Колико вриједи годину дана стар иПхоне, а колико Андроид?

Америчка компанија БанкМyЦелл корисницима нуди услуге откупа старијих телефона, у сарадњи са партнерима као што су телекомуникациони оператери или трговци електроничким уређајима. Кроз њихов систем прођу велике количине половних телефона, па су на темељу тога креирали статистику о кретању цијена најпопуларнијих модела кроз вријеме.

Информационе технологије 10.03.2020 | 07:51
Колико вриједи годину дана стар иПхоне, а колико Андроид?

Пад вриједности новог телефона, то је свима јасно, највећи је на почетку, али велике су разлике међу моделима.

У првој години нови иПхоне изгуби у просјеку 23 одсто на вриједности, а након двије године тај губитак износи 45 одсто. У поређењу са Андроид-има високе класе ово је изврстан резултат - нови Андроид флегшип телефони већ у првој години губе у просјеку 45 одсто вриједности. За двије године, просјечан Андроид флегшип постаје 71 одсто јефтинији. Ови подаци се односе на америчко тржиште.

Код "јефтинијих" Андроид-а, оних са почетним цијенама мањим од 350 америчких долара, ситуација је још неповољнија. Након прве године коришћења њима ће вриједност у просеку пасти за готово 49 одсто, а након двије године за готово 80 одсто. За три године, Андроид изворно купљен за 300-тинак долара биће могуће продати за тек 30-ак долара.

БанкМyЦелл директно је упоредио и најпопуларније конкуренте на тржишту лансиране 2018. године: иПхоне XР, XС и XС Маx у односу на линију Галаxy С10. Док су Аппле-ови телефони у првој години изгубили између 21 одсто и 26 одсто на вриједности, цијена половних Самсунг-а исте класе потонула је на секундарном тржишту за 38 одсто па све до преко 45 одсто.

иПхоне XР, најпродаванији телефон прошле године, завршио је и као најисплативији флагсхип, са просјечним губитком вриједности од само 21,5 одсто у првој години. Код Самсунг-а најисплативији је био Галаxy Ноте 8 са просјечним падом вриједности од 35 одсто.

У категорији јефтинијих уређаја најисплативијима су се показали Сонy Xпериа Л2 (15,5 одсто), Нокиа 7.1 (-16,7 одсто) те ХТЦ У12+ (-18 одсто). Листу најгорих по питању откупне цене након прве године предводе Моторола Оне (-76 одсто), Самсунг Галаxy А6 (-75 одсто) и Самсунг Галаxy Ј3 (-69 одсто).

(Телеграф.рс/Буг)

Коментари / 0

Оставите коментар