je u pitanju pritvor, jer su optuženi u njemu od januara 2016. godine, kada su i uhapšeni nakon višemjesečne istrage. 

Prva presuda

Podsjetimo, pljačka je izvršena u septembru 2015. godine na autoputu Banjaluka- Gradiška, a napadnut je konvoj s novcem vlasništvo “UniKredit banke” koji je “Sektor sekjuriti” trebao kritičnog dana prevesti do državne granice sa Hrvatskom. Optuženi su uhapšeni i pritvoreni četiri mjeseca kasnije.

Prva presuda optuženima bila je u maju 2017. godine, kada su Malić i saučesnici zbog istog krivičnog djela osuđeni na po 11 godina zatvora, dok je Banda bio osuđen na devet godina.

Nakon žalbi advokata odbrane, Vrhovni sud RS je u februaru 2018. ukinuo te presude i suđenje vratio na početak.

U ponovljenom postupku optuženima je “skinuto” po pola godine od ranije izrečenih kazni, ali ni taj postupak nije bio po odredbama ZKP, pa je Vrhovni sud RS u septembru 2018. godine ponovo ukinuo presude i ovog puta naredio novom sudskom vijeću da sprovede čitav postupak od početka.

Vrhovni sud RS je postupak protiv Malića i ostalih po drugi put vratio banjalučkom Okružnom sudu, ali uz jednu opasku, kakva nije viđena.

Obzirom da nakon prvog ukidanja presude sudsko vijeće banjalučkog Okružnog suda nije postupilo po uputama Vrhovnog suda, a što je u konačnici dovelo do novog suđenja i novih troškova, naređeno je da se ponovljeni postupak provede pred novim sudijama, u skladu sa zakonom.

Vrhovni sud je u 2018. prošle godine u obrazloženju svoje odluke, o kojoj je portal Srpskainfo tada ekskluzivno pisao, objasnio da je prihvatio žalbe advokata optuženih Jadranke Ivanović, Jasminke Jovišević i Aleksandre Metlić, izjavljene zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka.

Bitne povrede bile se u tome što biološki tragovi koji su bili predmet vještačenja, odnosno DNK pronađeni u “audiju” u kojem su navodno bili optuženi, nisu dostavljeni na analizu u skladu s Pravilnikom o načinu prikupljanja, pakovanja i transportovanja DNK uzoraka.

Ukratko rečeno, krunski dokazi tužilaštva bili su kontaminirani. 

Pokajnici

Na osnovu sporazuma o priznanju krivice zbog ove pljačke još ranije su osuđeni saučesnici i bivši specijalci Goran Janjuz iz Kozarske Dubice i Željko Inđić iz Bratunca na po šest mjeseci zatvora. Nakon priznanja krivice na tri godine zatvora osuđen je i bivši radnik agencije “Sektor sekjuriti” Danijel Kuzmić.

Zanimljiva su bila svjedočenja pokajnika u ponovljenom postupku.

Svjedoci republičkog tužilaštva Goran Janjuz i Danijel Kuzmić su tako na ponovljenom suđenju u novembru 2018. godine ćutali na sva pitanja tužioca i sudije.

Janjuz je kratko tada izjavio da se boji za svoj život, ali nije želio detaljisati da li mu je neko prijetio. Janjuz je međutim u prvom svjedočenju do detalja objasnio svoju ulogu u oružanoj pljački 616.000 maraka na autoputu Banjaluka – Gradiška nakon čega je osuđen na šest mjeseci zatvora. Janjuz je u ponovljenom postupku dodao kako je raniju izjavu dao pod pritiskom, ali ni to ko je vršio pritisak na njega nije želio objasniti.

Pokajnik Kuzmić je tokom ponovljenog svjedočenja takođe ćutao sve vrijeme, pa ga je sud kaznio sa 5.000 maraka.

Rekord

Suđenje bivšim specijalcima MUP RS ostaće upamćeno i kao jedno od najdužih postupaka od reforme pravosuđa u Srpskoj.

Naime, Okružni sud u Banjaluci je do sada u ovom slučaju objavio tri osuđujuće presude Vladanu Maliću, Goranu Parašu, Aleksandru Popoviću i Olegu Bandi od 2017. godine.

Poslednja presuda objavljena u julu prošle godine, potvrđena je juče odlukom Vrhovnog suda Republike Srpske.

(Srpskainfo)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

M

16.04.2020 18:19

Prije pljacke su bili pohvaljen od ministra da je to najbolja jedinica mupa rs.

ODGOVORITE
Name

Velic

16.04.2020 18:38

Specijalci su to.

ODGOVORITE
Name

Re

17.04.2020 07:49

Kad izadju imace po 150 000 to nebi ustedjeli da zive 10 zivota u RSu.Vec su u zatvoru 3-4 godine,jos toliko i pustice ih.To da vrate 540 hiljada,nema sanse,vratili bi do sad da su mislili.Mada mi i to nije jasno,ukrali 617 a trebaju vratiti 540,sto razliku ne moraju,to bi bilo interesantno cuti

Name

Na vlasti su

16.04.2020 19:31

Bolji specijalci...

ODGOVORITE
Name

Trtmrt

16.04.2020 20:17

Kako si sjao tako ćeš znjati

ODGOVORITE
Name

Boris

16.04.2020 22:15

Baš su specijalci. Bruka i sramota baš poput same vlasti. Kukala nam majka šta smo dočekali

ODGOVORITE
Name

Galeb

16.04.2020 22:53

Pusti momke kakva kazna ,oni su plackali za Ronhila I Ronhilovce ako ima zakon hapsi Ronhila I Ronhilovce paim zategni jajca paces vidjeti gdje su novci oplackani I ostale 52 milijarde sto su oplackali Ronhil I Ronhilovci Za petnaest Godina stegni I’m jajca paces cuti I vidjeti sve placke njihove oni su slabici Sve ce reci

ODGOVORITE
Name

Dusan

17.04.2020 00:21

Evo ja se javljam dobroboljno da cu odlezati za njih za tih 540.000 KM koje sud potrazije da se vrati. (Jer za 40 godina nema sanse da zaradim negdje toliki novac) Drage sudije (mada ste daleko od sudija), da ste vi sudije i da ima zakona ja bi svakog od njih osudio na po 40 godina strogog zatvora uz korisni rad u zeljezari ili rudniku sve dok ne propjevaju gdje je tih jos 540.000 KM....ako propjevaju i vrate novac onda bi im odrezao po 20 godina. Pa neka se gospoda specijalci dobro razmisle da li priznaju ili ne. Nemamo mi ni drzave ni zakona ni sudija.. Nadam se da cete ovaj put objaviti ovaj moj komentar. Unaprijed zahvalan.

ODGOVORITE
Name

Jelka

17.04.2020 01:12

A lukacu nista sudjenje, a?

ODGOVORITE
Name

Ej bre

18.04.2020 13:50

A piramida..??!! Šta to bijaše piramida..??

Name

majevica

17.04.2020 07:24

malo je policajaca koji se ne bave kriminàlom u bih

ODGOVORITE
Name

Pravo i pravda

17.04.2020 08:58

Jedna od rijetkih, a možda i jedina pljačka velikog iznosa novca u transportu, koja je doživjela sudski epilog, pravosnažnu presudu. Ostali primjeri su ili neotkriveni ili razvodnjeni, pali u sjenu i zaborav. Sumnjalo se, znalo se, privođeno i hapšeno, ali ništa. Ujo vuk magare.

ODGOVORITE
Name

Dule

18.04.2020 18:28

Jos malo pa ce izaci i to je to

ODGOVORITE