Iz kancelarije EU očekuju ukidanje taksi

Šefica kancelarije Evropske unije u Prištini Natalija Apostolova, izjavila je danas da očekuje skoro ukidanje taksi i da joj je to na nedavnom sastanku potvrdio i premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti.

Vijesti 23.02.2020 | 20:31
Iz kancelarije EU očekuju ukidanje taksi

Apostolova je za RTK na srpskom jeziku rekla da recipročne mjere koje Priština želi da uvede Srbiji ne bi trebalo da pogoršaju odnose između Prištine i Beograda, već bi morale da imaju suprotan efekat – da otklone prepreke koje postoje između dvije strane.

Apostolova je u emisiji “Razgovor” na RTK2, koja će u cjelini biti emitovana u četvrtak, 27. februara, istakla da je od Kurtija dobila uvjeravanja da će takse biti ukinute, dodajući da ne zna detalje koje se odnose na uvođenje reciprociteta prema Srbiji.

– Reciprocitet kakav god bio ne bi trebalo da pogorša odnose između Kosova i Srbije. Trebalo bi da ima pozitivan efekat, da ukloni ekonomske prepreke Kosova i Srbije. Reciprocitet ne bi trebalo da bude metod međusobnog kažnjavanja – rekla je ona.

Govoreći o mogućnosti da EU imenuje specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine, Apostolova kaže da je logično da se jedna osoba bavi tim kompleksnim procesom i bude u potpunosti predana poslu.

– Mislim da će on pokrenuti ovaj proces, sistematizovati ga i ubrzati i nadamo se da će krajnji sporazum biti postignut, što je pozitivna stvar u ovom slučaju – navela je šefica kancelarije Evropske unije u Prištini.

Ona dodaje i da EU i SAD imaju isti cilj, a to je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.

– Ovo mora da se desi konačnim sporazumom koji treba da bude potpisan i odobren od parlamenata obeju strana. To je naš cilj, a kako ćemo ga postići, pa vjerovatno paralelnim putevima kojima pružamo podšku tome i to je veoma važno – rekla je Apostolova.

(Srpskainfo)

Komentari / 0

Ostavite komentar