SZO: Vakcine protiv upale pluća vas neće zaštititi od korone

Korona virus je destruktivan na dva polja: kao direktna pretnja za ljudski život i kao strah koji seje u svom zanosu. Strah može paralisati ljudsko razmišljanje, a to može uticati na širenje lažnih informacija.

Svijet 05.04.2020 | 17:55
SZO: Vakcine protiv upale pluća vas neće zaštititi od korone

Neprovereni podaci vas mogu oštetiti, pa je važno suprotstaviti se svim mitovima sa znanjem zasnovanom na dokazima, prenosi Express.

Možda ste čuli da vakcine protiv upale pluća mogu zaštititi od korona virusa, ali ove informacije su netačne, navodi Svetska zdravstvena organizacija (WHO).

Vakcine protiv upale pluća, kao što je Haemophilus influenza tip B, ne pruža zaštitu protiv korona virusa.

Kako naglašavaju iz Svetske zdravstvene organizacije, korona virus je toliko nov da mu je potrebna sopstvena vakcina.

- Stručnjaci se trude da razviju vakcinu protiv Covid-19, a Svetska zdravstvena organizacija podržava njihov napor – rekli su iz ove institucije i dodali

- Iako ove vakcine nisu delotvorne protiv Covid-19, vakcine protiv disajnih bolesti se preporučuju kako biste sačuvali svoje zdravlje.

Šta nam je dosad poznato?

Istraživanje je pokazalo da se virus prenosi kroz kapljice koje se izbacuju kroz kašalj i mogu preživeti u vazduhu i zaraženim predmetima.

Nova studija, koja je objavljena u New England Journal of Medicine, otkrila je da se virus može održati četiri sata na bakru, 24 sata na kartonu, od dva do tri dana na plastici i nerđajućem čeliku.

- Virus je prenosiv kroz relativno neobavezni kontakt, pa je njegov patogen teško izopštiti – kaže Džejms Lojd-Smit, jedan od autora ove studije i profesor ekologije i evolutivne biologije na UCLA u SAD.

- Ako ste dodirivali predmete kojim je prethodno rukovao neko drugi, znajte da mogu biti zaraženi, pa operite ruke.

I Slovenci razvijaju vakcinu

U razvoj vakcine takođe su uključeni slovenski naučnici, odnosno Centar izvrsnosti za biosenzor, instrumentaciju i kontrolu procesa (COBIK) u saradnji sa slovenačkim i stranim kompanijama, istraživačkim institutima i univerzitetima.

Glavni cilj konzorcijuma je da razvije platformu koja će omogućiti da se vakcine brzo pripreme u slučaju sličnih epidemija, prenose Slovenske novice.

COBIK je dobio privatno finansiranje za razvoj vakcine protiv Covid-19 i razvoj platforme koja će omogućiti brzi odgovor i kontinuiranu adaptaciju u slučaju pojave novih virusa. Početna investicija u razvoj je milion evra, što će biti dovoljno za testiranje tehnologije i postizanje prvih rezultata.

Ovakvi troškovi su izuzetno visoki, ali se procenjuje da će nakon prve faze dobiti podršku novih partnera, što će im omogućiti da nastave sa radom.

- Razvoj vakcine zasnivaće se na neinfektivnim nanočesticama i nadograđivaće se na inovativnim tehnologijama za proizvodnju i analizu vakcina i virusnih vektora - izjavio je direktor COBIK-a dr Matjaž Peterka.

On dodaje da razvoj vakcine može trajati manje od godinu do nekoliko godina, ali oni će tražiti mogućnost testiranja koja je što kraća.

- Ovo odlučuju regulatorne agencije na koje mi nemamo uticaj. Međutim, klinička ispitivanja mogu se sprovesti u zemljama koje dozvoljavaju ubrzanu registraciju.

(Telegraf.rs)

Komentari / 0

Ostavite komentar