Наставља се пад индустријске производње

Пад индустријске производње, смањен извоз посебно на главна извозна тржишта, мршаве инвестиције, даљи егзодус радне снаге, али и политички застој којим је спријечено спровођење реформи главна су обиљежја економске 2019. године у Босни и Херцеговини.

Босна и Херцеговина 11.01.2020 | 22:16
Наставља се пад индустријске производње

Када је у питању основни показатељ макроекономског стања у Босни и Херцеговини, бруто домаћи производ БиХ је у последње четири године остао готово непромијењен, и у прва три квартала прошле године је био 3,2 одсто. Слични проценти су и на ентитетским нивоима када се узму у обзир омјери јавног дуга и број становника.

Република Српска је усвајањем Закона о подстицајима у привреди Републике Српске, који је ступио је на снагу 1. јула прошле године, покушала да побољша привредну активност. Наведеним законским рјешењем послодавцима је омогућено да за евентуално повећање плата добије поврат уплаћених доприноса у износу 70% од уплаћеног износа.

Како је тада најављено из Владе Српске, то је био први корак ка стварању веће производње код већ постојећих послодаваца. Ипак, тај закон, према тврдњама опозиције није уродио плодом, а за резултат је имао повећање плата у јавном сектору, како се сигурна гласачка машинерија не би бунила.

"Владе би требале да стварају једно пословно окружење и да олакшавају људима да покрећу бизнис. Али, бирократија се бави сама са собом, имамо примјере да служи само са запошљавање по страначкој, родбинској, кумовској вези. Баве се запошљавањем онога што њој треба не пословној заједници", казала је Јелена Тривић посланик ПДП у НСРС.

У јануару прошле године, Европска комисија ставила је БиХ на листу земаља којима је одобрен извоз пилећег меса у Европску унију. Ипак, то није било довољно добро да се стање у извозу поправи, па је за првих девет мјесеци прошле године био мањи за 155 милиона марака него у истом периоду 2018. године.

То су званични подаци Спољнотрговинске коморе БиХ. У Републици Српској је спољнотрговински дефицит у поменутом периоду износио 1,14 милијарди КМ, док је покривеност увоза извозом била више од 70 одсто. Економисти подвлаче да је развој привреде који ће ићи према већем извозу, а самим тим и побољшању привредне активности, могућ само са великим компанијама.

"Ми не можемо градити привреду на малим и средњим предузећима и не стварати услове за привлачење инвеститора да улажу. Ми немамо великих компанија, Рафинерија Брод је престала са радом тог момента је пало 12% привредне активности у РС", каже Зоран Павловић економиста. 

У прилог томе говори и чињеница да ниједна фирма у Републици Српској у прошлој години није остварила промет већи од милијарди марака, док су то у Федерацији успјеле три велике компаније.

"Сваки грађанин у РС је задужен два пута више него у Федерацији, која има привреду која није приватизована до краја", појашњава Павловић.

Када је у питању јавни дуг БиХ, према последњим званичним подацима, он је износио 11,1 милијарди марака. Од тога РС је дужна 5,1 милијарду КМ, а Федерација БиХ 5,7 милијарди.

Ипак, много више говори податак колико је задужење у односу на БДП, а судећи према бројевима, ту Федерација боље стоји – 27,52 одсто БДП док је, према подацима Министарства финансија РС, дуг у Српској износио 38,22 одсто БДП - а. 

 

БН ТВ

 

 

 

 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Руки

11.01.2020 21:52

Очајно стање у привреди, озбиљних страних инвестиција ни у најави, мизерне плате, радничка права озбиљно угрожена, плус одлазак младих школованих људи. А колико је заостао Источни дио РС, најбоље се види кад кренеш од Зворника ка Требињу... нек нам је Бог у помоћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Много крадере

11.01.2020 22:06

Ви да нисте ниста производили и само дијелили те Кредите постено мање би сада били задузени

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИНдустрија

11.01.2020 22:09

Ста то бијасе индустрија...... Мислите на оно сто су тајкуни унистили у лазној приватизацији ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.01.2020 16:10

Ма да, то ти је оно као они рмбају и праве несто, па онда то продају и добију лову, у сваком слуцају нека будалестина. Лаксе узети кредит на ентитет, па онда паре украсти.

Name

самкке

12.01.2020 02:14

али зато имате дан републике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.01.2020 09:30

Тацно. А Додик премало наплацује то сто нас брани од сваког зла.

Name

Горан

12.01.2020 05:44

Казе преседница да је све у реду? ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

12.01.2020 06:40

ако неко из владајуце странке зине алаво на неку фирму она мора пропаст и бити доведена до стецаја да ала из странке владајуце купи за бадава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мујо

12.01.2020 07:40

Одцјепљење је једино рјешење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

12.01.2020 08:35

Ми ситна боранија јест цемо траву само нека нама авиона и хеликоптера

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВИЛИ

12.01.2020 09:22

Ко може радити у овим условима, неспособна и бахата власт само диже порезе ( намете), бахати се купујући авионе и хеликоптере, а Словенија их нема, краду до изнемоглости? Ниједан озбиљан домаћинна свинету неби се понашао као они тзв. власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

12.01.2020 10:22

Мозда не би пало али нека ми неко објасни. Како су ове године планирали да потросе на одрзавање путева милион марака, а за зеленило 2 милиона. Изгледа да висе возимо по трави него по асфлату.:) Елем, Треба све ове паре у производњу,а народ це се стрпити једну годину да вози по рупама. п.с. мора да им неко из владајуцих одрзава траву од два милиона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васке

12.01.2020 18:12

На западу ниста ново!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еу

12.01.2020 20:09

Унистила насе фабрике а сад када се преселимо у ЕУ ми њима цемо унистити фабрике! Цека их југо судбина!

ОДГОВОРИТЕ