Ево колико ће нас коштати вирус корона

САД, Европа, Јапан, Кина и Индија одобравају хиљаде милијарди долара државне потрошње и штампају новац у очајничком настојању да спрече да глобална економија потоне у рецесију.

Свијет 28.03.2020 | 07:08
Ево колико ће нас коштати вирус корона

Преузете обавезе влада и централних банака у оквиру њихових програма за борбу против пандемије корона вируса износе до данас близу 7.000 хиљада милијарди долара, показала је анализа редакције ЦНН Бизнис.

Укупан износ обухвата државну потрошњу, гаранције за кредите и пореске олакшице, као и штампање новца централних банака за куповину актива као што су обвезнице и акцијски фондови.

У ту цифру је укључен амерички пакет олакшица вредан 2,2 ххиљаде милијарди долара, као и предвиђени јапански програм подстицајних мера од 30 хиљада милијарди јена (274 милијарде долара) који би могао да буде одобрен следећег месеца.

Кад је реч о Европи, ЦНН Бизнис је у рачуницу унео подстицајне мере највећих економија: Немачке, Француске, Велике Британије, Италије и Шпаније.

Ова средства заједно надилазе износ којим је свет одговорио на финансијску кризу 2008. године. Економисти, међутим, страхују да чак ни ови херкуловски напори који су предузети до сада неће бити довољни ако се криза продужи и после јуна.

"Амерички пакет стимуланса (од две милијарде долара) вероватно представља основни минимум који је потребан да се неутралише садашњи силазни тренд привреде због епидемије. Економији ће вероватно бити потребно близу три милијарде долара фискалних подстицаја, ако не и више", каже Џозеф Сонг, економиста у "Бенк ов Америка".

Последњи пут када је глобални економски раст био у оваквој депресији током мирнодопског времена било је 1938. године, рекао је Четан Ахја, главни економиста банке “Морган Стенли”.

Све у свему, огромна потрошња може само да умањи део економске штете. Мада ће накнаде за незапосленост и једнократна новчана подршка грађанима путем чекова пружити преко потребну помоћ, озбиљан опоравак економије не може да почне док се не крене са поновним отварањем барова и ресторана, враћањем људи на посао и настављањем рада индустрије путовања, закључује ЦНН Бизнис.

(Курир.рс/Тањуг)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Дијагноза

28.03.2020 06:23

Нас неће коштати ништа, Ми смо ушли у кризу без гаћа, све што ће претрпити кризу код Нас је већ уништено, Ми би могли изаћи из овога као Фениx.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

28.03.2020 06:32

Добар коментар ???

Name

грађанин

28.03.2020 06:30

знали су ови Додиковци да ће доћи овај белај, па су навалили да све опљачкају и народ оставе у највећој биједи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

28.03.2020 06:44

Такав договор да нас задузе јос висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мими

28.03.2020 07:19

Додик звани резерве рс

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето, Ја онако...

28.03.2020 07:21

Мало ко, мозда нико, не зна колико це ова несреца потрајати а тек колико це кога костати. Пре це бити, да це се свет морати прилагодити. Наци нацин ста и како даље. Довести тренутно стање у неку врсту нормале. Зивети зивот са вирусима (садасњим и будуцим) као са алигаторима,скорпионима, отровним змијама и тако даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неконе није проблем

28.03.2020 09:28

Настањцати без последица. Некоме јесте у оба слуцаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Критичар

28.03.2020 14:28

4 свјетске банке (медју којима је и САД и Јапан) које држе монопол над цијелим свијетом само ће још више гурнути земље у дужничко ропство. На крају ће цијели свијет постати власништво те 4 банке када не могне да враћа кредите. Ми смо већ одавно презадужени и питање је колико још дуго ћемо моћи издржати док не почнемо давати дијелове земље за враћање дуга као Грчка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кратко и јасно

28.03.2020 17:02

Ми смо у рецесији како је дошао експерт за шверц на власт.уби нас Миле у цокле

ОДГОВОРИТЕ