"Алуминиј" без радника, остали само стражари

Мостарски Алуминиј коначно је доживио свој крај, а данас је и посљедњи радник напустио херцеговачког гиганта, који је словио за највећег извозника у Босни и Херцеговини.

Босна и Херцеговина 31.01.2020 | 19:45
"Алуминиј" без радника, остали само стражари

Стотињак радника који су били на отказном року данас су напустили круг компаније, те су само остали чувари, док се не одлучи о судбини погона.

Разочарани радници који су мјесецима очекивали спас предузећа поручују да су преварени, изиграни и остављени, без икакве наде у наставак производње у било којем облику.

“Небрига власника и изостанак подршке владајућих структура свих нивоа довела је у ситуацију да с данашњим даном у предузећу остају само службе осигурања које ће чувати имовину друштва”, навели су у писму које упућују јавности.

Подсјећају како је једина понуда која је дошла за поновно покретање производње од 2Абрахам групе“ константно одбијана и читав процес се развлачи до те мјере да потенцијални инвеститори одустану од читавог процеса.

“Посљедња понуда коју је Абрахам група послала је коначна и на коју очекују одговор. Влада, по нашим информација, није разматрала понуду и покушава што више отегнути процес у којем си инвеститори на рубу одустајања због блокада на које наилазе”, наводе у писму огорчени радници.

Питају се коме је циљ да се понуда, у којој је предвиђено запошљавање 80 радника одмах те 140 кроз период од годину, покретање производње љеваонице, анода и на крају електролизе, одбије и да се тако затвори пут ка потпуном опоравку фабрике.

“Изгледа да се припрема терен за домаће мешетаре који ће имовину Алуминија искористити у своје сврхе због властитог богаћења, а све под кринком заштите хрватских националних интереса.Вријеме ће показати косу ти којима је стало дан фабрика у којој је радило 900 радника, буде затворена и претворена у приватну својину мешетара, који ће поступати са њом за личне краткорочне интересе”, истичу у писму.

Нагласили су да је ово посљедња обавијест коју данас радници а сутра већ бивши радници шаљу као вапај да се што прије омогући инвеститору да покрене производњу.

“За већину радника је касно, а убрзо ће бити касно и за опрему која је остала у предузећу, што ће бити посљедњи чавао у лијесу Алуминијске индустрије у Херцеговини , поручили су од сутра биши радници мостарског Алуминија.

Подсјећамо, некад најбогатијој херцеговачкој компанији због дугова већих од 400 милиона КМ 10. јула искључена је струја, а почетком септембра компанија која је раније имала 900 радника уручила је отказе за двије трећине њих, а данас је и преосталим радницима отказни рок истекао. Власници Алуминија су Влада Федерације Босне и Херцеговине са 44, мали дионичари и радници 44, те Влада Републике Хрватске са 12 посто дионица.

(Клиx)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ре

31.01.2020 19:58

Узп на кољенима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маде ин Цанада

31.01.2020 19:59

Рвати још да се извинете Драгану Човићу што вам је дао отказ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

31.01.2020 20:04

Крив је Жељко Комшић :Д или можда то што није усвојен изборни закон,,,што је за Човића питање свих питања... јбш 1000 радника који су завршили на улици! Ето јел им и за то крив Бакир и Сарајево??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босковиц

31.01.2020 20:48

Док је портир имао 2000 марака плату био добар Цовиц, нема пара нема љубави!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово је

01.02.2020 06:27

Витални национални интерес Цовица и ХДЗ . Анархија и лоповлук на сваком кораку.

ОДГОВОРИТЕ