Na Trampovom udaru ponovo obavještajci

U pismu američkim zakonodavcima, Donald Tramp je u petak najavio da će razrešiti funkcije generalnog inspektora obaveštajnih službi Majkla Atkinsona.

Svijet 04.04.2020 | 10:30
Na Trampovom udaru ponovo obavještajci

Atkinson je prošle jeseni informisao Kongres o pritužbama na predsedničke aktivnosti u Ukrajini, što je iniciralo pokretanje kongresnog postupka za opoziv predsednika Trampa.

Odluka o razrešenju Atkinsona i imenovanju njegovog naslednika na funkciji generalnog inspektor obaveštajnih službi, saopštena je zakonodavcima u okviru najave o postavljanju novog savetnika u Beloj kući, zaduženog za nadzor i upravljanje fondom od 500 milijardi dolara pomoći za oporavak korporativnog biznisa od posledica pandemije korona virusa.

"Ovo mnoštvo najava u trenutku kada je sva pažnja usmerena na borbu protiv epidemije korona virusa, izazvala je zabrinutost da Bela kuća koristi priliku da zakulisno uspostavi kontrolu i utiče na rad generalnog inspektora obaveštajne zajednice, koji obavlja funkciju nezavisnog, kontrolnog organa sa zadatkom da razotkriva i sprečava zloupotrebe, štetne i nezakonite aktivnosti unutar američke vlade", piše Njujork Tajms.

Osim što je saopštio da je "izgubio povrenje" u Atkinsona, predsednik SAD nije detaljnije objasnio svoju odluku o njegovoj smeni, iako je još prošle jeseni rekao svojim najbližim saradnicima da smatra da mu generalni inspektor "nije lojalan saradnik", jer je sa kongresmenima podelio informacije o predsednikovim, lično motivisanim aktivnostima u Ukrajni.

Prema pisanju Njujork Tajmsa, jedan zvaničnik Trampove administracije koji je insistirao na anonimnosti, ukazao je da je Atkinsonova sudbina bila zapečaćena odmah po okončanju kongresnog potupka za opoziv.

Prema američkim zakonima, predsednik može da smeni generalnog inspektora obaveštajnih službi mesec dana nakon što je obavestio bezbednosne strukture o svojoj nameri.

Demokrate su odmah odreagovali na Trampovu najavu, pa je senator iz Virdžinije, Mark Vorner, član senatskog odbora za obaveštajna pitanja ocenio da je neodgovorno što je Tramp odlučio da smeni Atkinsona u jeku pandemije korona virusa.

"Ovaj (Trampov) pokušaj da se politizuju nacionalne službe bezbednosti, trebalo bi da nas ozbiljno uznemiri", rekao je senator Vorner.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Prilika

04.04.2020 12:13

Cinjenica je da se kod normalnih I odgovornih drzavnika, vrsi smjena ljudi, koji su na neki nacin izgubili povjerenje, izgubili legitimitet. Ova promjenljivost ukazuje da je drustvo u razvoju, da se traze bolja rjesenja, dinamika, radi buducnosti. Drustva u kojima su godinama I decenijama kontinuirano iste osobe, poznat nacin djelovanja, sablonska retorika, to je kao sistema zakorovljenih polja.

ODGOVORITE
Name

Arizona

04.04.2020 19:10

Nista cudno takvih je majka rodila u nasoj jugi koliko hoces

ODGOVORITE
Name

Ja

05.04.2020 01:28

Korona je nada.

ODGOVORITE