Марковић најавио наставак дијалога са Амфилохијем

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић најавио је да ће се до краја седмице званично обратити митрополиту црногорско-приморском Амфилохију за наставак разговора о Закону о слободи вјероисповијести. Премијер је поручио да је Митрополија легитимна адреса за дијалог.

Регион 22.01.2020 | 10:36
Марковић најавио наставак дијалога са Амфилохијем

Марковић је казао да ће Влада инсистирати на дијалогу, те да вјерује да ће митрополит и његови сарадници то разумјети и "одољети притиску политизације".

Марковић је истакао да је Закон немогуће повући, наводећи да „она страна која је њиме незадовољна, може да га оспори у цјелости или појединим нормама“, кроз предлог за оцјену уставности закона пред Уставним судом.

"Или на други начин у Парламенту... Јутрос сам чуо да је митрополит имао и консултације са опозиционим представницима на Цетињу. Могу покренути амандмане на измјене тог закона или стављање тог закона ван снаге и доношења новог. Али, то мора бити у парламентарној процедури“, казао је Марковић, гостујући у програму на Јавом сервису Црне Горе.

Вјерски објекти остају вјерницима

Марковић је рекао да је нетачно да ће бити дозвољено вјерницима Црногорске православне цркве да користе манастире у којима сада служи Митрополија.

„У Закону ниједну вјерску заједницу нијесмо издигли на прво мјесто, као што је, на примјер, урадио Закон о црквено-вјерским заједницама у Србији“.

Цркве, манастири и храмови у Црној Гори, како је нагласио, остају вјерницима и само за вјерске потребе, додавши да вјерски објекти имају и културну и историјску вриједност.

"Они су културна баштина Црне Горе и морају бити посебно штићени, а надзор над одржавањем и унапређењем објеката мора бити јасан и законит и не може бити импровизација", поручио је црногорски премијер.

(БН/Вијести.ме)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Дзоо

22.01.2020 09:56

Попови се уплели у политику лоповска посла. Они из опозиције нису ни свесни коју услугу цине Милу док је опозиције онакве владаце док је зив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бакица

22.01.2020 12:34

Дзоо морам ти реци да си глуп и да нас постедис твојих коментара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сектасу

22.01.2020 13:57

Један

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

22.01.2020 14:43

Душко Марковић је прилично приглуп човјек. Са тешком муком је дипломирао на Правном факултету у Крагујевцу. Трамп га је недавно тако одгурнуо руком од себе да овај то неће никада да заборави. Оцијенио је амерички предсједник да се једна обична фукара мува око њега. Мило је јако несрећан човјек, нема на лицу осмијеха. Са овим законом завршит ће као Порошенко у Укрјини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Василије

23.01.2020 05:56

Да бар заврши што прије! А ова ништарија каже: закон је немогуће повући! Ало, па шта је немогуће, ништаријо једна лоповска - како сте га донијели, тако га и повуците!