"Није предложено повећање! ПДВ остаје 17 посто"

Министар финансија и трезора Босне и Херцеговине Вјекослав Беванда је казао како очекује да ће се убрзати процес усвајања буџета институција БиХ за 2020. годину, те да уколико би то зависило само од Министарства финансија и трезора БиХ и њега, буџет би већ био усвојен.

Босна и Херцеговина 09.02.2020 | 13:15
"Није предложено повећање! ПДВ остаје 17 посто"

Већ дуже вријеме актуелна тема је расподјела прихода од ПДВ и неке најаве о повећању истог или увођењу диференциране стопе.

Упитан о томе, министар Беванда каже да ће бити директан о овој теми, „јер разне варијације су расправе о томе довеле до апсурда“.

– Дакле, у процедури доношења Закона о ПДВ кључни је Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ и то тијело, на чијем сам челу, усвојило је нацрт закона о ПДВ и тиме је он већ у процедури. Тај је нацрт раније упућен ентитеским надлежним комисијама да се изјасне о томе, што је у складу с процедурама била обвеза – каже министар финансија и трезора БиХ.

Напомиње да нова законска рјешења морају проћи јавне консултације, па тако и ово, и нико ко је заинтересована страна не може бити ускраћен да би дао мишљење, примједбе или сугестије.

Па, додаје он, “медији јављају сваког дана да је ово или оно удружење изнијело свој став о новом нацрту закона, дало приједлог да се измијени ово или оно”.

– Значи, као неко ко је актер ових дешавања, као неко ко је читао и разматрао нацрт закона о ПДВ и чији потпис се ставља на документацију да би закон уопште кренуо даље у процедуру, тврдим и наглашавам да није предложена виша стопа ПДВ и она остаје 17 одсто. Није предложена ни диференцирана стопа, него је овај закон усклађен с еуропским директивама и осавремењен, а умногоме ће олакшати рад пословним субјектима – појаснио је министар Беванда.

По његовим ријечима, свака промјена која се тиче пријаве и обрачуна ПДВ је сложен посао за УИО и све што се ради мора почивати на свеобухватним анализама.

Беванда истиче да је ријеч о систему који се не може мијењати преко ноћи и који може повући за собом негативне посљедице уколико му се површно приступи.

– Зато ја инсистирам да се све темељи на анлизама и на европским искуствима, а када закон дође пред Савјет министара и посланике онда ћемо видјети колико ће бити прихватљив. За сада, једина адреса за тај закон је Управни одбор УИО, као и за расподјелу ПДВ и утврђивање коефицијената, чим се ентитетске владе договоре, јер су ту обавезу преузели на себе и очекујемо њихов састанак ускоро – рекао је министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда у разговору за Фену.

(Фена)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ре

09.02.2020 12:53

Зашто Себи имају Албанце као проблем а Бошњаци Хрвате ? Па Срби први бирали :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.02.2020 13:41

Зашто сви у региону имају проблем???Глупи као и ти...мање више...

Name

Ре

09.02.2020 14:44

Јел то Баја прицао испод сатре? Такви примитивни се прицају само на скуповима црвене секте.

Name

Рале

09.02.2020 13:05

ОД ЦЕГА СМО И КАКВИ СМО КАД МОЗЕМО ТРПИТИ ПОНИЗАВАЊЕ И ОТИМАЦИНУ ОД ОВИХ НЕМОРАЛНИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Које удружење

09.02.2020 13:41

Беванда каже да нема у нацрту закона повећања пдв а једино из Републике Српске тврде да би требало повећати и то припадник мркоњићког клана Тегелтија и диспечер из Боксита Милићи Вишковић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.02.2020 14:05

Окрени се "жутој"штампи,а политику препусти другима.

Name

ТОРРО

09.02.2020 14:23

ОВИ У ФБИХ БАРЕМ НЕШТО РАЗМИШЉАЈУ И РАДЕ И ЗНАЈУ ДА БИ ПОВЕЋАЊЕ ПДВ ДОНИЈЕЛО КАТАСТРОФУ. А ОВАЈ НАШ ДАВИТЕЉ ПРОТИВ ДАВИТЕЉА ИЗ М.ГРАДА (ИСТИ ПОК. ТАШКО НАЧИЋ) ТКЗВ ПРЕДСЈЕДНИК САВЈЕТА МИНИСТАРА И ОНАЈ ДЕМПЕР - ПРЕМИЈЕР СУ СЛИКА И ПРИЛИКА ПРОПАСТИ КОЈА НАС УСКОРО ЧЕКА.... ИЗГЛЕДА ДА ЈЕ ЈЕДИНО РЈЕШЕЊЕ КРСТ, ЛИТИЈА И ХОДАЊЕЕЕЕЕЕЕЕ !!!!

Name

Ре Које

09.02.2020 14:46

Да нема других народа у БиХ, Додик и његова екипа би растурила све за цас. Само битанга мозе повецавати пореу ионако сиромасном народу. Али, народ који Спирица бира да се бори против корупције није ни заслузио боље.

Name

модрицанин

09.02.2020 17:00

Оцигледно је засто намецу тему ПДВеа у РС, да народ има о цему расправљат а да не мисли како зиви.

Name

Бл

09.02.2020 14:53

Цим се то спомиње, бице сигурно повецања. Овако се испипава реакција народа и припрема га се на промјену. А народ ко народ, само дери

ОДГОВОРИТЕ