Хоће ли доћи до несташице робе у Српској?

Тек што је Влада Републике Српске усвојила Уредбу о враћању цијена на претходни ниво, односно враћање на дан 5. март ове године, из Привредне коморе РС послата је иницијатива Влади да се уредба стави ван снаге.

Република Српска 19.03.2020 | 20:55
Хоће ли доћи до несташице робе у Српској?

Упозоравају да ће у супротном доћи до несташице робе. 

Надлежни тврде да у свим велепродајним и малопродајним објектима има довољно прехрамбених роба, и довољно прехрамбених залиха и домаћој прехрамбеној индустрији. 

Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић недавно је изјавила:

„Људи могу да буду сигурни да неће бити безразложног повећања цијена основних животних намирница. Снабдјевеност тржишта је уредна. Цијене држимо под контролом.“

Да није све уредно и под контролом поручују представници трговинских ланаца и предузећа која се баве прометом и продајом робе.

Они упозоравају да добављачи у Српској не желе снабдијевати трговинске ланце робом испод набавне цијене, која је порасла у односу на 5. март.

Траже да се Уредба о враћању цијена на ниво од 5. марта 2020. стави ван снаге, јер би у супротном могло доћи до несташице одређених производа, због чега би трговци, ако се то деси, те производе морали повући са тржишта.

„Да до тога не би дошло Привредна комора РС је указала и на неопходност измјене Уредбе о ограничењу маржи која је већ на снази и која би била додатно проширена са додатним бројем производа.

И уз строгу контролу те Уредбе би се могле регулисати цијена на домаћем тржишту и на тај начин би смо сузбили потенцијално нову ситуацију на тржишту, односно да дође до тога да појединих производа немамо апсолутно у понуди“, каже портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

Први човјек Владе РС каже да је изненађен самом иницијативом која долази из Привредне коморе, јер је о овој теми већ разговарао са привредним представницима.

Ипак, Радован Вишковић, према томе како је одговорио на постављено питање, свјестан је да проблеми постоје.

„Ово је морате разумјети, жив процес. Наша одлука коју донесе Кризни штаб није нешто што вриједи не знам ни ја, на неодређен период. Све што будемо уочавали у ходу, све проблеме, то ћемо и кориговати. Према томе и ова одлука ће бити искоригована у складу са оним што заиста влада на терену, а не само зато што неко тако каже“, каже Радован Вишковић.

Док не буде утврђено стварно чињенично стање и док се не утврди ко је у праву, једно је сигурно, Република Српска увози већину прехрамбених производа, а домаћи произвођачи увозе репроматеријал за производњу.

Осим тога, Српска нема робне резерве. 

„Тачно. Република Српска нема робне резерве. Али има закон који то дефинише, да обезбиједимо и већ смо резервисали одређена новчана средства. Оног момента кад буде требало, по нашем закону ми ћемо одређене робе које су као основне животне намирнице обезбиједити и ставити на тржиште. Ради се прије свега о брашну, уљу, хигијени и тако даље“ , поручује премијер Радован Вишковић.

На иницијативу Привредне коморе реаговали су и из Српске демократске странке. Они су кроз саопштење упутили примједбе и предлоге Влади РС.

- Влада Републике Српске треба хитно да донесе уредбу којом ће прописати списак есенцијалних роба и материјала неопходних привреди за несметано снабдијевање тржиста елементарним намирницама за грађане, којом ће свим привредницима гарантовати надокнаду трошкова за производњу након што криза око вируса корона прође.

- Та уредба треба да буде допуна уредби о забрани повећања цијена јер је то једини нацин да наши привредници успију да прегурају ову кризу с обзиром на оскудицу репроматеријала која је завладала затварањем граница. 

- Влада Републике Српске није водила рачуна и ограничила цијене сировина или сама обезбиједила те сировине по цијенама које су вазиле до 05.03.2020. године и тако су довели у безизлазну ситуацију произвођаче готових производа намијењених за тржиште – наводи се у саопштењу СДС-а.

Из опозиције кажу да прича о робним резервама тек предстоји, а да ће се одговорност тражити у актуелној власти, која је и уништила робне резерве.