Evo koliko će nas koštati virus korona

SAD, Evropa, Japan, Kina i Indija odobravaju hiljade milijardi dolara državne potrošnje i štampaju novac u očajničkom nastojanju da spreče da globalna ekonomija potone u recesiju.

Svijet 28.03.2020 | 07:08
Evo koliko će nas koštati virus korona

Preuzete obaveze vlada i centralnih banaka u okviru njihovih programa za borbu protiv pandemije korona virusa iznose do danas blizu 7.000 hiljada milijardi dolara, pokazala je analiza redakcije CNN Biznis.

Ukupan iznos obuhvata državnu potrošnju, garancije za kredite i poreske olakšice, kao i štampanje novca centralnih banaka za kupovinu aktiva kao što su obveznice i akcijski fondovi.

U tu cifru je uključen američki paket olakšica vredan 2,2 hhiljade milijardi dolara, kao i predviđeni japanski program podsticajnih mera od 30 hiljada milijardi jena (274 milijarde dolara) koji bi mogao da bude odobren sledećeg meseca.

Kad je reč o Evropi, CNN Biznis je u računicu uneo podsticajne mere najvećih ekonomija: Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije i Španije.

Ova sredstva zajedno nadilaze iznos kojim je svet odgovorio na finansijsku krizu 2008. godine. Ekonomisti, međutim, strahuju da čak ni ovi herkulovski napori koji su preduzeti do sada neće biti dovoljni ako se kriza produži i posle juna.

"Američki paket stimulansa (od dve milijarde dolara) verovatno predstavlja osnovni minimum koji je potreban da se neutrališe sadašnji silazni trend privrede zbog epidemije. Ekonomiji će verovatno biti potrebno blizu tri milijarde dolara fiskalnih podsticaja, ako ne i više", kaže Džozef Song, ekonomista u "Benk ov Amerika".

Poslednji put kada je globalni ekonomski rast bio u ovakvoj depresiji tokom mirnodopskog vremena bilo je 1938. godine, rekao je Četan Ahja, glavni ekonomista banke “Morgan Stenli”.

Sve u svemu, ogromna potrošnja može samo da umanji deo ekonomske štete. Mada će naknade za nezaposlenost i jednokratna novčana podrška građanima putem čekova pružiti preko potrebnu pomoć, ozbiljan oporavak ekonomije ne može da počne dok se ne krene sa ponovnim otvaranjem barova i restorana, vraćanjem ljudi na posao i nastavljanjem rada industrije putovanja, zaključuje CNN Biznis.

(Kurir.rs/Tanjug)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Dijagnoza

28.03.2020 07:23

Nas neće koštati ništa, Mi smo ušli u krizu bez gaća, sve što će pretrpiti krizu kod Nas je već uništeno, Mi bi mogli izaći iz ovoga kao Fenix.

ODGOVORITE
Name

😁

28.03.2020 07:32

Dobar komentar 🤣🤣🤣

Name

građanin

28.03.2020 07:30

znali su ovi Dodikovci da će doći ovaj belaj, pa su navalili da sve opljačkaju i narod ostave u najvećoj bijedi.

ODGOVORITE
Name

Xx

28.03.2020 07:44

Takav dogovor da nas zaduze jos vise

ODGOVORITE
Name

Mimi

28.03.2020 08:19

Dodik zvani rezerve rs

ODGOVORITE
Name

Eto, Ja onako...

28.03.2020 08:21

Malo ko, mozda niko, ne zna koliko ce ova nesreca potrajati a tek koliko ce koga kostati. Pre ce biti, da ce se svet morati prilagoditi. Naci nacin sta i kako dalje. Dovesti trenutno stanje u neku vrstu normale. Ziveti zivot sa virusima (sadasnjim i buducim) kao sa aligatorima,skorpionima, otrovnim zmijama i tako dalje.

ODGOVORITE
Name

Nekone nije problem

28.03.2020 10:28

Nastanjcati bez posledica. Nekome jeste u oba slucaja.

ODGOVORITE
Name

Kritičar

28.03.2020 15:28

4 svjetske banke (medju kojima je i SAD i Japan) koje drže monopol nad cijelim svijetom samo će još više gurnuti zemlje u dužničko ropstvo. Na kraju će cijeli svijet postati vlasništvo te 4 banke kada ne mogne da vraća kredite. Mi smo već odavno prezaduženi i pitanje je koliko još dugo ćemo moći izdržati dok ne počnemo davati dijelove zemlje za vraćanje duga kao Grčka.

ODGOVORITE
Name

Kratko i jasno

28.03.2020 18:02

Mi smo u recesiji kako je došao ekspert za šverc na vlast.ubi nas Mile u cokle

ODGOVORITE