"Nije predloženo povećanje! PDV ostaje 17 posto"

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda je kazao kako očekuje da će se ubrzati proces usvajanja budžeta institucija BiH za 2020. godinu, te da ukoliko bi to zavisilo samo od Ministarstva finansija i trezora BiH i njega, budžet bi već bio usvojen.

Bosna i Hercegovina 09.02.2020 | 13:15
"Nije predloženo povećanje! PDV ostaje 17 posto"

Već duže vrijeme aktuelna tema je raspodjela prihoda od PDV i neke najave o povećanju istog ili uvođenju diferencirane stope.

Upitan o tome, ministar Bevanda kaže da će biti direktan o ovoj temi, „jer razne varijacije su rasprave o tome dovele do apsurda“.

– Dakle, u proceduri donošenja Zakona o PDV ključni je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i to tijelo, na čijem sam čelu, usvojilo je nacrt zakona o PDV i time je on već u proceduri. Taj je nacrt ranije upućen entiteskim nadležnim komisijama da se izjasne o tome, što je u skladu s procedurama bila obveza – kaže ministar finansija i trezora BiH.

Napominje da nova zakonska rješenja moraju proći javne konsultacije, pa tako i ovo, i niko ko je zainteresovana strana ne može biti uskraćen da bi dao mišljenje, primjedbe ili sugestije.

Pa, dodaje on, “mediji javljaju svakog dana da je ovo ili ono udruženje iznijelo svoj stav o novom nacrtu zakona, dalo prijedlog da se izmijeni ovo ili ono”.

– Znači, kao neko ko je akter ovih dešavanja, kao neko ko je čitao i razmatrao nacrt zakona o PDV i čiji potpis se stavlja na dokumentaciju da bi zakon uopšte krenuo dalje u proceduru, tvrdim i naglašavam da nije predložena viša stopa PDV i ona ostaje 17 odsto. Nije predložena ni diferencirana stopa, nego je ovaj zakon usklađen s europskim direktivama i osavremenjen, a umnogome će olakšati rad poslovnim subjektima – pojasnio je ministar Bevanda.

Po njegovim riječima, svaka promjena koja se tiče prijave i obračuna PDV je složen posao za UIO i sve što se radi mora počivati na sveobuhvatnim analizama.

Bevanda ističe da je riječ o sistemu koji se ne može mijenjati preko noći i koji može povući za sobom negativne posljedice ukoliko mu se površno pristupi.

– Zato ja insistiram da se sve temelji na anlizama i na evropskim iskustvima, a kada zakon dođe pred Savjet ministara i poslanike onda ćemo vidjeti koliko će biti prihvatljiv. Za sada, jedina adresa za taj zakon je Upravni odbor UIO, kao i za raspodjelu PDV i utvrđivanje koeficijenata, čim se entitetske vlade dogovore, jer su tu obavezu preuzeli na sebe i očekujemo njihov sastanak uskoro – rekao je ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda u razgovoru za Fenu.

(Fena)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Re

09.02.2020 12:53

Zašto Sebi imaju Albance kao problem a Bošnjaci Hrvate ? Pa Srbi prvi birali :)

ODGOVORITE
Name

Re

09.02.2020 13:41

Zašto svi u regionu imaju problem???Glupi kao i ti...manje više...

Name

Re

09.02.2020 14:44

Jel to Baja pricao ispod satre? Takvi primitivni se pricaju samo na skupovima crvene sekte.

Name

Rale

09.02.2020 13:05

OD CEGA SMO I KAKVI SMO KAD MOZEMO TRPITI PONIZAVANJE I OTIMACINU OD OVIH NEMORALNIH.

ODGOVORITE
Name

Koje udruženje

09.02.2020 13:41

Bevanda kaže da nema u nacrtu zakona povećanja pdv a jedino iz Republike Srpske tvrde da bi trebalo povećati i to pripadnik mrkonjićkog klana Tegeltija i dispečer iz Boksita Milići Višković.

ODGOVORITE
Name

re

09.02.2020 14:05

Okreni se "žutoj"štampi,a politiku prepusti drugima.

Name

TORRO

09.02.2020 14:23

OVI U FBIH BAREM NEŠTO RAZMIŠLJAJU I RADE I ZNAJU DA BI POVEĆANJE PDV DONIJELO KATASTROFU. A OVAJ NAŠ DAVITELJ PROTIV DAVITELJA IZ M.GRADA (ISTI POK. TAŠKO NAČIĆ) TKZV PREDSJEDNIK SAVJETA MINISTARA I ONAJ DEMPER - PREMIJER SU SLIKA I PRILIKA PROPASTI KOJA NAS USKORO ČEKA.... IZGLEDA DA JE JEDINO RJEŠENJE KRST, LITIJA I HODANJEEEEEEEE !!!!

Name

Re Koje

09.02.2020 14:46

Da nema drugih naroda u BiH, Dodik i njegova ekipa bi rasturila sve za cas. Samo bitanga moze povecavati poreu ionako siromasnom narodu. Ali, narod koji Spirica bira da se bori protiv korupcije nije ni zasluzio bolje.

Name

modricanin

09.02.2020 17:00

Ocigledno je zasto namecu temu PDVea u RS, da narod ima o cemu raspravljat a da ne misli kako zivi.

Name

Bl

09.02.2020 14:53

Cim se to spominje, bice sigurno povecanja. Ovako se ispipava reakcija naroda i priprema ga se na promjenu. A narod ko narod, samo deri

ODGOVORITE