Marković najavio nastavak dijaloga sa Amfilohijem

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković najavio je da će se do kraja sedmice zvanično obratiti mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju za nastavak razgovora o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti. Premijer je poručio da je Mitropolija legitimna adresa za dijalog.

Region 22.01.2020 | 10:36
Marković najavio nastavak dijaloga sa Amfilohijem

Marković je kazao da će Vlada insistirati na dijalogu, te da vjeruje da će mitropolit i njegovi saradnici to razumjeti i "odoljeti pritisku politizacije".

Marković je istakao da je Zakon nemoguće povući, navodeći da „ona strana koja je njime nezadovoljna, može da ga ospori u cjelosti ili pojedinim normama“, kroz predlog za ocjenu ustavnosti zakona pred Ustavnim sudom.

"Ili na drugi način u Parlamentu... Jutros sam čuo da je mitropolit imao i konsultacije sa opozicionim predstavnicima na Cetinju. Mogu pokrenuti amandmane na izmjene tog zakona ili stavljanje tog zakona van snage i donošenja novog. Ali, to mora biti u parlamentarnoj proceduri“, kazao je Marković, gostujući u programu na Javom servisu Crne Gore.

Vjerski objekti ostaju vjernicima

Marković je rekao da je netačno da će biti dozvoljeno vjernicima Crnogorske pravoslavne crkve da koriste manastire u kojima sada služi Mitropolija.

„U Zakonu nijednu vjersku zajednicu nijesmo izdigli na prvo mjesto, kao što je, na primjer, uradio Zakon o crkveno-vjerskim zajednicama u Srbiji“.

Crkve, manastiri i hramovi u Crnoj Gori, kako je naglasio, ostaju vjernicima i samo za vjerske potrebe, dodavši da vjerski objekti imaju i kulturnu i istorijsku vrijednost.

"Oni su kulturna baština Crne Gore i moraju biti posebno štićeni, a nadzor nad održavanjem i unapređenjem objekata mora biti jasan i zakonit i ne može biti improvizacija", poručio je crnogorski premijer.

(BN/Vijesti.me)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Dzoo

22.01.2020 09:56

Popovi se upleli u politiku lopovska posla. Oni iz opozicije nisu ni svesni koju uslugu cine Milu dok je opozicije onakve vladace dok je ziv.

ODGOVORITE
Name

bakica

22.01.2020 12:34

Dzoo moram ti reci da si glup i da nas postedis tvojih komentara.

ODGOVORITE
Name

Sektasu

22.01.2020 13:57

Jedan

ODGOVORITE
Name

Василије

22.01.2020 14:43

Душко Марковић је прилично приглуп човјек. Са тешком муком је дипломирао на Правном факултету у Крагујевцу. Трамп га је недавно тако одгурнуо руком од себе да овај то неће никада да заборави. Оцијенио је амерички предсједник да се једна обична фукара мува око њега. Мило је јако несрећан човјек, нема на лицу осмијеха. Са овим законом завршит ће као Порошенко у Укрјини.

ODGOVORITE
Name

Re Vasilije

23.01.2020 05:56

Da bar završi što prije! A ova ništarija kaže: zakon je nemoguće povući! Alo, pa šta je nemoguće, ništarijo jedna lopovska - kako ste ga donijeli, tako ga i povucite!