Колективни уговор биће продужен још годину дана

Посебни колективни уговор за запослене у локалној самоуправи у РС наставиће да важи у наредних годину дана, а продужење уговора требало би ускоро да буде и озваничено.

Република Српска 14.02.2020 | 20:40
Колективни уговор биће продужен још годину дана

Влада Српске је данас донијела закључак у којем је навела да је сагласна да се продужи рок важења Посебног колективног уговора за ову област на годину дана, те да се о захтјевима синдиката у вези с Посебним колективним уговором разговара у наредном периоду.

Продужење важења колективног уговора од Владе РС су, подсјећамо, званично затражила оба синдиката у овој области – Синдикат управе РС и Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби РС, наводећи да у супротном локалне заједнице у Српској неће имати правног основа за обрачун и исплату зарада за око 5.500 запослених у градским и општинским управама.

Посебни колективни уговор за запослене у јединицама локалне самоуправе са Владом РС потписан је 2017. године, са трајањем од 3 године, а истиче у фебруару.

– Добили смо незваничну информацију да је Влада спремна да уђе у разговоре са синдикатом о посебном колективном уговору, а званичан позив очекујемо ускоро. Наш захтјев остаје свакако и подизање плата за запослене – истиче предсједник Синдиката управе РС Божо Марић.

Он је подсјетио и да ће Синдикат управе РС у понедељак, 17. фебруара, у Добоју организовати састанак са синдикалним представницима из јединица локалних самоуправа на којем ће донијети смјернице за даље дјеловање у преговорима са Владом РС.

– Одржали смо и састанак с градоначелником Бањалуке Игором Радојичићем када му је предочено да ће било какав подзаконски акт о платама наићи на осуду Синдиката управе и ми ћемо га сигурно оборити на Уставном суду. До сада смо оборили три правилника о платама, јер је закон о службеницима и намјештеницима експлицитно дефинисао да се права уређују посебним колективним уговором – рекао је Марић раније.

Захтјеве својих чланова данас је изнио и Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби РС.
Предсједник овог синдиката Бранко Зеленовић рекао да очекује да се продужи важење Посебног колективног уговора за запослене у локалној самоуправи на годину дана, али и да у овој години плате буду повећане за најмање 10 одсто.

– Током претходне године имали смо низ састанака с представницима Министарства управе и локалне самоуправе, а одржали смо један и ове године на којем смо заједнички донијели одлуку да се овај уговор продужи на годину дана – изјавио је Зеленовић уочи сједнице Владе РС на којој су разматрани и захтјеви синдиката.

Он је рекао и да већ сљедеће седмице очекује потписивање уговора. По његовим ријечима, захтјев да плата буде повећана за најмање 10 одсто подржавају и представници Савеза општина и градова РС.

Подсјетио је да плате запосленима у локалној самоуправи у Српској нису повећане у протеклих 10 година.

Сагланост за повећање плата?

Бранко Зеленовић сматра и да ће, када буде потписивање колективног уговора, Министарство локалне управе и самоуправе РС дати сагласност да све јединице локалне самоуправе које имају средстава у свом буџету могу повећати плату запосленима у локалној самоуправи.

(Срна/Српскаинфо)

 

Коментари / 0

Оставите коментар