Kolektivni ugovor biće produžen još godinu dana

Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u lokalnoj samoupravi u RS nastaviće da važi u narednih godinu dana, a produženje ugovora trebalo bi uskoro da bude i ozvaničeno.

Republika Srpska 14.02.2020 | 20:40
Kolektivni ugovor biće produžen još godinu dana

Vlada Srpske je danas donijela zaključak u kojem je navela da je saglasna da se produži rok važenja Posebnog kolektivnog ugovora za ovu oblast na godinu dana, te da se o zahtjevima sindikata u vezi s Posebnim kolektivnim ugovorom razgovara u narednom periodu.

Produženje važenja kolektivnog ugovora od Vlade RS su, podsjećamo, zvanično zatražila oba sindikata u ovoj oblasti – Sindikat uprave RS i Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS, navodeći da u suprotnom lokalne zajednice u Srpskoj neće imati pravnog osnova za obračun i isplatu zarada za oko 5.500 zaposlenih u gradskim i opštinskim upravama.

Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave sa Vladom RS potpisan je 2017. godine, sa trajanjem od 3 godine, a ističe u februaru.

– Dobili smo nezvaničnu informaciju da je Vlada spremna da uđe u razgovore sa sindikatom o posebnom kolektivnom ugovoru, a zvaničan poziv očekujemo uskoro. Naš zahtjev ostaje svakako i podizanje plata za zaposlene – ističe predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić.

On je podsjetio i da će Sindikat uprave RS u ponedeljak, 17. februara, u Doboju organizovati sastanak sa sindikalnim predstavnicima iz jedinica lokalnih samouprava na kojem će donijeti smjernice za dalje djelovanje u pregovorima sa Vladom RS.

– Održali smo i sastanak s gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem kada mu je predočeno da će bilo kakav podzakonski akt o platama naići na osudu Sindikata uprave i mi ćemo ga sigurno oboriti na Ustavnom sudu. Do sada smo oborili tri pravilnika o platama, jer je zakon o službenicima i namještenicima eksplicitno definisao da se prava uređuju posebnim kolektivnim ugovorom – rekao je Marić ranije.

Zahtjeve svojih članova danas je iznio i Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi RS.
Predsjednik ovog sindikata Branko Zelenović rekao da očekuje da se produži važenje Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u lokalnoj samoupravi na godinu dana, ali i da u ovoj godini plate budu povećane za najmanje 10 odsto.

– Tokom prethodne godine imali smo niz sastanaka s predstavnicima Ministarstva uprave i lokalne samouprave, a održali smo jedan i ove godine na kojem smo zajednički donijeli odluku da se ovaj ugovor produži na godinu dana – izjavio je Zelenović uoči sjednice Vlade RS na kojoj su razmatrani i zahtjevi sindikata.

On je rekao i da već sljedeće sedmice očekuje potpisivanje ugovora. Po njegovim riječima, zahtjev da plata bude povećana za najmanje 10 odsto podržavaju i predstavnici Saveza opština i gradova RS.

Podsjetio je da plate zaposlenima u lokalnoj samoupravi u Srpskoj nisu povećane u proteklih 10 godina.

Saglanost za povećanje plata?

Branko Zelenović smatra i da će, kada bude potpisivanje kolektivnog ugovora, Ministarstvo lokalne uprave i samouprave RS dati saglasnost da sve jedinice lokalne samouprave koje imaju sredstava u svom budžetu mogu povećati platu zaposlenima u lokalnoj samoupravi.

(Srna/Srpskainfo)

 

Komentari / 0

Ostavite komentar