Зворник: Нема заражених вирусом корона, 231 особа у самоизолацији

Градски штаб за ванредне ситуације града Зворник на данашњем састанку разматрао је провођење превентивних мјера и наредби поводом појаве корона вируса.

Република Српска 18.03.2020 | 16:29
Зворник: Нема заражених вирусом корона, 231 особа у самоизолацији

Саопштење преносимо у цијелости:

"Градски штаб за ванредне ситуације града Зворник на данашњем састанку разматрао је провођење превентивних мјера и наредби поводом појаве „ЦОВИД-19“ болести коју изазива корона вирус у Зворнику и закључено је да на подручју Зворника нема заражених вирусом корона.

Мјера самоизолације изречена ја за 231 лице на подручју Зворника и они су под надзором Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Зворник. На инфо број Цивилне заштите у првих 24 сата анонимно је пријављено 10 лица која се нису придржавала изречене мјере изолације. 

Градски штаб за вандредне ситуације на данашњем састанку је закључио следеће: 

- Забрањује се рад свим угоститељским објекатима на подручју Зворника од 19.03 до 23.03.2020. године  

- Забрањује се рад кафићима у склопу бензинских пумпи, ауто-праоница, трговинских објеката, аутобуских и жељезничких станица 

- Радно вријеме трговинским радњама ограничава се до 18.00 часова  

- Апотеке и дрогерије могу да раде у редовном радном времену 

- Фирме које раде доставу хране (кетеринг) могу наставити са радом уз појачане хигијенске мјере и мјере заштите 

- Од 07-22х ограничава се рад пекарама и пекотекама и дозвољава само продаја сопствених пекарских производа, без конзумирања истих на лицу мјеста.

На снази остају мјере и закључци од раније: 

1. Сва лица која су путовала и боравила у земљама у којима је забиљежена појава вируса корона, били у контакту са обољелим, сумњају на обољење или су боравили у здравственој установи  гдје се лијече обољели од корона вируса дужна су да се јаве на један од следећих бројева: 

• 065/414-275 - Епидемиолог Зворник;  
• 056/211-764 - ХЕС Зворник; 
• 056/211-113 - ХЕС Зворник
• 056/213090  - ХЕС Зворник
• 056/210-730 - ХЕС Зворник
• 066/482-203 - ХЕС Зворник
• 056/210-713 - Служба хитне помоћи Зворник; 
• 0800 50 555 - ЈЗУ Институт за јавно здравство РС

2. Сва лица којима је изречена мјера здравственог надзора биће стављена у самоизолацију, о чему ће надлежни иснпектор Градске управе донијети рјешења. Наведена мјера самоизолације подразумијева боравак у кућним условима и свакодневно телефонско јављање надлежном љекару. Контролу над изолованим лицима вршиће Комунална полиција и Полицијска управа града Зворник. Непоштовање ове наредбе биће строго санкционисано. 

3. Сви грађани који не буду поштовали наредбу а да су дошли из земаља у којима је потврђено присуство корона вируса или су били у контакту са особом којој је потврђен корона вирус одговараће у складу са законом који регулише ову област. Позивамо све суграђане који имају информацију да одређене особе не поштују наведену наредбу исте пријаве Цивилној заштити града Зворник на број телефона: 056/210-853 од 0-24х. 

4. Забрањен је рад свадбеним салонима, теретанама и дјечијим играоницама.

5. Забрањена су сва јавна окупљања до даљњег. 

6. Налаже се обавезна дезинфекција свих јавних објеката, јавних површина и средстава јавног превоза (а посебно паркова, шеталишта, дјечијих игралишта). Контролу ће вршити надлежне инспекцијске службе. 

7. Појачавају се превентивне хигијенске мјере у свим јавним објектима.

8. Препоручује се грађанима да се уздрже од приватног окупљања до даљњег.

Дјечији вртић „Наша радост“ од данас, 18.03.2020. године не ради, а оба објекта су у потпуности дезинфикована.

Тржишна инспекција града Зворник провјерава да ли се поштује Уредба Владе Републике Српске о враћању цијена на претходни ниво. Ова Уредба прописује враћање цијена појединих производа на ниво који је важио 05. марта 2020. године.

Препорука је свим власницима трговинских радњи да осигурају предложено одстојање од 2м за све купце, као и да контролишу број грађана у објектима. Тржишна инспекција ће контролисати рад пекара на подручју Зворника. Снабдјевеност радњи животним намирницима је задовољавајућа, али се грађани позивају да не праве залихе истих. 

Препорука Градског штаба да се у занатским радњама поштују мјере превенције и заштите и да у објектима може боравити један запослени и један клијент. 

Апелује се на грађане да поштују препоруке, да се не окупљају и групишу на јавним мјестима, јер ће у супротном бити санкционисани у складу са Законом о јавном реду и миру РС, члан 22. 

Градски штаб за ванредне ситуације града Зворник је у циљу заштите здравља позвао све грађане да поштују препоруке надлежних  институција, а посебно грађани старији од 65 година и хронични болесници који су уједно и најрањивија категорија".

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Перспектива

18.03.2020 21:56

Магла, магла и магла. Немају тестова да утврде па нема ни обољели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.03.2020 22:39

А из магле јарка свјетлост, милета, БОГ, долази у спас србаља, а црквењаци га прате и славе, у мрацним црним косуљама, огрезли у браде.....