Из канцеларије ЕУ очекују укидање такси

Шефица канцеларије Европске уније у Приштини Наталија Апостолова, изјавила је данас да очекује скоро укидање такси и да јој је то на недавном састанку потврдио и премијер привремених косовских институција Аљбин Курти.

Вијести 23.02.2020 | 20:31
Из канцеларије ЕУ очекују укидање такси

Апостолова је за РТК на српском језику рекла да реципрочне мјере које Приштина жели да уведе Србији не би требало да погоршају односе између Приштине и Београда, већ би морале да имају супротан ефекат – да отклоне препреке које постоје између двије стране.

Апостолова је у емисији “Разговор” на РТК2, која ће у цјелини бити емитована у четвртак, 27. фебруара, истакла да је од Куртија добила увјеравања да ће таксе бити укинуте, додајући да не зна детаље које се односе на увођење реципроцитета према Србији.

– Реципроцитет какав год био не би требало да погорша односе између Косова и Србије. Требало би да има позитиван ефекат, да уклони економске препреке Косова и Србије. Реципроцитет не би требало да буде метод међусобног кажњавања – рекла је она.

Говорећи о могућности да ЕУ именује специјалног представника за дијалог Београда и Приштине, Апостолова каже да је логично да се једна особа бави тим комплексним процесом и буде у потпуности предана послу.

– Мислим да ће он покренути овај процес, систематизовати га и убрзати и надамо се да ће крајњи споразум бити постигнут, што је позитивна ствар у овом случају – навела је шефица канцеларије Европске уније у Приштини.

Она додаје и да ЕУ и САД имају исти циљ, а то је нормализација односа између Београда и Приштине.

– Ово мора да се деси коначним споразумом који треба да буде потписан и одобрен од парламената обеју страна. То је наш циљ, а како ћемо га постићи, па вјероватно паралелним путевима којима пружамо подшку томе и то је веома важно – рекла је Апостолова.

(Српскаинфо)

Коментари / 0

Оставите коментар