Nastavlja se pad industrijske proizvodnje

Pad industrijske proizvodnje, smanjen izvoz posebno na glavna izvozna tržišta, mršave investicije, dalji egzodus radne snage, ali i politički zastoj kojim je spriječeno sprovođenje reformi glavna su obilježja ekonomske 2019. godine u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina 11.01.2020 | 22:16
Nastavlja se pad industrijske proizvodnje

Kada je u pitanju osnovni pokazatelj makroekonomskog stanja u Bosni i Hercegovini, bruto domaći proizvod BiH je u poslednje četiri godine ostao gotovo nepromijenjen, i u prva tri kvartala prošle godine je bio 3,2 odsto. Slični procenti su i na entitetskim nivoima kada se uzmu u obzir omjeri javnog duga i broj stanovnika.

Republika Srpska je usvajanjem Zakona o podsticajima u privredi Republike Srpske, koji je stupio je na snagu 1. jula prošle godine, pokušala da poboljša privrednu aktivnost. Navedenim zakonskim rješenjem poslodavcima je omogućeno da za eventualno povećanje plata dobije povrat uplaćenih doprinosa u iznosu 70% od uplaćenog iznosa.

Kako je tada najavljeno iz Vlade Srpske, to je bio prvi korak ka stvaranju veće proizvodnje kod već postojećih poslodavaca. Ipak, taj zakon, prema tvrdnjama opozicije nije urodio plodom, a za rezultat je imao povećanje plata u javnom sektoru, kako se sigurna glasačka mašinerija ne bi bunila.

"Vlade bi trebale da stvaraju jedno poslovno okruženje i da olakšavaju ljudima da pokreću biznis. Ali, birokratija se bavi sama sa sobom, imamo primjere da služi samo sa zapošljavanje po stranačkoj, rodbinskoj, kumovskoj vezi. Bave se zapošljavanjem onoga što njoj treba ne poslovnoj zajednici", kazala je Jelena Trivić poslanik PDP u NSRS.

U januaru prošle godine, Evropska komisija stavila je BiH na listu zemalja kojima je odobren izvoz pilećeg mesa u Evropsku uniju. Ipak, to nije bilo dovoljno dobro da se stanje u izvozu popravi, pa je za prvih devet mjeseci prošle godine bio manji za 155 miliona maraka nego u istom periodu 2018. godine.

To su zvanični podaci Spoljnotrgovinske komore BiH. U Republici Srpskoj je spoljnotrgovinski deficit u pomenutom periodu iznosio 1,14 milijardi KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila više od 70 odsto. Ekonomisti podvlače da je razvoj privrede koji će ići prema većem izvozu, a samim tim i poboljšanju privredne aktivnosti, moguć samo sa velikim kompanijama.

"Mi ne možemo graditi privredu na malim i srednjim preduzećima i ne stvarati uslove za privlačenje investitora da ulažu. Mi nemamo velikih kompanija, Rafinerija Brod je prestala sa radom tog momenta je palo 12% privredne aktivnosti u RS", kaže Zoran Pavlović ekonomista. 

U prilog tome govori i činjenica da nijedna firma u Republici Srpskoj u prošloj godini nije ostvarila promet veći od milijardi maraka, dok su to u Federaciji uspjele tri velike kompanije.

"Svaki građanin u RS je zadužen dva puta više nego u Federaciji, koja ima privredu koja nije privatizovana do kraja", pojašnjava Pavlović.

Kada je u pitanju javni dug BiH, prema poslednjim zvaničnim podacima, on je iznosio 11,1 milijardi maraka. Od toga RS je dužna 5,1 milijardu KM, a Federacija BiH 5,7 milijardi.

Ipak, mnogo više govori podatak koliko je zaduženje u odnosu na BDP, a sudeći prema brojevima, tu Federacija bolje stoji – 27,52 odsto BDP dok je, prema podacima Ministarstva finansija RS, dug u Srpskoj iznosio 38,22 odsto BDP - a. 

 

BN TV

 

 

 

 

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Ruki

11.01.2020 21:52

Očajno stanje u privredi, ozbiljnih stranih investicija ni u najavi, mizerne plate, radnička prava ozbiljno ugrožena, plus odlazak mladih školovanih ljudi. A koliko je zaostao Istočni dio RS, najbolje se vidi kad kreneš od Zvornika ka Trebinju... nek nam je Bog u pomoći.

ODGOVORITE
Name

Mnogo kradere

11.01.2020 22:06

Vi da niste nista proizvodili i samo dijelili te Kredite posteno manje bi sada bili zaduzeni

ODGOVORITE
Name

INdustrija

11.01.2020 22:09

Sta to bijase industrija...... Mislite na ono sto su tajkuni unistili u laznoj privatizaciji ?

ODGOVORITE
Name

Re

12.01.2020 16:10

Ma da, to ti je ono kao oni rmbaju i prave nesto, pa onda to prodaju i dobiju lovu, u svakom slucaju neka budalestina. Lakse uzeti kredit na entitet, pa onda pare ukrasti.

Name

samkke

12.01.2020 02:14

ali zato imate dan republike

ODGOVORITE
Name

Re

12.01.2020 09:30

Tacno. A Dodik premalo naplacuje to sto nas brani od svakog zla.

Name

Goran

12.01.2020 05:44

Kaze presednica da je sve u redu? ;)

ODGOVORITE
Name

bijeljina

12.01.2020 06:40

ako neko iz vladajuce stranke zine alavo na neku firmu ona mora propast i biti dovedena do stecaja da ala iz stranke vladajuce kupi za badava

ODGOVORITE
Name

Mujo

12.01.2020 07:40

Odcjepljenje je jedino rješenje.

ODGOVORITE
Name

Darko

12.01.2020 08:35

Mi sitna boranija jest cemo travu samo neka nama aviona i helikoptera

ODGOVORITE
Name

VILI

12.01.2020 09:22

Ko može raditi u ovim uslovima, nesposobna i bahata vlast samo diže poreze ( namete), bahati se kupujući avione i helikoptere, a Slovenija ih nema, kradu do iznemoglosti? Nijedan ozbiljan domaćinna svinetu nebi se ponašao kao oni tzv. vlast.

ODGOVORITE
Name

goran

12.01.2020 10:22

Mozda ne bi palo ali neka mi neko objasni. Kako su ove godine planirali da potrose na odrzavanje puteva milion maraka, a za zelenilo 2 miliona. Izgleda da vise vozimo po travi nego po asflatu.:) Elem, Treba sve ove pare u proizvodnju,a narod ce se strpiti jednu godinu da vozi po rupama. p.s. mora da im neko iz vladajucih odrzava travu od dva miliona.

ODGOVORITE
Name

Vaske

12.01.2020 18:12

Na zapadu nista novo!

ODGOVORITE
Name

Eu

12.01.2020 20:09

Unistila nase fabrike a sad kada se preselimo u EU mi njima cemo unistiti fabrike! Ceka ih jugo sudbina!

ODGOVORITE