На Трамповом удару поново обавјештајци

У писму америчким законодавцима, Доналд Трамп је у петак најавио да ће разрешити функције генералног инспектора обавештајних служби Мајкла Аткинсона.

Свијет 04.04.2020 | 10:30
На Трамповом удару поново обавјештајци

Аткинсон је прошле јесени информисао Конгрес о притужбама на председничке активности у Украјини, што је иницирало покретање конгресног поступка за опозив председника Трампа.

Одлука о разрешењу Аткинсона и именовању његовог наследника на функцији генералног инспектор обавештајних служби, саопштена је законодавцима у оквиру најаве о постављању новог саветника у Белој кући, задуженог за надзор и управљање фондом од 500 милијарди долара помоћи за опоравак корпоративног бизниса од последица пандемије корона вируса.

"Ово мноштво најава у тренутку када је сва пажња усмерена на борбу против епидемије корона вируса, изазвала је забринутост да Бела кућа користи прилику да закулисно успостави контролу и утиче на рад генералног инспектора обавештајне заједнице, који обавља функцију независног, контролног органа са задатком да разоткрива и спречава злоупотребе, штетне и незаконите активности унутар америчке владе", пише Њујорк Тајмс.

Осим што је саопштио да је "изгубио поврење" у Аткинсона, председник САД није детаљније објаснио своју одлуку о његовој смени, иако је још прошле јесени рекао својим најближим сарадницима да сматра да му генерални инспектор "није лојалан сарадник", јер је са конгресменима поделио информације о председниковим, лично мотивисаним активностима у Украјни.

Према писању Њујорк Тајмса, један званичник Трампове администрације који је инсистирао на анонимности, указао је да је Аткинсонова судбина била запечаћена одмах по окончању конгресног потупка за опозив.

Према америчким законима, председник може да смени генералног инспектора обавештајних служби месец дана након што је обавестио безбедносне структуре о својој намери.

Демократе су одмах одреаговали на Трампову најаву, па је сенатор из Вирџиније, Марк Ворнер, члан сенатског одбора за обавештајна питања оценио да је неодговорно што је Трамп одлучио да смени Аткинсона у јеку пандемије корона вируса.

"Овај (Трампов) покушај да се политизују националне службе безбедности, требало би да нас озбиљно узнемири", рекао је сенатор Ворнер.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Прилика

04.04.2020 12:13

Цињеница је да се код нормалних И одговорних дрзавника, врси смјена људи, који су на неки нацин изгубили повјерење, изгубили легитимитет. Ова промјенљивост указује да је друство у развоју, да се тразе боља рјесења, динамика, ради будуцности. Друства у којима су годинама И деценијама континуирано исте особе, познат нацин дјеловања, саблонска реторика, то је као система закоровљених поља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аризона

04.04.2020 19:10

Ниста цудно таквих је мајка родила у насој југи колико хоцес

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

05.04.2020 01:28

Корона је нада.

ОДГОВОРИТЕ