СЗО: Вакцине против упале плућа вас неће заштитити од короне

Корона вирус је деструктиван на два поља: као директна претња за људски живот и као страх који сеје у свом заносу. Страх може паралисати људско размишљање, а то може утицати на ширење лажних информација.

Свијет 05.04.2020 | 17:55
СЗО: Вакцине против упале плућа вас неће заштитити од короне

Непроверени подаци вас могу оштетити, па је важно супротставити се свим митовима са знањем заснованом на доказима, преноси Еxпресс.

Можда сте чули да вакцине против упале плућа могу заштитити од корона вируса, али ове информације су нетачне, наводи Светска здравствена организација (WХО).

Вакцине против упале плућа, као што је Хаемопхилус инфлуенза тип Б, не пружа заштиту против корона вируса.

Како наглашавају из Светске здравствене организације, корона вирус је толико нов да му је потребна сопствена вакцина.

- Стручњаци се труде да развију вакцину против Цовид-19, а Светска здравствена организација подржава њихов напор – рекли су из ове институције и додали

- Иако ове вакцине нису делотворне против Цовид-19, вакцине против дисајних болести се препоручују како бисте сачували своје здравље.

Шта нам је досад познато?

Истраживање је показало да се вирус преноси кроз капљице које се избацују кроз кашаљ и могу преживети у ваздуху и зараженим предметима.

Нова студија, која је објављена у Неw Енгланд Јоурнал оф Медицине, открила је да се вирус може одржати четири сата на бакру, 24 сата на картону, од два до три дана на пластици и нерђајућем челику.

- Вирус је преносив кроз релативно необавезни контакт, па је његов патоген тешко изопштити – каже Џејмс Лојд-Смит, један од аутора ове студије и професор екологије и еволутивне биологије на УЦЛА у САД.

- Ако сте додиривали предмете којим је претходно руковао неко други, знајте да могу бити заражени, па оперите руке.

И Словенци развијају вакцину

У развој вакцине такође су укључени словенски научници, односно Центар изврсности за биосензор, инструментацију и контролу процеса (ЦОБИК) у сарадњи са словеначким и страним компанијама, истраживачким институтима и универзитетима.

Главни циљ конзорцијума је да развије платформу која ц́е омогуц́ити да се вакцине брзо припреме у случају сличних епидемија, преносе Словенске новице.

ЦОБИК је добио приватно финансирање за развој вакцине против Цовид-19 и развој платформе која ц́е омогуц́ити брзи одговор и континуирану адаптацију у случају појаве нових вируса. Почетна инвестиција у развој је милион евра, што ц́е бити довољно за тестирање технологије и постизање првих резултата.

Овакви трошкови су изузетно високи, али се процењује да ц́е након прве фазе добити подршку нових партнера, што ц́е им омогуц́ити да наставе са радом.

- Развој вакцине заснивац́е се на неинфективним наночестицама и надограђивац́е се на иновативним технологијама за производњу и анализу вакцина и вирусних вектора - изјавио је директор ЦОБИК-а др Матјаж Петерка.

Он додаје да развој вакцине може трајати мање од годину до неколико година, али они ц́е тражити могуц́ност тестирања која је што крац́а.

- Ово одлучују регулаторне агенције на које ми немамо утицај. Међутим, клиничка испитивања могу се спровести у земљама које дозвољавају убрзану регистрацију.

(Телеграф.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар