Hoće li doći do nestašice robe u Srpskoj?

Tek što je Vlada Republike Srpske usvojila Uredbu o vraćanju cijena na prethodni nivo, odnosno vraćanje na dan 5. mart ove godine, iz Privredne komore RS poslata je inicijativa Vladi da se uredba stavi van snage.

Republika Srpska 19.03.2020 | 20:55
Hoće li doći do nestašice robe u Srpskoj?

Upozoravaju da će u suprotnom doći do nestašice robe. 

Nadležni tvrde da u svim veleprodajnim i maloprodajnim objektima ima dovoljno prehrambenih roba, i dovoljno prehrambenih zaliha i domaćoj prehrambenoj industriji. 

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić nedavno je izjavila:

„Ljudi mogu da budu sigurni da neće biti bezrazložnog povećanja cijena osnovnih životnih namirnica. Snabdjevenost tržišta je uredna. Cijene držimo pod kontrolom.“

Da nije sve uredno i pod kontrolom poručuju predstavnici trgovinskih lanaca i preduzeća koja se bave prometom i prodajom robe.

Oni upozoravaju da dobavljači u Srpskoj ne žele snabdijevati trgovinske lance robom ispod nabavne cijene, koja je porasla u odnosu na 5. mart.

Traže da se Uredba o vraćanju cijena na nivo od 5. marta 2020. stavi van snage, jer bi u suprotnom moglo doći do nestašice određenih proizvoda, zbog čega bi trgovci, ako se to desi, te proizvode morali povući sa tržišta.

„Da do toga ne bi došlo Privredna komora RS je ukazala i na neophodnost izmjene Uredbe o ograničenju marži koja je već na snazi i koja bi bila dodatno proširena sa dodatnim brojem proizvoda.

I uz strogu kontrolu te Uredbe bi se mogle regulisati cijena na domaćem tržištu i na taj način bi smo suzbili potencijalno novu situaciju na tržištu, odnosno da dođe do toga da pojedinih proizvoda nemamo apsolutno u ponudi“, kaže portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Prvi čovjek Vlade RS kaže da je iznenađen samom inicijativom koja dolazi iz Privredne komore, jer je o ovoj temi već razgovarao sa privrednim predstavnicima.

Ipak, Radovan Višković, prema tome kako je odgovorio na postavljeno pitanje, svjestan je da problemi postoje.

„Ovo je morate razumjeti, živ proces. Naša odluka koju donese Krizni štab nije nešto što vrijedi ne znam ni ja, na neodređen period. Sve što budemo uočavali u hodu, sve probleme, to ćemo i korigovati. Prema tome i ova odluka će biti iskorigovana u skladu sa onim što zaista vlada na terenu, a ne samo zato što neko tako kaže“, kaže Radovan Višković.

Dok ne bude utvrđeno stvarno činjenično stanje i dok se ne utvrdi ko je u pravu, jedno je sigurno, Republika Srpska uvozi većinu prehrambenih proizvoda, a domaći proizvođači uvoze repromaterijal za proizvodnju.

Osim toga, Srpska nema robne rezerve. 

„Tačno. Republika Srpska nema robne rezerve. Ali ima zakon koji to definiše, da obezbijedimo i već smo rezervisali određena novčana sredstva. Onog momenta kad bude trebalo, po našem zakonu mi ćemo određene robe koje su kao osnovne životne namirnice obezbijediti i staviti na tržište. Radi se prije svega o brašnu, ulju, higijeni i tako dalje“ , poručuje premijer Radovan Višković.

Na inicijativu Privredne komore reagovali su i iz Srpske demokratske stranke. Oni su kroz saopštenje uputili primjedbe i predloge Vladi RS.

- Vlada Republike Srpske treba hitno da donese uredbu kojom će propisati spisak esencijalnih roba i materijala neophodnih privredi za nesmetano snabdijevanje tržista elementarnim namirnicama za građane, kojom će svim privrednicima garantovati nadoknadu troškova za proizvodnju nakon što kriza oko virusa korona prođe.

- Ta uredba treba da bude dopuna uredbi o zabrani povećanja cijena jer je to jedini nacin da naši privrednici uspiju da preguraju ovu krizu s obzirom na oskudicu repromaterijala koja je zavladala zatvaranjem granica. 

- Vlada Republike Srpske nije vodila računa i ograničila cijene sirovina ili sama obezbijedila te sirovine po cijenama koje su vazile do 05.03.2020. godine i tako su doveli u bezizlaznu situaciju proizvođače gotovih proizvoda namijenjenih za tržište – navodi se u saopštenju SDS-a.

Iz opozicije kažu da priča o robnim rezervama tek predstoji, a da će se odgovornost tražiti u aktuelnoj vlasti, koja je i uništila robne rezerve. 

 

BN TV

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Goga

19.03.2020 20:06

U BL je zasad sve puno kao sibica sta ce dalje biti ne znam.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

19.03.2020 20:33

Hvala bogu i jos samo da se cijene ne uvecavaju mislim tek onda moze biti problema.

Name

Drago

19.03.2020 23:24

Podrška za mjere Vlade RS, zaista se bore kao lavovi. Svaka čast i za građane RS koji su jako disciplinovani i slušaju savjete nadležnih

Name

MIlos

19.03.2020 20:30

Gospodo gdje su vam robne rezerve da bi cijene ostale iste . Da li Viskovic misli , da ce dobavljaci poslovati u minusu ?! Nece drug moj , sto znaci , da je "normalno" da cijene idu gore . Sada nas samo solidarnonst moze drzati na nekim normalnim cijenam , milsim, da se ne kupuje na tone stvari od jednom , nego samo ono sto treba .

ODGOVORITE
Name

Бањалучанин

19.03.2020 22:10

Дајте да се не лажемо. И да имамо функционалне робне резерве, тј. да нису покрадене и девастиране под овом влашћу, оне свакако не би у значајној мјери утицале на тржишне цијене. Као и код свих посткомунистичких држава, робне резерве су социјални баласт. Дакле, шећер, уље, нафта. Наше потрошачке навике су у многоме измјењене. Научили смо на луксуз и различите робне марке.

Name

re Banjaljucanin

20.03.2020 07:05

slazem se sa tobom, rijedak iskren i objektivan komentar. Ziv bio!

Name

Rus

20.03.2020 07:24

Ovo nam je pouka da maramo u buducnosti imati robne rezerve. Ako nema robe dzaba novac ako ga imas.

Name

Re

20.03.2020 13:03

Robne rezerve su itekako važne, nije moguće blokirati cijenu nekih artikala ako je nabavna cijena povećana, neće uvoznik poslovati u minusu nije lud, u tom slučaju robne rezerve stupaju na scenu i intervenišu sa dostavom osnovnih namirnica po povoljnijim cijenama i uvjetima. Robne rezerve u RS su opljačkane, u magacinima nema ni kile brašna.

Name

Laktaši

19.03.2020 20:38

Kako nema robnih rezervi ??????? Hapsi lopove !!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Direkt

19.03.2020 22:55

Bankrotirale.

Name

Borac R SRPSKE

20.03.2020 07:37

KO SMIJE I POMISLIT DA HAPSI.

Name

Odgovor

19.03.2020 20:40

Nece,zato su tu robne rezerve,mi smo na vrijeme mislili da se ovako nesto moze desiti.

ODGOVORITE
Name

Mik

19.03.2020 20:48

Kamioni idu, bice robe. Nije rat. A robne rezerve je druga prica koja ce se zataskavati. Ali pitanje je sta bi bilo da je neki rat pa nema odakle da ide.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

19.03.2020 21:09

Korona kao alat za svašta nešto.

Name

MD

19.03.2020 21:45

U ovoj situaciji, ako potraje, bolje je imati robne rezerve nego novac. Možeš novca imati u izobilju, ako druge države prekinu prodaju i izvoz bitnih proizvoda, radi svojih potreba.

Name

izraelac

19.03.2020 20:54

pa nek smanje cijenu nafte još a ne da dodaju akcize.. pa nek seljaci uzoru i posade pa neće biti nestašica.. ovako uvozite bijeli luk iz kine.. normalno da je nestašica paradaiza iz turske i tako redom... veze vi nemate o merkantilnoj ekonomiji.. veze baš.. samo se lobira uvoz a uništava proozvodnja.. seljaka da ljubite i da ga čuvate a ne da ga tjerate da ide u njemačku da bude industrijski radnik

ODGOVORITE
Name

Zora

20.03.2020 09:38

Svaka cast "Izraelac" na komentaru! Tacno, sve se uvozi, slabo se sta proizvodi. Od uvoznog lobija ne moze da se zivi. Nadam se da ce vecina propasti. Seljak vise nema racuna nista proizvoditi, ni meso, mlijeko, a o povrcu da ne pricamo. Obidjite nasa sela, pa ako ugledate jednu kravu na livadi, objavite u novinama, to ce biti senzacionalna vijest!

Name

plavuša

19.03.2020 22:00

prolongirati cemo nestasicu dok kod Špirketa ne rodi krompir

ODGOVORITE
Name

Аполо 11

20.03.2020 04:56

Забринутост као за народ,ух ух , па гледам само народ купује брашно , типсо од 2 литра нај јефтинији и пилећа леђа од Марку и двадесет фен. Нема робе по Њемачкој гдје залихе може правит 90% становништва а код нас дал 20% народа може правит залихе а остало бједа ,неможе залихе направити ни да има шта јест седам дана. То је успјех владајућих. Срам их било.

ODGOVORITE
Name

Marko

20.03.2020 04:57

Za ovakve situacije sluze robne rezerve koje su opljackane i unistene.Jos sto je gore,niko nije odgovarao za 100 miliona koje su neatale,a ovamo prijete svima i pozavaju se na krivicnu odgovornost.Apsurd !

ODGOVORITE
Name

Mitar

20.03.2020 05:25

Meni izgleda kao da svako zeli da profitira na krizi . Nafta na svjetskom trzistu je naj jeftinija od 1992-godine a snizenja cijena goriva nema . Pa koristeci strah i paniku koja vlada kod naroda i trgovci na veliko i malo zele da povise cijene da bi ostvarili extra profit jer i robe se prodaju brze i u vecim kolicinama zbog straha i panike te bi po meni ovo trgovcima bila izuzetna prilika da ne-osnovano povecaju cijene i ostvare extra profite . Apelujem na vladu da realno gleda na stvari i donosi realne odluke koje nece omoguciti bogacenje vec bogatih vlasnika trgovackih lanaca kao sto se u ovom momentu bogate naftni distributeri koji su pojavom pandemije nagradjeni marzim od 70 posto . Mislim ako nafta i dalje bude padala na svjetskoj berzi a nasi distributeri budu drzali ove cijene zarada po litru bice im 1 km . Dakle zakljucak trgovci vlasnici trgovina na ovoj katastrofi ostvaruju extra profite a sav ceh platice mali ,siromasni i vec odavno iscrpljeni gradjani . Sta ce penzjoner sa 300 km penzije kada mu sve poskupi zar da vlada svojim mjerama ubije siromahe ne treba im corona a bogatim omoguci da se jos vise obogate . Apelujem na vladu da zadrzi mjere kontrole cijena i ne dozvoli da lobiji bogatih trgovaca preuzmu kontrilu nad cijenama zarad licnog profita . Molim vladu da zastiti vec iscrpljen i osiromasen narod .

ODGOVORITE
Name

Krajišnik

20.03.2020 07:35

Tako je Mitre slažem se u potpunosti,ovdje će neko na ovoj situaciji enormno se obogatiti!!Vlasnici trgovačkih lanaca i naftni profiteri da Bog da ih korona pojela prokletinje!!!Radnici ne rade,ne mogu ni ni svoju bijednu platu zaradit,ako ovo potraje neće im više imat k'o kupovat jer neće imat od čega,a glad očiju nema!!Seljaka su ugušili niko ne sije više jer se ne isplati!!Već motiku u ruke i u njive i bašte po svoj vlastiti proizvod!!

Name

Vjerujem

20.03.2020 05:54

da vam ništa ne vjerujem, do sada ste sve lagali, zašto bi sada bilo drugačije?

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

20.03.2020 07:06

Hoće, nestaće svega. I onda ćete moći svega kupiti po tri puta većoj cijeni ali kod određenih ljudi i u određenim trgovinama. Tako je bilo i u ratu. Goriva na pumpama nema ali kod švercera 5 DM za litar imate koliko hoćete. Ti što su prodavali danas vode zemlju a oni što su je branili leže u zemlji.

ODGOVORITE
Name

oprezno

20.03.2020 08:33

...oprezno sa člancima i komentarima, izaziva se panika...

ODGOVORITE