Zvornik: Nema zaraženih virusom korona, 231 osoba u samoizolaciji

Gradski štab za vanredne situacije grada Zvornik na današnjem sastanku razmatrao je provođenje preventivnih mjera i naredbi povodom pojave korona virusa.

Republika Srpska 18.03.2020 | 16:29
Zvornik: Nema zaraženih virusom korona, 231 osoba u samoizolaciji

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

"Gradski štab za vanredne situacije grada Zvornik na današnjem sastanku razmatrao je provođenje preventivnih mjera i naredbi povodom pojave „COVID-19“ bolesti koju izaziva korona virus u Zvorniku i zaključeno je da na području Zvornika nema zaraženih virusom korona.

Mjera samoizolacije izrečena ja za 231 lice na području Zvornika i oni su pod nadzorom Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Zvornik. Na info broj Civilne zaštite u prvih 24 sata anonimno je prijavljeno 10 lica koja se nisu pridržavala izrečene mjere izolacije. 

Gradski štab za vandredne situacije na današnjem sastanku je zaključio sledeće: 

- Zabranjuje se rad svim ugostiteljskim objekatima na području Zvornika od 19.03 do 23.03.2020. godine  

- Zabranjuje se rad kafićima u sklopu benzinskih pumpi, auto-praonica, trgovinskih objekata, autobuskih i željezničkih stanica 

- Radno vrijeme trgovinskim radnjama ograničava se do 18.00 časova  

- Apoteke i drogerije mogu da rade u redovnom radnom vremenu 

- Firme koje rade dostavu hrane (ketering) mogu nastaviti sa radom uz pojačane higijenske mjere i mjere zaštite 

- Od 07-22h ograničava se rad pekarama i pekotekama i dozvoljava samo prodaja sopstvenih pekarskih proizvoda, bez konzumiranja istih na licu mjesta.

Na snazi ostaju mjere i zaključci od ranije: 

1. Sva lica koja su putovala i boravila u zemljama u kojima je zabilježena pojava virusa korona, bili u kontaktu sa oboljelim, sumnjaju na oboljenje ili su boravili u zdravstvenoj ustanovi  gdje se liječe oboljeli od korona virusa dužna su da se jave na jedan od sledećih brojeva: 

• 065/414-275 - Epidemiolog Zvornik;  
• 056/211-764 - HES Zvornik; 
• 056/211-113 - HES Zvornik
• 056/213090  - HES Zvornik
• 056/210-730 - HES Zvornik
• 066/482-203 - HES Zvornik
• 056/210-713 - Služba hitne pomoći Zvornik; 
• 0800 50 555 - JZU Institut za javno zdravstvo RS

2. Sva lica kojima je izrečena mjera zdravstvenog nadzora biće stavljena u samoizolaciju, o čemu će nadležni isnpektor Gradske uprave donijeti rješenja. Navedena mjera samoizolacije podrazumijeva boravak u kućnim uslovima i svakodnevno telefonsko javljanje nadležnom ljekaru. Kontrolu nad izolovanim licima vršiće Komunalna policija i Policijska uprava grada Zvornik. Nepoštovanje ove naredbe biće strogo sankcionisano. 

3. Svi građani koji ne budu poštovali naredbu a da su došli iz zemalja u kojima je potvrđeno prisustvo korona virusa ili su bili u kontaktu sa osobom kojoj je potvrđen korona virus odgovaraće u skladu sa zakonom koji reguliše ovu oblast. Pozivamo sve sugrađane koji imaju informaciju da određene osobe ne poštuju navedenu naredbu iste prijave Civilnoj zaštiti grada Zvornik na broj telefona: 056/210-853 od 0-24h. 

4. Zabranjen je rad svadbenim salonima, teretanama i dječijim igraonicama.

5. Zabranjena su sva javna okupljanja do daljnjeg. 

6. Nalaže se obavezna dezinfekcija svih javnih objekata, javnih površina i sredstava javnog prevoza (a posebno parkova, šetališta, dječijih igrališta). Kontrolu će vršiti nadležne inspekcijske službe. 

7. Pojačavaju se preventivne higijenske mjere u svim javnim objektima.

8. Preporučuje se građanima da se uzdrže od privatnog okupljanja do daljnjeg.

Dječiji vrtić „Naša radost“ od danas, 18.03.2020. godine ne radi, a oba objekta su u potpunosti dezinfikovana.

Tržišna inspekcija grada Zvornik provjerava da li se poštuje Uredba Vlade Republike Srpske o vraćanju cijena na prethodni nivo. Ova Uredba propisuje vraćanje cijena pojedinih proizvoda na nivo koji je važio 05. marta 2020. godine.

Preporuka je svim vlasnicima trgovinskih radnji da osiguraju predloženo odstojanje od 2m za sve kupce, kao i da kontrolišu broj građana u objektima. Tržišna inspekcija će kontrolisati rad pekara na području Zvornika. Snabdjevenost radnji životnim namirnicima je zadovoljavajuća, ali se građani pozivaju da ne prave zalihe istih. 

Preporuka Gradskog štaba da se u zanatskim radnjama poštuju mjere prevencije i zaštite i da u objektima može boraviti jedan zaposleni i jedan klijent. 

Apeluje se na građane da poštuju preporuke, da se ne okupljaju i grupišu na javnim mjestima, jer će u suprotnom biti sankcionisani u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru RS, član 22. 

Gradski štab za vanredne situacije grada Zvornik je u cilju zaštite zdravlja pozvao sve građane da poštuju preporuke nadležnih  institucija, a posebno građani stariji od 65 godina i hronični bolesnici koji su ujedno i najranjivija kategorija".

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Perspektiva

18.03.2020 21:56

Magla, magla i magla. Nemaju testova da utvrde pa nema ni oboljeli.

ODGOVORITE
Name

Re

18.03.2020 22:39

A iz magle jarka svjetlost, mileta, BOG, dolazi u spas srbalja, a crkvenjaci ga prate i slave, u mracnim crnim kosuljama, ogrezli u brade.....